Каква функция изпълняват запалителните свещи в нашия автомобил и защо са важни | mav.mk

1
105
Добави коментар
clashbade
clashbade

Тази малка част от вашия автомобил е абсолютно необходима, за да стартирате ежедневно колата. Без запалителни свещи никой бензинов двигател не може да работи. Те трябва да са достатъчно здрави, за да издържат на високи температури и екстремно налягане.

Кои запалителни свещи са качествени

Едни от качествените и често предпочитани свещи са платинените. Те компенсират своята висока цена със значително дълъг живот. Можете да изберете и различни мултифункционални варианти с технология с два накрайника и титаниев заземен електрод. Те ще ви радват с дълъг експлоатационен период, икономия на гориво и бърз старт. Използваният пречистен алуминиев прах осигурява много добра топлопроводимост.

Устройство и принцип на работа

Свещта е онзи малък детайл, който заслужено се радва на голямо внимание. Колите ни стават все по–модерни и бързи, и наред с това производителите търсят начини да увеличат живота на компонентите, включени в изработката им. По правило свещта е разположена в горивната камера на двигателя. От тук се подразбира, че тя трябва да издържа на големи температурни разлики. Те могат да бъдат в диапазона от 2000 до 2500 градуса, а налягането може да достигне до внушителните 6 бара.

Как функционират те

За един средностатистически шест цилиндров двигател всяка запалителна свещ трябва да запалва сместа до 2500 пъти за минута. Химическата среда в горивната камера е изключително агресивна, което подлага малкия компонент на допълнително натоварване и напрежение в  рамките на 25 до 30 kV. Впечатляващо, нали?

Искрата, която произвеждат електродите на запалителната свещ, възпламенява сместа. Това се нарича разряд между електродите. Тя възниква, когато между централния и страничните електроди има дъгово напрежение. Стойността зависи от налягането в горивната камера, съотношението на въздух и гориво и разстоянието между електродите. Износването на устройството се обуславя с увеличаване разстоянието между електродите. Това от своя страна затруднява бързия и безпроблемен старт.

Структура на запалителната свещ

В зависимост от модела на свещите, които избирате, те са обвити в изолатор – от слюда, керамика, алуминий и други материали. В горният край на свещта е разположена контактна клема. Следва метален корпус с резба, благодарение на която свещта се завинтва в главата на цилиндъра. В центъра на свещта се намира централен положителен електрод, свързан с контактната клема. Той е херметически запечатан в стъкло или силиций. Външният електрод е свързан с каросерията на автомобила. Това се явява отрицателният полюс на електрическата система. 

Топлинната характеристика на запалителната свещ определя зависимостта на работната температура. С цел повишаване на температурата на топлинния конус е нужно той да е по–дълъг.

Топлинните характеристики разделят устройствата на горещи и студени. Монтажът на първите се извършва в онези двигатели, при които е необходима процедура за самопочистване на свещите от агресивни отлагания. При студените свещи се наблюдава използване в случите, където се изисква по-малко нагряване на работната повърхност при максимално натоварване на двигателя.

Посетете https://t-auto.bg/запалителни-свещи.html и се осведомете за разнообразието на предлаганите модели.