Светлинната терапия – Physio Be Active | Кинезитерапия | Физиотерапия

67
350
Добави коментар

Положителното въздействие на слънчевата светлина и светлинната терапия върху човешкия организъм е неоспоримо. Светлината е необходимо условие за съществуването на живота въобще. Слънчевите лъчи влияят върху разнообразни биохимични процеси протичащи в клетките и има отношение към сложни биологични механизми, които ни адаптират към природните ритми и цикли. Благоприятно въздейства физиката и психиката, но трябва да се използва разумно и предпазливо.

Ползи от слънчевата светлина: Стимулира Витамин D и укрепва костите. При действието на ултравиолетовите лъчи върху кожата се образува витамин D3 от своя провитамин, съдържанието на който е особено високо в кожата и притежава висока витаминна активност. Витамин D заздравява костната система, като стимулира абсорбцията на калций, и като поддържа плътността на ценния минерал в костите. Това способства за по-здрави кости и наличието му е добра превенция за риск от фрактури, особено при хора в напреднала възраст.Подобрява съня. Мелатонинът се произвежда от хипофизната жлеза, освободен през нощта в съответствие с ритъма на сън и след това се разсейва веднага щом сутрешната светлина изгрее. Така се поддържа естествения ритъм на будност и сън. А всички знаем колко критично важен е съня за доброто здраве.Повишава настроението. Слънчевата светлина стимулираколичеството на нивото на допамин и серотонин. Допаминът представлява невротрансмитер, който помага за работата на мозъка, контролирането на двивенията и емоциионалните ни реакции, и влияе директно върху центровете на удоволствието. Това вещество е отговорно за нашата мотивация и концентрация. Серотонинът е невротрансмитер, известен още като хормона на щастието.. Той влияе пряко на мозъчната дейност и играе важна роля в голяма част от психичните разстройства и депресиите.Стимулира имунната система. Слънчевата светлина е отлично средство за съхраняване на имунната система във върхова форма. Светлината активира действието на фагоцитите, а имунните клетки произвеждат антимикробния протеин кателацидин, който играе важна роля за отговора на организма към бактериалните инфекции. Светлинната терапия Bioptron

Знаейки за здравословните ползи от светлината във физиотерапията, където се използват естествени и преформирани физикални фактори за превенция и лечение , централно място заема светлинната терапия.

Видима и инфрачервена, високополяризирана светлина може да повлияе благоприятно следните състояния:

Дерматологични нарушения:

акнерозацеяпсориазисатопичен дерматит

Рани:

изгаряниярани от травмирани след хирургични интервенции

Спортна медицина:

тендинитизкълчваниярастежениямускулни спазмимускулно-скелетни травми

Технологията на уреда позволява оптимално проникване на светлината до различни слоеве на кожата, като осигурява максимална биостимулация и лечение на увредени тъкани.

Светлината която излъчва е:

полихроматичнаполяризирана некохерентнанискоенергийна

Това я прави високоефективна без странични ефекти.

Механизъм на действие:

Светлинния спектър, осигуряван от тази терапия ускорява множество благотворни процеси в кожата:

Ускорява микроциркулацията. Светлината с дължина на вълната 590 nm и 840 nm стимулира образуването на нови кръвоносни съдове.Увеличава активността на клетките като подобрява синтеза на АТФ и съдейства процеси на възстановяване и регенерацияУвеличава хидратацията на кожата – светлината с дължина на вълната 590 nm помага на кожата да задържи наличното си водно съдържание и поддържа нейната еластичностУскорява синтеза на колаген и еластин. Стяга и подобрява плътността на кожата като стимулира дейността на фиброобластитеУскорява възстановяването на тъканите – светлина с дължина на вълната 830 nm стимулира дейността на мастоцитите, с цел освобождаването от тях на протеини, които впоследствие участват във възстановяването на тъканите.

Повече за метода може да научите на: http://www.sensolite.com/evidenciapdf/30.pdf

Възползвайте се разумно от слънчевата светлина за укрепване и поддържане на Вашето здраве. При нужда от лечение и повлияване на различни дерматологични състояния, болкови синдроми и мускулно-скелетни травми може да се свържете с нас.