Да спасим водата — пестим вода с качествени смесители

1
260
Добави коментар
Praskovya
Praskovya

 

С увеличаване на икономическия растеж и развитието на индустрията в живота ни навлизат все повече високотехнологични решения, които ни помагат да спестяваме вода и енергия в ежедневието. Изключително засилен е фокусът върху намаляването на консумацията на вода, като един от най-ценните и бързо намаляващи ресурси на нашата планета.

 

Чувствително нарастват рисковете от недостиг на чиста питейна вода и кризите с липса на вода стават ежедневие за много домакинства у нас. Затова ние не само трябва да се замислим как използваме този безценен дар на природата, но и да направим реални промени в своя живот, не само за контрол върху разхода на вода, но и в избора на продукти, произведени от компании, които управляват ефективно водните и енергийните си ресурси.

 

   

 

 

Какво на практика можем да направим?

 

Всички знаем, че не трябва да оставяме водата да тече безконтролно, когато мием зъбите си или докато сапунисваме ръцете, че трябва да ограничим времето за вземане на душ и да не взимаме вана прекалено често, но какво друго можем да направим, за да пестим вода по-ефективно?

 

 

Без течове

 

Първите стъпки за по-осъзната употреба на вода започват с проверка и замяна на всички водопроводни части, кранове, смесители, които не функционират добре — текат или капят неконтролирано. Вместо да събирате водата в кофа или леген и да затягате и затягате крана, който така и не спира да капе, повикайте майстор или сами се заемете с поправката на досадния теч у дома.

 

Знаем поговорката „Капка по капка, вир става“ и тя е очевидна за всеки, който е виждал как тънката струя или капещият кран за кратко време препълват съда поставен да събира водата. Не оставяйте тази вода да изтича напразно. Това важи и за тоалетното казанче, чийто механизъм може да се е повредил и да тече по малко, но постоянно. Не подценявайте този теч, освен излишен, той постоянно изважда пари от вашия джоб.

 

 

 

Смесители с дебитен ограничител

 

При избора на смесителни батерии за баня и кухня, както и на душ-системи е важен техния воден дебит, т.е. колко вода изтича за минута време при максимална мощност при определено налягане. В това отношение най-икономични са смесителите, които използват технология за балансирано смесване на течащата вода с въздух, като по този начин оформят достатъчно обемна струя с оптимално налягане, при най-малък разход на вода. Обикновено тези смесители имат разход от 5 л/мин при налягане от 3 бара.

 

(Разгледайте смесители с отстъпка до -50% от Hansgrohe, Grohe, Roca, Ideal Standard, Kludi)

 

Повечето реномирани производители предлагат именно такива смесители за баня. Освен дебитното ограничение, смесителите се произвеждат с много стриктен контрол на качеството, така че да бъдат издръжливи във времето и да не променят своите характеристики и показатели. Керамичните глави на крановете и технологиите за плавно затваряне, не са просто лукс, те гарантират ефективно затваряне на крана и недопускането на неконтролирано протичане на вода. Въпреки по-високия първоначален разход за оборудване с качествени смесители, те ще изплатят във времето, не само пестейки ви пари, но и със своя дълъг живот.

 

Смесителите за кухня и душ-системите имат по-висок дебит, защото трябва да осигуряват по-богата на вода струя, която ефективно да отмива замърсявания и сапун, но и при тях технологиите за аериране на водата и ограничаване на дебита се използват успешно.

Предлагат се душ-системи с термостат, които намаляват времето за регулиране топлината на водата и поддържат нейната оптимална постоянна температура, така че ние по-бързо и по-удобно да правим своя ежедневен душ.

Изборът на различни видове масажни струи се улеснява от употребата на превключване с бутон. 

 

 

(Разгледайте термостатични душ-системи внос от Италия с най-добра цена в Studio Sense)

 

Студен старт — топла вода, само когато ни е нужна

 

При смесителите за баня навлиза успешно още една технология, т.нар. „студен старт“. Тя е с фокус върху спестяването на енергия за подгряване на водата.

 

Как работи?

При този тип смесители движението на ръкохватката е ограничено от центъра наляво, като в централна позиция от смесителя тече студена струя. За сравнение, в средна позиция стандартните смесители автоматично черпят студена и топла вода. А подгряване на водата не винаги ни е необходимо. Смесителите със Студен старт ще подадат топла вода само, когато преместите ръкохватката наляво (движенито надясно от центъра е блокирано). По този начин те работят за вас, намлявайки разходите за електро или топлоенергия.

 

 

Да пестим в тоалетната

 

Спестяването на вода за отмиване на тоалетната е ключов елемент за оптималното използване на водни ресурси. нашият съвет е да изберете казанче (за вграждане) или моноблок на доказана марка. Дори, когато ниската цена е водеща при избора, не забравяйте, че това е вид инвестиция. Когато купувате най-евтиното, вие се лишавате от избора на продукт преминал проверки и с надеждна гаранция.

Механизмите на висококачествените казанчета осигуряват оптимално пълнене на контейнера с вода, а количеството на вода за отмиване може да се контролира, както с предварителна настройка, така и чрез двойните промивни активатори. Така, можете да отмивате качествено с по-малко количество вода.

Стандартните промивни цикли за казанчетата са: голям цикъл 6-9 л, малък цикъл 3-4.5 л. Това значи, че при всяко пускане на казанчето в него изтича количеството вода, за което бутонът е настроен. Все повече производители препоръчват минималната настройка от 6 л за голям и 3 л за малък бутон. 

 

      

 

(Казанчета за вграждане с до -45% отстъпка: Grohe, Geberit, Schell, Viega, Villeroy&Boch)

 

Предпочитайте казанчета с двоен бутон, то може да ви спести до 20 000 л вода на година. При казанчетата с единичен бутон, винаги ще използвате голямо количество вода (около 9 л), независимо дали искате или не. За да пестят, някои потребители на стари казанчета намляват обема на контейнера, поставяйки вътре тухла или бутилка пълна с вода, но този метод може да повреди механизмите, така че не е най-препоръчителният.

 

 

Смели иновации

 

 

Идеята на този комбиниран мулти-елемент W+W е колкото простичка, толкова и гениална, той оползотворява отпадната вода от миенето на мивката и я пренасочва при необходимост към тоалетната. Страхотният дизайн е дело на Gabriele&Oscar Buratti, архитекти с напредничави идеи.

 

В цената влиза всичко необходимо, дори и смесителната батерия. Решението е универсално, и за дома, и за обществени пространства. Ако искате да имате зелен и екологичен дом и да направите нещо добро за природата, W+W би била страхотен избор. Може би, с нарастването недостига на вода, това решение е всъщност бъдещето на всички ни.

 

 

(Вижте нашето предложение за комбинираната тоалетна на Roca W+W с отстъпка)

 

 

 

Изборът е ваш 

 

Каквито и да са вашите предпочитания и възможности, в избора на арматура за баня, винаги взимайте предвид и тези аспекти.

Не оставяйте всичко да решава ниската цена на продуктите, защото те трябва да ви служат за дълъг период от време и да ви дават оптимума от качество и ефикасност.

Ние в Studio Sense сме се посветили на това да подбираме и предлагаме най-добрите продукти от доказани европейски производители с традиции и гаранции.
 

Не пропускайте да разгледате и продуктите с наша марка AB GROUP и собствен внос с най-добрите цени.