Младият студентски град – Благоевград

1
139
Добави коментар
hlape
hlape

Благоевград – градът на младите в България

Малкият студентски град Благоевград, разположен в Югозападна България, дом на ооло70 хиляди местни жители, ежегодно отваря врати по време на коледните и летните ваканции за десетки хиляди студенти от цяла Европа. Напоследък този град, привлекателен със своите природни красоти и минерални извори, започна да се възстановява по европейски стандарти. Това се случи благодарение на откриването на Американския университет в Благоевград. Следователно, заедно с изграждането на нови образователни сгради и модерни общежития, в града започнаха да се отварят голям брой кафенета, ресторанти, заведения за бързо хранене, нощни клубове, дискотеки, спортни центрове, боулинг клубове, както и модерни бутици и паркове за отдих. Сега, по Коледа, на централния площад на този град се поставя най-високата елха в страната, която надминава дори елхата в София по височина и креативност на декорациите. През летния сезон главният площад на Благоевград изненадва гостите с многобройните си причудливи фонтани и необикновената прохлада на сенчестите алеи, които го заобикалят.

Наскоро обновеният градски парк отправя покана към туристите за незабавно посещение. През деня всички тук правят пикници, а вечер идват да гледат изпълненията на градските творчески екипи и гостуващи артисти. Известният резерват Бачиново с уникални видове растения се намира само на 5 км от града; тук ежедневно се движат автобуси за разглеждане на забележителности при всяко време за тези, които искат да се любуват на живописните български пейзажи.

При влизане в града туристите могат да видят герба на Благоевград, монтиран на щит, на който е изобразен кон, сякаш витае над магистралата. С този герб е свързана цяла легенда, за която всеки водач с удоволствие ще разкаже на пътешествениците. Според легендата преди много векове на мястото на този красив град е имало само безкрайни полета. Многобройни стада от силни диви коне препускаха в галоп през тези полета, докато пробиха земята с копитата си, освобождавайки лечебните минерални извори, на които е построен градът.

За разглеждане на забележителности в София и гръцкия град Солун, автобусите чакат туристи сутринта близо до всеки хотел, за да ги заведат на интересни екскурзии. Освен това само на 40 минути с кола от Благоевград се намира известният Рилски манастир, който векове наред пази древните мощи на българския народ.

По южната магистрала от града можете да стигнете за половин час до град Мелник, който е най-малкият в България, тук на картата можете да намерите най-популярния Роженски манастир. За любителите на зимните спортове, по време на коледните празници, те предлагат да отидат за няколко дни до курорта Банско, разположен само на 50 км от Благоевград, до който се стига по удобен път.

Романтичната разходка по река Бистрица няма да остави никого безразличен. Картъри с въздушни възглавници се движат по реката през целия ден, отвеждайки туристите до модерен воден парк, до парк Бачиново и до тенис кортове извън града. Плюс това тук, в покрайнините на града, има зимен студентски лагер Картала, където любителите на ски, катерене и други активни спортове със сигурност ще намерят нещо по свой вкус. В този лагер са изградени удобен център за отдих, ски център, инсталирани са нови фуникулери. Недалеч от студентския лагер се намира биосферният резерват „Парангалица“.

Дори и без да напускат града, туристите са поканени да посетят много места, които са много интересни за тяхната културно-историческа стойност. Голям брой музеи, опери, кина, паркове за отдих, исторически паметници, както и известният фолклорен ансамбъл за танци, който върви по картелите в 60 страни по света и получава навсякъде с голямо признание. За любителите на антична България, Вароша се препоръчва да бъде посетена от всички, тъй като е част от СТАРИЯТ ГРАД. Кварталите на този район са разположени в източната част на Благоевград, тук са реставрирани няколко имения и цяло село по стари архитектурни планове, в които сега се практикуват народни занаяти. Двойките с деца обичат да посещават това място. Именно в този район на града можете да си купите уникални ръчно изработени сувенири в множество магазини и работилници. В района на Вароша има перфектно запазена църква „Въведение Богородично“, построена през 1844 г. Именно тук се пазят уникални древни икони, истински реликви на християнството: „Христос Добрият пастир“ и „Св. Кирил и Методий „.

Град Благоевград с право се смята за „перлата“ на младежкия отдих в Европа, той привлича със своята история и реални постижения, своите традиции и желание да се превърне в модерен център за туристически отдих. Този град е специално място, тук всеки се чувства като у дома си, привлича със своето гостоприемство и уютна атмосфера. Местните барове сервират известната местна бира Пиринско, докато гастрономите се наслаждават на отлична българска кухня. Все повече чужденци се преместват в този славен български град за постоянно пребиваване, тъй като столицата е съвсем близо, Гърция също не е далеч от Гърция, а цените на недвижимите имоти, в сравнение с европейските, са все още много привлекателни.