Дървото на живота – мескит!

1
205
Добави коментар
kdecheva
kdecheva

Биопродуктът „Мескит“, който Бурел Органикс предлага, се отнася за  мескитово брашно, което се се добива от дървото мескит.  Английската дума mesquite е заимствана от испанската дума mezquite, която от своя страна е заета от термина Nāhuatl mizquitl.  Самото  име „мескит“ е често срещано  за няколко растения от рода Prosopis, който съдържа над 40 вида малки бобови дървета. Родом е от пустините на Мексико и САЩ, но се е разпространило по целия свяят. Дори в  сърцето на пустинята в Бахрейн  представлява една от забележителностите. Заради многото си употреби се е сдобило с титлата „Дървото на живота“.

сн.: Faisal Ansari; worldtoptop.com/mysterious-tree-of-life-bahrain/

 

По вид е широколистна и в зависимост от местоположението и валежите може да има дълбоки или плитки корени. Те са изключително дълги,  за да може да се снабдява с вода далеч под земята. Расте  до 8 м височина, в зависимост от мястото и климата. Цъфтежът на дървото е  от пролетта до лятото. Плодове, известни като „шушулки“.

В качеството си на  бобово растение мескитът е един от малкото източници на фиксиран азот в пустинните местообитания.

Мескитовото дърво е съществувало в Северна Америка още през ерата на плиоцена. Доказателство за това е вкаменена негова дървесина, датирана на 3300 г. пр. н. е.  Изследователи смятат, че  растението е преживяло загубата на северноамериканска мегафауна,  благодарение на плодовите си шушулки, които привличат други организми да разпространяват семената. След появата на добитъка мескитът се появява из тревните площи, използвани за пасища.

Заради здравословните хранителни съставки( лизин, калций, магнезий, калий, желязо, цинк, диетични фибри и протеини),  мескитовото брашно намира място сред суперхраните.  Самото брашно представлява прах, получен от смилането на семената и шушулките на растението. Отличава се със сладък вкус и нежен аромат. Може да се използва като подсладител , както и за приготвяне на сладки напитки или ферментирал алкохол.

Една от основните функции на мескитовото брашно е успешното балансиране на кръвната захар. Захарите, които се съдържат в него, са под формата на фруктоза. Тя не изисква инсулин за обмяната на веществата. Това прави брашното добра алтернатива за диабетици.

25% от мескитовото брашно са естествени фибри. Тъй като се усвояват по-бавно от останалите видове зърнени култури, те предотвратяват резките повишения и понижения на нивото на кръвната захар. Така стресът за организма се намалява, а панкреасът постепенно нормализира своята дейност.

Брашното от мескит може да се използва като ароматен подсладител за различни сладки изделия самостоятелно или в комбинация с други видове зърнени брашна. От него могат да се приготвят и различни видове сурови крекери, пайове, бисквити, хляб.

Мескитовото брашно е перфектно допълнение към различни напитки като чай, кафе и др. Съчетава се добре и с пресни и кисели млека, енергийни напитки, плодове и ядки.

Като добавка мескит се използва за овкусяване на зеленчукови ястия, салати, сосове и супи. Служи и за украса на различни десерти и крем супи – трябва само леко да се поръси отгоре.

В миналото в Америка дървесината на мескита  се е използвала за изграждане на кораби,  а в наши дни от нея се произвеждат висок клас селски мебели и шкафове. Интересно кулинарно  приложение намират отпадъци и малки парчета от дървото, които се  използват често като дърво за готвене с дим в южните щати.

По клоните на мескитовите дървета през лятото може да се открие червено-оранжев сок. Той се е използвал от хората, които са живели в пустинята като мехлем при  изгаряния и порязвания. Също така смесен с вода бил използван за гаргара при  болки в гърлото. Тази смес лекувала и  разстроен стомах.

Мескитът на прах или чаят от мескит може да бъдат направени както от листата, така и от корените и кората на дървото.

Листата на мескита се използват за направата на чай, който помага при главоболие и болки в стомаха. С такава отвара в миналото третирали и очни възпаления.