УСПЕХ: Руска ракета Союз-2.1б изведе в космоса 36 спътника УанУеб от новия космодрум Восточний!

1
155
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка от днешното изстрелване, проведено от новия руски космодрум Восточний. Фото: Роскосмос 

18 декември 2020 г. 19:15 ч.

Светослав Александров. Четири дни след триумфалния полет на новата руска ракета „Ангара А5“, космическата програма на Русия днес отново ни поднесе приятна изненада! В 14:26 ч. българско време беше проведено единственото изстрелване за 2020-та година от руския „космодрум на бъдещето“ на име Восточний. Това бе първият изцяло комерсиален космически полет от Восточний, тъй като се осъществява по поръчка на британската компания УанУеб.

Не може обаче да отречем, че космическата година за Русия беше разочароваща. През юли 2019 г. шефът на руската космическа агенция Дмитрий Рогозин ни обеща, че през 2020-та ще станем свидетели на четири или пет полета от новия космодрум. 

Така че само един-единствен старт от Восточний не е това, което руснаците очакваха през тази календарна година. Към настоящия момент новият космодрум се използва рядко. Предишното изстрелване бе проведено преди година и половина – на 5 юли 2019-та. 

В интерес на истината руснаците са в малка степен отговорни за това затишие. Единствено стартът на руския метеоспътник „Метеор-М“ бе запланиран през 2020-та и той бе отложен – другите предвидени четири полета бяха за нуждите на УанУеб. Но в началото на 2020-та компанията обяви фалит. Нямаше никаква гаранция, че УанУеб ще изплува отново и ще довърши своята групировка от интернет спътници (която представлява алтернатива на спътниковата групировка „Старлинк“ на Илон Мъск). Няколко месеца по-късно индийският конгломерат Бхарти Глобал и правителството на Великобритания изкупиха активите на компанията и така тя беше спасена от колапс. Това позволи изстрелванията на спътниците посредством руски ракети да бъдат възобновени.

По време на днешния пуск бяха изведени 36 спътника в околоземна орбита. С това общият брой действащи сателити на УанУеб нараства на 110. 

Днешният полет е един от най-важните за Русия през 2020-та година, дори и само защото космодрумът Восточний отново намира своето приложение. А той е най-важният космически проект за руснаците след разпадането на СССР. 

По геополитическа значимост Восточний може да се сравни с частната пилотирана космонавтика на САЩ и кораба „Крю Драгън“. Щатите имаха нужда от този кораб, който сложи край на зависимостта от руснаците за превоза на астронавти до МКС. По подобен начин Восточний също е предвиден да осигури скъсването с определен тип зависимост – от Казахстан. След разпадането на Съюза историческият космодрум Байконур, от който в миналото са изстреляни първите спътници, Гагарин, първите съветски роботизирани мисии до Луната и Венера, се оказа на казахстанска територия и руснаците бяха принудени да плащат наем на чужда държава. Освен това властите на Казахстан започнаха да изразяват все по-сериозно несъгласие с руските практики, като споровете се изостряха най-вече след катастрофите на ракети „Протон“ с токсично гориво, замърсяващо околната среда. 

Тъй че много скоро след промените стана ясно, че руснаците ще направят всичко възможно, за да построят нов космодрум, който е на тяхна територия. Официалният старт на конструкцията на Восточний в Амурската област бе даден през 2007 година, като целта беше първото изстрелване да се осъществи не по-късно от 2015-та. За задачата трябваше да бъде създадена площадка за новата космическа ракета „Ангара“.

Но подобно на множество други руски проекти, така и Восточний мина през сериозни проблеми – свързани с колосална корупция, използването на некачествени материали, водещи до конструктивни дефекти, както и отлагания. Скоро стана ясно, че няма никакъв шанс площадката за „Ангара“ да е готова в срок – и за да бъде изпълнена заръката на Путин космодрумът да влезе в експлоатация през 2015 година, беше взето решение да се направи площадка за по-старите ракети „Союз“. 

Забележителното е, че руснаците се справиха и дебютният полет от Восточний бе факт само с година закъснение – през 2016-та. До настоящия момент са осъществени общо шест мисии, от които пет са успешни. 

На 10-ти юни 2019-та година 125 семейства получиха ключовете за апартаментите си в новото Звездно градче до Восточний. Фото: Роскосмос

Макар че засега от Восточний се изстрелват единствено ракети от по-старото поколение „Союз 2“, процесът от тяхното сглобяване до излитането им е улеснен и модернизиран. Компонентите на ракетите пристигат посредством влакова композиция от Самара директно в сградата за асемблиране. Горните степени и полезните товари се превозват чрез самолети. Макар че често пъти се шегуваме, че руснаците изостават технологично и никога няма да догонят модерните технологии на Илон Мъск, 21-ви век лека-полека настъпва и на Восточний. Например на новия руски космодрум има подвижна кула, подобна на тази на европейския космодрум Куру във Френска Гвиана. Посредством тази кула инженерите имат достъп до всяка част на ракетата до самия етап на изстрелването. Кулата би могла да помогне за спешна реакция и при преждевременно прекратяване на подготовката на полета. 

За развитието на новата космическа програма Русия е построила ново Звездно градче на име Циолковски, като основният квартал на работниците носи названието Звьоздни. Миналата година в него бяха настанени 125 семейства според условията на служебен наем в рамките на общо 68 едностайни, 10 двустайни и 47 тристайни апартамента. Руската космическа агенция се хвали, че жилищата имат водоснабдяване, канализация, домофонни и телефонни връзки, системи за сигнализация в случай на пожар и системи за видеонаблюдения. В квартала Звьоздни има две социални сгради – администрация и детска градина, плюс котелна централа, работеща на течно гориво и газ. Предвижда се да се създадат още стадион, училище, паркинг, търговски центрове и клуб. Общо 10 многоетажни сгради са в процес на строеж.

И така, благодарение на Восточний руснаците най-сетне са придобили известна независимост от Казахстан, но това касае само безпилотните стартове. Все още изстрелването на пилотираните кораби „Союз“ се провежда от Байконур. През следващите няколко години обаче очакваме завършека на площадката за „Ангара“, а заедно с нея трябва да стане готова инфраструктурата и на новия пилотиран кораб на Русия „Орел“. Най-вероятно космодрумът ще е в готовност за пилотирани мисии към края на 20-те години. 

Едва тогава ще може да твърдим, че Русия разполага с кътче на своя територия, от която руските космонавти се отправят към звездите. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/