Болки в тазобедрената става – трохантерен бурсит

30
302
Добави коментар
physiofixbg
physiofixbg

Тазобедрената става е една от най-големите в опорно-двигателния апарат на човека. Тя е кълбовидна става и е разположена в основата на долния крайник, като е най-подвижната част в него. Основната й функция е да осъществява структурна и функционална връзка между аксиалния скелет и долния крайник. Тъй като е зона на трансмисия на сили, тя е и често уязвима и лесно ранима. Поради предимно опорната функция на долните крайници, тазобедрената става е адаптирана и към по-голяма стабилност. Въпреки това обече, тя често е предразположена към износване и не само. Движенията в ставата се подпомагат и синхронизират с движенията на таза. Функцията й е силно зависима от правилното структурно и анотомично взаиморазположение не само на съставящите я компоненти, но и на съседни нейни структури. Това създава сериозни предпоставки за възникване на мускулен дисбаланс и микротравматизъм. Като всяка друга става тя може да бъде увредена и от остра травма, включваща контузии от падания и контактни спортове. Често именно такава стара травма в комбинация с мускулен дисбаланс, хронично претоварване или неправилно натоварване при трудови и спортни дейности може да доведе до трохантерен бурсит.

Същност на трохантерния бурсит

Трохантерният бурсит се среща във всички възрастови групи, но най-често засяга жени в напреднала възраст. Възникването му е свързано с травма на големия трохантер, причинена от постоянни и повтарящи се движения. Характерно за него е болка във външната част на тазобедрената става и надолу от нея по страничната повърхност на бедрото до коляното. Пациентите се оплакват от болка и дискомфорт при продължителен стоеж, а ходенето и качването на стълби усилват симптоматиката. Мускулният дисбаланс и влошената еластичност са предразполагащи фактори за раздразване на бурсата. Възпалението на околоставната торбичка води до увеличено количество течност, което повишава налягането вътре в нея, обтяга стените й и дразни тъканите в зоната предизвиквайки и болка при движение. Обездвижването, наднорменото тегло и остеопорозата допълнително комплицират картината в не малка част от случаите. Не може да не споменем, че ставните патолигии, ограничената подвижност и мускулната слабост в тази област могат да нарушат равновесния и постурален контрол.

Диагностика и лечение на трохантерен бурсит

Диагнозата се поставя след преглед от лекар-ортопед, при подробно снемане на анамнеза, оглед и палпация в областта на оплакванията. Обикновено се открива болезненост в областта на трохантера. По преценка на лекаря може да се назначи ренгенография, с цел откриване на костни лезии или ядрено-магнитен резонанс, който се отличава с висока информативност по отношение на меките тъкани и е важно изследване за поставянето на акуратна диагноза.

Лечението се състои в прием на противовъзпалителни кортиконестероидни средства, физио и кинезитерапия. Важно за профилактика и лечение е построяването и изпълнението на индивидуален комплекс от лечебни упражнения /може да Ви бъде изграден от кинезитерапевт/, който цели по-добро алиниране на ставите и би предотвратил бъдещи проблеми в областта на опорно-двиганелния апарат. Пациентите е необходимо също да разберат, че тазобедрените стави не могат да бъдат разглеждани и тренирени изолирано от лумбалния гръбнак, тъй като те са функционално свързани звена. Постоянството, търпението и разбиране към естеството на проблема са ключови за справянето с него.