Село Огняново – област Благоевград

1
258
Добави коментар
hlape
hlape

Огняново

Огняново е известен балноеложки център, чийто най-популярен и голям минерален извор е познат под името Мирото. Климатът е преходносредиземноморски с летен минимум и зимен максимум на валежите и позволява целогодишен балнеотуризъм. Минералните извори са използвани още през римската епоха.

Село Огняново обхваща части от долината на река Места и от западните склонове на Дъбрашкия дял на Родопите.

Край Огняново има находище на диатомит (кизелгур). Там е открит къс кизелгур с отпечатък на риба, което показва, че някога районът около Огняново е бил дъното на сладководно езеро.

Огняново се намира на 12 километра от Гоце Делчев и на 40 км. от Банско на територията на община Гърмен, сгушен между четири планини – Пирин, Родопите, Славянка и Стъргач.  Огняново обхваща части от долината на река Места и от западните склонове на Дъбрашкия дял на Родопите. Благоприятният климат позволява целогодишен балнеотуризъм.

Село Огняново разполага с кметство, поща, кино, аптека, здравна служба, детска ясла и детска градина. Ежегодно на патронния празник на църква Успение Богородично на 15 август, се провежда традиционен събор в Огняново, който продължава два дни с концерти и борби.

Другото, с което е известнo Огняново и областта, е голямото богатство на пъстроцветни черги, тъкани на старите домашни станове.

Изворите в Огняново са известни още от римско време и церят над 100 болести, хвалят се местните жители. Водата е подходяща за редица заболявания като костно-ставни заболявания, заболявания на отделителната система, обменно-ендокринни заболявания,неврологични заболявания, гинекологични заболявания, стомашно-чревни и чернодробни заболявания, детски, старчески и професионални заболявания.

Много важен исторически паметник в близост до Огняново е древният римски град Никополис ад Нестум, 4 век от н.е. Намира се само на 15 минути път с кола от Огняновските минерални бани.

Сподели с приятели!

Посещения:
45