Плантарен фасцит – 10 лесни стъпки за преодоляването му

69
329
Добави коментар

Плантарният фасцит е свързан със синдром на пренапрежение с локална възпалителна реакция, предизвикана от травмиране. Плантарният фасцит се характеризира с болка, локализирана в основата на петата. Усещането за болка може да е остро и да възникне рязко след физическо натоварване или да е тъпо по своя характер болково усещане, което възниква постепенно във времето. Среща се най-често при активно спортуващи: бегачи, футболисти, тенисисти и други, но често засяга и хора на средна възраст, които не водят активен начин на живот.

Причини за възникването могат да бъдат: чисто механични – свързани с носенето на неудобни обувки , активности върху твърд терен;свързани с грешки в тренировъчния процес – рязко увеличаване на скоростта и разстоянието при тренировка, недостатъчно загряване, преумора;мускулен дисбаланс, нееластично ахилесово сухожилие, плоскостъпие, затлъстяване и други.

Плантарният фасцит е свързан с възпалителни и дегенеративни изменения във плантарната фасция. Тя представлява съединително-тъканна лента, започваща от петата и разпростираща се до пръстите на ходилото. Разположението и функциите й играят важна роля за правилната форма и функция на ходилото и сводовете, които го укрепват. При възпаление на плантарната фасция, мястото на лезията е особено чувствително дори към палпация. Това, често затруднява стъпването, особено след продължителна почивка. Пациентите, често се оплакват от силни болки след ставане от сън. Болката и дискомфортът имат тенденция да отшумяват след загряване, но продължително натоварване и стоене на едно място влошават отново проблема. С времето в мястото на възпалението може да се сформира шип, който трайно да предизвика болка и дискомфорт при всяко стъпване. Затова е важно навременното адекватно лечение в ранен етап, което да предотврати хронифицирането и появата на усложнения.

Диагностика и лечение на плантарен фасцит

Диагнозата плантарен фасцит се поставя от лекар-ортопед след снемане на анамнеза, оглед и палпация. Диагностичният процес може да Ви отведе до рентгенография и до ядрено-магнитен резонанс. Лечението често протича неоперативно с прием на противовъзпалителни кортиконестероидни средства и се съчетава с покой и поставяне на нощна ортеза. Продължителността на лечебния процес може да достигне 4 – 6 седмици до пълно отшумяване на симптомите. Първоначално лечението е насочено към редуциране на болката и отока, а в последствие към възстановяването функцията на глезенно-ходилния комплекс. В това отношение физиотерапията и кинезитерапията с постепенно обременяване могат да подобрят плъзгаемостта на тъканите, да коригират мускулния дисбаланс, да укрепнат сводовете и поетапно да подготвят към по-сериозно спортно натоварване.

Как да си помогнем Намалете килограмите. Това ще намали напрежението върху плантарната фасция.Избягвайте да носите високи обувки.В ежедневието си носете удобни обувки.Избягвайте тренировки на изкуствени терени и твърди настилки.Поддържайте сводовете с и с упражнения, босо ходене.Правете упражнения за мобилност и стабилност на глезенната става.Разтягайте ахилесовите сухожилияНе пренебрегвайте пръстите на ходилата си. Плантарната фасция свършва там, а те често остават недостатъчно активни в затворените обувки.Масажирайте ходилата си.Почивайте си от активности, които провокират проблема. Може временно да замените високоинтензивните спортни занимания с ниско-интензивни натоварвания и да извлечете ползи за здравето си от това. Желаем Ви успех!