Масаж след тренировка – начин да възстановим пълноценно тялото

1
149
Добави коментар
Smarkethink
Smarkethink

След серията от лежерни дни, през които масово мързелувахме затворени у дома, е време за интензивни и ефективни тренировки във фитнес залата. Лятото наближава, морето ни очаква, а повечето от нас все още не са влезли във форма за предстоящия сезон. Напълно очаквано е след като фитнес центровете възобновиха своята дейност, първите тренировки да се провеждат по-трудно и да бъдат по-изморителни. В желанието си да постигнат по-бързи резултати много спортуващи надценяват възможностите си и това води до наранявания, ставни и мускулни проблеми. Страничните ефекти от тренировката могат да продължат с дни и това да възпрепятства изпълнението на някои ежедневни задачи. За мнозина единственият начин да се възстановят от една интензивна тренировка е почивката. Всъщност това не е точно така. Масаж след тренировка не е просто глезотия или награда за положените във фитнеса усилия, а ефективно средство за бързо възстановяване на тялото след големи физически натоварвания. Защо се препоръчва масажна процедура след спорт и кои са основните ѝ предимства?

Ползите от масаж след тренировка

Понякога по време на тренировка мускулите се схващат и това води до болка и скованост. В допълнение при спортуване след по-продължителна липса на спортна активност в мускулите се натрупва млечна киселина, което допринася за засилване на умората и болката в тях. Известен факт е, че най-лесният начин да се премахне млечната киселина е чрез посещение при масажист. Като краен резултат ще получите значително облекчаване на чувството за скованост и болка. Именно чрез масажа тялото се отпуска, намаляват се напрежението и натрупаният стрес, а болката бързо се облекчава. Различните терапевтични техники помагат да се постигне подобряване на кръвообращението и доставяне на важни хранителни вещества до клетките в организма, което способства за по-бързото възстановяване на натоварените при тренировката участъци от тялото и за намаляване на възпалението.

Според специалисти прилагането на масаж след тренировка ускорява почти двойно времето за възстановяване на тялото, тъй като процедурата успокоява мускулатурата и зарежда организма с енергия. Доказано е, че масажите след спорт подобряват еластичността на тъканите, действат благоприятно на централната нервна система, настроението и емоционалното състояние на масажирания. Чрез натиск върху ключови точки от тялото се намаляват нивата на хормона кортизол, който се натрупва при стрес и възпрепятства изграждането на мускулна маса.

Освен че отпускащата масажна терапия след серия изморителни упражнения ще тонизира тялото и ще ви даде чувството за лекота, масажът ще ви помогне също така да подобрите качеството на съня си, което е изключително важно, за да се чувствате максимално ефективни и полезни.

Колко често трябва да се прилага масаж след тренировка

Отговорът на този въпрос зависи от причините за посещение при терапевта и ползите, които получавате от масажа. Върху честотата на прилагане на процедурата оказват влияние редица фактори. При добро здравословното състояние можете да посещавате редовно спа центъра за масаж. Ако тренирате усилено, масажът след фитнес се препоръчва поне 1 път в седмицата, за да постигнете отпускане на тялото и намаляване на мускулното напрежение. Възможно е също да пристъпите към масажна процедура в зависимост от натоварването по време на самата тренировка, като целта е да предотвратите умората, сковаността и болката в различни части от тялото. Разбира се, ефектите от процедурата са най-силно изразени, когато тя се практикува редовно и целенасочено. Бъдете сигурни, че дори след първия масаж ще почувствате облекчение, отпускане на мускулите и прилив на енергия в тялото.

Какви масажи се препоръчват след спортни занимания?

Преди да пристъпите към избора на масаж след тренировка, е много важно да откриете спа център, в който работят професионални терапевти, използващи в своята работа високотехнологична апаратура и първокласни козметични продукти. Спа център Este Fitness & Spa е един от малкото спа комплекси в страната, който отговоря на най-високите световни стандарти. Центърът разполага с екип от висококвалифицирани масажисти и терапевти, сред които и автентични носители на екзотичната култура на остров Бали. Най-ефективните масажи, които специалистите в Este Fitness & Spa препоръчват след тренировка, са фитнес масаж, дълбокотъканен масаж и лимфен дренаж.

Фитнес масажът е силова процедура за цялото тяло, която се практикува за възстановяване на организма след интензивно физическо натоварване и спорт. Терапевтите използват интензивни дълбокотъканни техники и стречинг упражнения в зависимост от индивидуалните нужди и физическо състояние на масажирания. Процедурата може да се практикува в турската баня с пяна, глина или водорасли.

Дълбокотъканен масаж се прилага с лечебна цел още от древността. Чрез серия от концентрирани техники процедурата действа на дълбоките слоеве на мускулите, намалява стреса и натрупаното напрежение. Масажът помага при възпаление и болезнени области от тялото. Терапевтите в спа центъра използват специфични бавни техники, за да премахнат общата скованост и дискомфорт в съответните области.

Лимфен дренаж е мощно средство за активиране на потока на лимфната течност през лимфните пътища в тялото. Терапията се упражнява чрез специфична техника на деликатен натиск върху съответните части на тялото. По време на масажа вредните субстанции се изчистват от тъканите и имунната защита на организма се увеличава. Прилагането на лимфен дренаж помага за по-бърза регенерацията на тъканите.

Добре направеният масаж след тренировка разтоварва цялото тяло и същевременно намалява риска от контузии. Прилагането на релаксиращата процедура веднага след тренировка ще ви помогне да премахнете натрупаното напрежение и да се насладите на приятния остатък от деня, заредени с нови сили и тонус. Посетете модерно оборудвания фитнес център в Este Fitness & Spa и след пълноценна тренировка се отпуснете с релаксираща масажна процедура в спа центъра.

Последни публикации в блога

След серията от лежерни дни, през които масово мързелувахме затворени у дома, е време за интензивни и ефективни тренировки във фитнес залата. Лятото наближава, морето ни очаква, а повечето от нас все още Освен с правилно хранене грижите за здравето са свързани и с ежедневни разходки и пълноценни тренировки в спортната зала. Добре оформеното и стегнато тяло не се постига с едно посещение във фитнеса, а Със затоплянето на времето и отварянето на парковете и спортните зали сте взели решения да започнете активно да тренирате, като начин за укрепване на имунитета и здравето. Все още обаче изпитвате колебания кое В днешната статия ще разгледаме най-разпространените лечебни масажи, които се практикуват по целия свят. Масажът е една от най-приятните и отпускащи процедури, която се практикува още от древността. Ползите за организма от В дни на пандемия и социална изолация, не всеки разполага с дъмбели, щанги и скъпи тренажори. Затова спа център Este Fitness & Spa организира online тренировки с Коце. Всичко, от което наистина се През последните месеци ежедневието ни напълно се промени, а заедно с него и нашите хигиенни, козметични и хранителни навици. Социалната изолация заради пандемията ни принуди да започнем разкрасителни процедури у дома, да превърнем Уважаеми клиенти, Радваме се да Ви съобщим, че “Este Fitness & SPA” възстановява дейността си от 19.05.2020 г. при строги мерки за безопасност. Уверяваме, че ще бъдат спазени всички разпоредби на Министерство на Пролетта е в разгара си, а дните са по-дълги, по-топли и по-слънчеви. В този период от годината вероятно ви се е случвало да се чувствате отпаднали и изморени, докато природата и животните се Водата е от съществено значение за здравето и доброто физическо състояние на всеки човек. Както знаем, организмът не може да функционира успешно без прием на вода, но често тялото не успява да се