90 дневна диета /таблици, календар и как се спазва/ » Топ Форма

1
173
Добави коментар
maskk
maskk

 

Повечето от вас може би знаят или дори са опитвали да спазват 90-дневната диета. Защо това е една от най-популярните масови диети, какви са основните и принципи и дали наистина е толкова ефективна? В тази статия ще отговорим на тези и други често срещани въпроси свързани с 90 дневната диета.

90 дневна диета – произход и основни принципи

90 дневната диета е създадена от американски спортист, с цел отслабване и подобряване на храносмилателната система и метаболизма. Според авторите, всяка отделна категория храна се нуждае от различа ензимна среда, а храносмилателните проблеми са причинени точно от неподходящите комбинации храни. С тази цел, 90 дневната диета се базира на принципа за разделното хранене и е разделена на периоди от по 4 дни. Важно е да се отбележи, че създателите на тази диета не са медицински лица и принципите не са научно аргументирани.

Как се спазва 90 дневната диета

90 дневната диета спазва определен календар, като всеки ден се консумират храни от различни хранителни групи. В белтъчния ден се консумират само млечни продукти и месо. Хората с непоносимост към лактоза или спазващи веган режим могат да консумират тофу или други продукти от соя. Във въглехидратния ден са позволени само прости въглехидрати като бобови храни и варива. Има отделен ден, когато се консумират само сложни въглехидрати като сладки и солени тестени изделия : сладкиши, кексове, торти, сладолед, пици и спагети. В плодовия или витаминен ден могат да се консумират само плодове, но без те да се смесват. Всеки 29ти ден се пие само вода, без да се консумира храна – това са трите така наречени водни дни за периода на диетата.

Диетата е разделена на три цикъла – цикъл на пречистване (консумират се само плодове, зеленчуци и течности), цикъл на хранене (времето за основните хранения, обяд и вечеря) и цикъл за храносмилане (когато не се консумират храни).

Храненето по време на 90 дневната диета е позволено само в интервала от 12:00 до 20:00 часа. Ако се консумира нещо извън тези часове, то количеството трябва да е минимално, а храната трябва задължително да е плод.

В различните дни, трябва да се храните през различни часове. Например, в белтъчния ден, храненията трябва да са през 4 часа а в двата въглехидратни дни са през два часа. Съответно, в плодовия ден трябва да се храните през един и два часа.

Според правилата на тази диета, консумацията на фреш замества едно цяло хранене, а кафето и чая трябва да се пият без захар. По време на спазването на диетата алкохолът е напълно забранен.

Календар  Таблица с храни

Тази таблица включва позволени храни и групи храни, разпределени по дни:

Ден 1 – ПротеинДен 2 – СкорбялaДен 3 – ВъглехидратиДен 4 – Витамини✔️ Пилешко и пуешко ✔️ Свинско ✔️ Говеждо ✔️ Заешко ✔️ Риба и морски дарове ✔️ Млечни продукти ✔️ Соево сирене ✔️ Яйца ✔️ Плодове и зеленчуци✔️ Боб ✔️ Грах ✔️ Леща ✔️ Соя ✔️ Картофи ✔️ Ориз ✔️ Нахут ✔️ Елда ✔️ Пълнозърнест хляб ✔️ Зеленчуци✔️ Овесени ядки ✔️ Кускус ✔️ Булгур ✔️ Паста ✔️ Тестени продукти: пица, хляб, кифли ✔️ Торта ✔️ Сладолед ✔️ Шоколад✔️ Свежи плодове ✔️ Сушени плодове ✔️ Домашен компот, без добавена захар ✔️ Ядки ✔️ Семена ✔️ Зеленчуци ✔️Сокове от плодове и зеленчуци

 

Как и защо се отслабва с 90 дневна диета?

От диетологична гледна точка ограниченията, които 90 дневната диета налага, както и големият брой правила, са причина за драстично намаляване на калорийния прием и съответно свалянето на килограми. 90 дневната диета се базира на правилото, че ако калорийният прием е по-нисък от калорийния разход – това ще доведе до сваляне на килограми.

Какви са предимствата на 90 дневна диета? Изгражда някои добри навици като консумирането на немазно, чисто месо, изобилие от зеленчуци, които могат да се консумират и извън витаминния ден.Ограничава се консумирането на алкохол, подсладени напитки и пържени храни.Промотира се активен начин на живот. Авторите на книгата препоръчват съчетаване на диетата със спорт и други занимания.Диетата има място и за някои ”забранени” храни (Ден 4 – въглехидрати), когато могат да консумират храни като пица, шоколад и други изкушения.90-дневната диета може да подобри метаболизма за периода, в който се спазва.

Д-р Росица Чамова, диетолог и специалист по хранене в екипа на Топ Форма, споделя: ‘‘Едно от предимствата на 90-дневната диета е подобряването на метаболизма. Това става в резултат на честото хранене, през 2-3 часа, и в резултат на редуването на макронутриентите – белтъци, мазнини, въглехидрати.”

90 дневна диета – недостатъци

Д-р Чамова още предупреждава: “90-дневната диета спада към алтернативните модели на хранене и като всички тях не отговаря на принципите на здравословното хранене. Като повечето модели на хранене, 90-дневната диета има своите предимства и недостатъци.” Въпреки някои положителни ефекти от диетата, съществуват немалко рискове при спазването на тази популярна диета. Ето някои от най-съществените негативни ефекти, които е важно да се вземат под внимание.

 

 Йо-йо ефект

Когато след спазване на 90 дневната диета се върнете към предишното си хранене, свалените килограми също ще се завърнат – йо-йо ефектът е неизбежен. За да можете да задържите килограмите, диетата трябва да се превърне в начин на живот. 90 дневната диета е временна и не може да бъде спазвана дългосрочно. Здравословното хранене – редовно, умерено и качествено е единствения начин да се уверите, че ще поддържате желаното тегло.

 

Свалените килограми ще са за сметка основно на мускулна маса, а не на мазнини.

Консумацията на храни, богати на белтъчини, е съществена за поддържането и изграждането на мускулна маса, която е основата за добре работещ метаболизъм. При 90 дневната диета, прием на протеини има едва веднъж на четири дни. Липсата на протеини в комбинация с драстично намаления калориен прием, води до значителна загуба на мускулна маса и забавяне на метаболизма в дългосрочен план.

 

При различни здравословни проблеми

Д-р Райна Стоянова, диетолог и специалист от екипа на Топ Форма, споделя: ”Продължителното спазване на тази диета може да изтощи организма и да създаде предпоставки за развитие на храносмилателни проблеми”. Спазването на всички правила на 90 дневната диета от хора със специфични здравословни проблеми, може да доведе до проблеми със стомаха, запек и отслабване на имунната система. Дните, в които се консумира само вода са противопоказни за хора с ниско кръвно налягане, а плодовите дни задължително трябва да се избягват от хора със стомашни проблеми като гастрит и колит, диабет, непоносимост към глутен и други.

 

90 дневната диета, имунитет и  COVID-19

Спазването на 90 дневната диета би могло да се отрази негативно на защитните сили на организма.  Д-р Росица Чамова споделя: ‘‘Това е нискокалорична монодиета, което крие риск от хранителни дефицити. Като нискокалорична диета, приемът на мазнини е силно редуциран, което съществено намалява вноса на мастноразтворимите витамини – А, Д, Е, К. Прилагането на тази диета дълго време (3 месеца) води до изчерпване на депата на тези витамини в организма. Витамини А и Д са изключително важни за имунитета. При 90-дневната диета е висок и рискът от дефицит на и на други микронутриенти с влияние върху имунитета – желязо, селен и др.” Това от своя стана представлява риск от заразяване със сезонен грип или Коронавирус. Поддържането на балансиран и разнообразен хранителен режим е изключително важно за поддържането на добре работеща имунна система, затова специалистите не препоръчват строги, ограничаващи диети, гладуване и изключване на цели хранителни групи от менюто, особено при хора с предпоставки за по-сложно протичане на вирусни инфекции.

 

90 дневна диета – резултати и личен опит

Споделяме тук коментарите на наши клиенти, които помолихме да споделят личен опит с 90 дневната диета.

“Преди 7-8 години изкарах 90 дневната диета. За времето свалих около 30 килограма, но с времето за около 1-2 години с много храна се върнах на началното състояние. Не е тежка за изкарване. След диетата се сдобих със страшен запек с който и до момента се боря.” Филип ”Миналата година спазвах 90 дневна диета свалих 8 килограма и на петия месец след като приключи с захранването бях качила 6 килограма отново” Мария“ Аз водя битка с моите килограми от години и в процеса на тази битка се запознах с какви ли не диети. Но предпочитам хранителен режим. Според мен, не бива да се прилагат механично диети, та били те на звезди, известни личности и такива, които ни убеждават, че има магия в свалянето  на килограми. Именно това ме накара да се възползвам от възможността, която вие ми дадохте и направихте хранителен режим специално за мен. Доволна съм от него и имах резултат…резултатът до сега е -2 размера на дрехите ми. Аз не обичам да се качвам на кантар и за това преценявам какво се случва с тялото ми по дрехите.” Лидия 90 дневна диета или индивидуален режим от специалист?

90 дневната диета е една за всички, а програмите с индивидуален хранителен режим от специалист се съставят според специфичните особености на всеки отделен човек. Но разликите не спират до тук.

Индивидуален хранителен режим – основни принципи

В програмите на Топ Форма менюто ви е съставено от специалист така, че да си набавяте всички необходими хранителни елементи всеки ден. Режимът ви включва само храните, които обичате, в количеството и последователността, с които да постигнете своята цел, без да се лишавате от ценни витамини. Ще постигате целта си, без риск и в съответствие със своето здравословно състояние. За повече информация, вижте едно примерно дневно меню>>

Как се спазва хранителен режим

При индивидуалния хранителен режим се препоръчва да се храните през 3-4 часа . Това правило е съобразено с времето, което е нужно на тялото ни за храносмилане. Няма едно общовалидно правило кога да се вечеря. Всичко зависи от начина ви на живот. В програмите на Топ Форма няма забрани, а указания и съвети, които се позовават на принципите за здравословно хранене и са съобразени с вашите хранителни предпочитания. Разберете повече за нашите програми и какво включват тук >>

Как и защо се отслабва с индивидуален хранителен режим?

В програмите на Топ Форма, водеща е индивидуалността, като калорийният енергоприем и съотношението между мазнини, въглехидрати и белтъчини, се определя спрямо вашето здравословно състояние и целите ви. Нашата методология използва доказани методи за ускоряване на метаболизма. В програмите на Топ Форма няма забранени храни, но някои храни се консумират в определен ден – в „Свободния ден“. Режимите, изготвяни от нашите специалисти, се базират на правилото за здравословно отслабване, за да ви помогнат да отслабнете контролирано и да задържите желаните килограми, избягвайки йо-йо ефекта.

Предимства на индивидуалния хранителен режим: Индивидуалният хранителен режим не ви забранява, а ви уча. Не ви казваме какво да не ядете, а кога и колко да ядете. В нашите програми всички храни, които не вредят на вашето здравословно състояние, са позволени. Тайната е да ги консумирате редовно и умерено.В програмите ни няма да изпитвате глад – защото режимът ви ще включва точните за вас количества. Здравословното отслабване е трайно. Препоръчителният начин за сваляне на килограми е бавно и стабилно – около 1-1,5 кг на седмица. Това помага на нашите клиенти да отслабват контролирано и да задържат желаните килограми, избягвайки йо-йо ефекта.Ще подобрите здравословното си състояние. Хората, които спазват индивидуален хранителен режим споделят с нас, че  имат повече енергия,  кръвното им налягане се нормализира, кръвната захар влиза в нормите, лошият холестерол се понижава .

 

Резултати и личен опит с индивидуален хранителен режим

Подбрали сме малка част от обратната връзка, споделена от нашите клиенти, които са спазвали индивидуален хранителен режим с програма на Топ Форма:

…Искам да споделя със вас че се чувствам много добре. Искам да кажа, че през годините съм пробвала и подлагала на различни диети, но резултатът е временен и след това се получава йо-йо ефекта. И пак отначало. Сега спазвам режима и съм постигнала много за два месеца. Започвам третия месец и много ми харесва. Всичко е толкова лесно удобно и бързо. Не изпитвам глад. Ям повече от колкото преди, а килограмите просто изчезват. Храната е много вкусна. Вече в свободния ден не изпитвам така голяма нужда от сладко. А толкова много го обичам. Преди просто се изкушавах да ям. Сега нещата са съвсем различни. Вече свикнах да се храня по този начин. Няма момент в който да не съм благодарна, че започнах този прекрасен и здравословен начин на живот.”

Гергана, 53 год., минус 11 кг за 2 месеца

 

“ За 4 месеца успях да отслабна с около 6 килограма и вече трети месец след приключване на режима от Топ Форма. Задържам постигнатото тегло. Най-важното е, че промених хранителните си навици, научих много нови неща от вас по отношение на правилното хранене и поради това ви препоръчвам на всички хора, които желаят да свалят трайно и здравословно наднорменото си тегло. Не вярвах, че този режим би могъл да ме промени толкова много с енергията , тонуса и радостта, които ми донесе…”

Ралица, 33 год., минус 6 кг за 4 месеца

Вижте още успешни истории>>

За да постигнете здравословно отслабване, трябва да се храните правилно, да откриете своето нормално хранене. Никоя популярна масова диета няма да ви каже как да направите това. Точно обратното – популярните диети като 90 дневната диета, не се съобразяват с вас – те ви карат вие да се съобразите с тях, без дори да ви познават. Спазването на индивидуален 90 дневен хранителен режим и възможността за постоянна комуникация с нашите специалисти, ви помага да откриете своето нормално хранене, да усвоите полезни хранителни навици. Спазвайки такъв режим, постепенно започвате да се храните правилно. А правилно означава редовно, качествено и умерено. След приключването му ще можете да вземате самостоятелни решения как, с колко и кога да се храните.

Какво предпочитате – да нагодите ежедневието си към 90 дневната диета или индивидуалния ви 90 дневен режим да бъде пригоден към вашето ежедневие?

Беше ли полезно? Оценете ни!