Менда Стоянова: Каква бедност!? Не познавам човек с по – малко от 3000 лв. заплата!

1
182
Добави коментар
slavchev
slavchev

На форум-среща между бизнеса и синдикатите организиран от Българската Стопанска Камара, където основен гост се оказа ГЕРБ Менда Стоянова, бяха обсъдени проблемите на работниците и работодателите.

Като основни проблеми на работодателите бяха споменати недостига на работна ръка в страната и слабото потребление на вътрешния пазар.

Според бизнеса, българите не потребяват достатъчно български стоки, което е и причина за недостатъчно доброто представяне на българската икономика.

Въпреки това, стоките произведени в България са конкурентноспособни на чужди пазари. Цените, които предлага българската индустрия за продукцията си са без конкуренция в ЕС. Това е и причината да има недостиг на работна ръка в страната.

Решение за това може да бъде привличане на специалисти от Молдова и Украйна. Желание за миграция от споменатите страни към България, обаче не е налично, разбра Novini.store.

Към момента България може да разчита на привличане на работна ръка само от Африка и Близкия изток, но тази работна ръка според работодателите не е достатъчно квалифицирана.

Синдикатите обявиха причината за този феномен:

В България доходите са ниски, обявените средни нива на заплатите са много над масовите реални заплати. Доходът на един мениджър с 10 000 лв. заплата събран с дохода на 20 работници по 500 лв. заплати прави общо 20 000 лв, разделено на 20 това прави средна заплата около 1 000, което е споменатото и от националната статистика.

Ниските доходи са и причина за:

Специалистите да напускат България
Неспособност България да привлече специалисти от Украйна и Молдова, тези кадри избират други европейски държави за реализация.
Ниското потребление на български стоки на вътрешния пазар.
Постоянно понижаваща се раждаемост и демографска криза.

В отговор на анализа на синдикалните представители министър Менда Стоянова отговори:

“Каква бедност!? Не познавам човек с по-малко от 3000 лв. заплата! Вижте какви коли карат хората, това става ли с 500 лв. заплата. Магазините за техника са препълнени и постоянно се купуват големи телевизори. Моловете са пълни с клиенти. В България няма бедност.”

Това изказване на Менда Стоянова разгневи работническите представители, които обясниха явлението, че на всеки богат се падат по 100 бедни, които да му изработят пари за скъпия автомобил, както и това, че автомобилите си карат само хората с високи доходи, 3/4 от колите си стоят пред блоковете по цяла седмица и се ползват само по спешни случаи.

Също така обвиниха Менда Стоянова в това, че няма ясна представа за реалните доходи в страната.

Източник: Информиран