Новите инсталации на платформи за онлайн магазини през 2020 г. са се увеличили с 45.5 процента спрямо предходната година

1
117
Добави коментар
teenews.eu
teenews.eu

 

Ръст се наблюдава и при използването на домейни, подходящи за електронна търговия

 

Отиващата си 2020 година беше трудна за бизнеса, а една от малкото позитивни тенденции през нея e ръстът при електронната търговия както у нас, така и по света. Новите инсталации на платформи за онлайн магазини през 2020 г. са нараснали спрямо 2019 г. с 45.5 процента. Това показват данните на най-голямата българска хостинг компания СуперХостинг.БГ. Статистиката обхваща само проектите, които използват  платформи с отворен код и хостинг услуга за изграждане на електронни магазини, без да се включват магазините, направени на SaaS платформата Shopiko и custom разработките. Най-силните месеци за изграждане на нови онлайн магазини с CSM са били октомври и ноември, следвани от септември и април.

 

Най-предпочитаната платформа за изработка на сайтове за онлайн продажби през тази година е бил безплатният плъгин WooCommerce на системата с отворен код WordPress. 70.9% от новите проекти през 2020 година са създадени с него. На следващо място по интерес са платформите OpenCart (19.4%), PrestaShop (7.3%), Joomla / Virtuemart (1.3%), osCommerce (0.7%), както и Magento с 0.4 процента.

 

„Макар и първоначално да не е създадена за целите на електронната търговия, системата WordPress вече се наложи като предпочитана и в този онлайн подсегмент. Всичко това се дължи на богатата екосистема от разширения и международната общност от експерти, които я развиват и поддържат. Нашият екип инвестира много в поддръжката на тази платформа и днес разполагаме с изключително добри експерти в областта на WordPress. През 2020-та година близо 80% от всички сайтовете при нас, които използват CMS (система за управление на съдържанието), са изградени именно с WordPress и ние можем да предложим пълноценна поддръжка на всеки един от тях. Отдавна екипът ни не обслужва само и единствено казуси, свързани с работата на хостинг услугите. Днес преобладаващите въпроси, постъпващи в екипа на Техническа поддръжка, са свързани с работата на различни приложения и тяхната поддръжка.“ – посочва Любомир Русанов, управител на СуперХостинг.БГ.

 

Ръст има и при новите магазини, създадени с платформата Shopiko на хостинг компанията. Те са се увеличили с 18.4% спрямо 2019 г. Най-силен е бил интересът към създаване на нови магазини с нея през април, следван от ноември и октомври.

 

Данните за изработката на нови онлайн магазини се подкрепят и от статистиките за новозакупените домейни, подходящи за такива сайтове. При домейните в зоната .shop ръстът през 2020 г. спрямо предходната година е впечатляващите 52.3 процента. Любопитно е също, че употребата на думата „shop“ като част от името на домейните през посочения период се е увеличила с 29.8 процента. За сметка на това изглежда, че „store” не е особено привлекателна ключова дума за българските онлайн търговци. Закупуването на домейни в зоната .store отчита спад от 11.4% през 2020 спрямо 2019, а при тези, включващи думата „store” – спадът е 3.6 процента.