5+1 признака че клиента е проблемен

1
114
Добави коментар
elpakk
elpakk

6 признака които да ти подскажат че клиента може да е некоректен

Работя с клиенти от далечната 1995 и за 25 години смея да твърдя че съм видял изключително много случки в професионалните си отношения с клиенти. Едната страна търси изпълнител докато другата страна предлага услуги срещу заплащане. За да може да се стигне до сделка трябва да има доверие. Може понякога да прощавам, но загубеното доверие никога няма да се върне. В бизнеса със SEO услуги важат същите правила.

Послушай интуицията си преди да влезеш в договорни отношения с клиент. Тя никога няма да те излъже.

5+1 знаци че клиента срещу теб смята да те “преметне”

1. Клиента бърза…много 2. Първия въпрос е цена 3. Не желае да плати капаро 4. Не иска да подпише договор 5. Парите не са проблем 6. Клиента е роднина или приятел

Нека разнищим тези признаци един по един, преди да пристъпим към избор на изпълнител:

Който бърза, късно стига

Клиента бързал…много. Още на първото телефонно обаждане или на първата среща клиента почва да обяснява че иска бързо да се случат нещата, че времето му е малко, че клиентите му го чакат и други подобни. Обикновено такива кандидат клиенти почукват на вратата след като се били отхвърлени от колеги и търсят нещо евтино. В България и Гърция всички бързат, оставяйки всичко в последната минута, и лошите резултати са налице.

„Бързата работа – срам за майстора“ – казва една поговорка.

Ако не можеш да свършиш една работа като хората, не я започвай въобще. Ще се изложиш и ще развалиш името си в бранша. Съгласен съм че има и клиенти които бързат с причина, но при тях разговора започва по следния начин:

Понеже имам срокове които трябва да спазя и съм наясно че експресните поръчки струват поне 30% по-висока цена, искам да я уточним, за да почнем да работим още сега. Цената е супер важна, но не е единствения елемент в една продажба Cena?Дай отстъпкаПри мен ще имаш работа докато се пенсионираш Цената е това което ще платиш, докато стойността е това което ще получиш, като стойността винаги е по-скъпа от цената. Ако ти го напише на шльокавица в чат, директно го изтрий от контактите си.Отстъпка се дава заради количество или плащане в брой, а не при първа ценова оферта.При израза от третия случай обикновено работата свършва когато възникнат финансови проблеми и пенсионирането ти се отлага скоропостижно. Авансовите плащания са гаранция

Винаги когато съм избирал авансово плащане на 100% съм спал спокоен. Капарото е начин на застраховка и за двете страни. Получателя е спокоен да започне работата си, а възложителя също е спокоен че с плащането на предварителна сума се работи по неговата поръчка. Клиент който няма желание да плати капаро или те контрира с изрази като „Нямаш ли ми доверие?“ „На измамник ли ти приличам“ е добре да изгониш любезно.

Докато няма писмен договор, нищо не е истинско

В цивилизования свят подписването под договор означава и ангажимент за спазването му. По нашите географски ширини, договорът е документ със юридическа стойност, но без това да означава че ако влезе в съдебна зала ще има правни последици. Може да има, но може и да няма. Но във всеки случай е по-добре да имате подписан договор изготвен от адвокат, преди да започнете какъвто и да е бизнес.

Имал съм случай със подписан договор от 20+ страници със голяма компания, лидер в бранша си, който използвах вместо тоалетна хартия, докато пиех една студена вода. Ползваха услуга и не я платиха. Нямаше смисъл да влизам в съдебни битки с тях при положение че разходите, загубеното време и нервите щяха да са многократни от евентуалната “победа” в съда. От тогава имам като обеца на ухото че когато човека е “кофти” и думата му няма никаква стойност, договора е приказка от 1001 нощи.

Парите не променят човека, те показват истинското му лице.

От парите се почва и се свършва, когато ги има нещата се случват лесно, но трябва да се харчат рационално и аргументирано. За различните хора една сума пари имат различна стойност. 100 лв за теб може да са обяд в ресторант, но за друг да са седмични разходи, така че парите са винаги важни, но срещу тях трябва да получиш договореното.

Бизнес с роднини

В последния пример нещата са болезнена история. Слушал съм много истории на професионалисти които са развалили отношенията си с приятели и роднини заради работа.

Наел братовчед си да му направи сайта и не му платил, после брат си за SEO оптимизация, че чул че така сайта ще се класира на първа страница в google и на него „забравил“ да плати. После не си говорят с години. Не случайно американците казват “Яж и пий с роднини, но бизнес прави с непознати”.

Хората не купуват стоки или услуги, те купуват преживяване, идеи и задоволяване на нужди.