Коледни празници с котка – за какво трябва да внимаваме

1
141
Добави коментар
zatebbg
zatebbg

Още от началото на декември коледният дух вече витае във въздуха и цари радостно оживление в очакване на празника. Украсяваме домовете си и правим планове за Бъдни вечер. Не само вие, но и четириногите ви любимци намират коледната декорация за неустоима, а най-големи опасности крият гирляндите и топките за елха. Тук ще ви разкрием за какво трябва да внимавате най-вече по Коледа, ако имате котка вкъщи.

Опасности дебнат на всеки ъгъл.

Дори това да е най-съзерцателното време през годината, съветваме ви да следите особено зорко пухкавите си приятели в периода около Коледа. Многобройните красиви джунджурии често крият сериозна опасност за малкото животно. Любителите на котки неведнъж са преживявали трагичен инцидент с четириногото си точно в този период.

Котките се чувстват привлечени най-вече от коледната елха. Те я възприемат като свое лично дърво, на което да си точат ноктите, и веднага хукват да се катерят по нея. Ако дръвчето не е закрепено здраво, може да се прекатури и да нарани любимеца ви. Гризането на дървесната кора или на подредените в букети борови клонки също може да има неприятни последици. Погълнатите иглички причиняват сериозни стомашно-чревни проблеми, а етеричните масла в тях може да отровят котките. Риск съществува и ако пият вода от вазите, в които са натопени клонките, или облизват козината си, по която е полепнала борова смола. Притежателите на котки не бива да използват и ароматни масла и пръчици, тъй като съдържат отровни за животните вещества. Същото важи и за спрея за сняг.

Опасните предмети са най-привлекателни за котките по Коледа.

По природа котките са любопитни към всичко, което се движи. Ето защо трепкащият пламък на свещите, блещукащите лампички и гирлянди на елхата, както и панделките, с които са завързани подаръците, са гибелни играчки. Котето може да се заплете в лентите или гирляндите и даже да се удуши. Някои пухчовци дори обичат да захапват кабели, като така рискуват да ги удари ток.

Съблазнени от пламъка на свещите, много котки искат да ги разгледат по-отблизо. При това може да си навлекат неприятни изгаряния и дори да си подпалят козината, която по начало е лесно запалима. Затова е най-добре да купувате безопасни LED свещи. Когато си играят с панделките за подаръци и гирляндите, котките може да ги погълнат и ще се наложи да бъдат отстранени чрез операция.

Коледната украса също е интересна за игра, понеже така хубаво блести на светлината и дори се движи, когато стане течение. Но ако играчката е стъклена или порцеланова, при счупване  може да причини външни, а погълне ли животното някое парче, и вътрешни наранявания. Затова ви препоръчваме да декорирате коледното си дърво с играчки от дърво, слама или нечуплива пластмаса.

Тези неща не са предназначени за угощение на вашите кадифени лапички.

Повечето пухчовци обичат да гризат предмети и изпадат във възторг от шумолящи неща. Няма значение дали се отнася за цвете, електрически кабел или пликове за пазар. Много растения, свързани традиционно с Коледа, са красиви на вид, но същевременно вредни, дори отровни за котката ви. Затова дръжте далеч от нея коледната звезда и особено клонките от имел.

Подаръчната хартия е особено привлекателна за котките, защото шумоли. При игра с нея също може да се стигне до инциденти, ако бъде погълната. Никога не оставяйте вашата писана да играе с такава хартия без надзор. Същото се отнася за найлоновите пазарски торбички – котката може да си напъха главата вътре и да се задуши или пък да се отрови от химикалите, като дъвче и ближе плика.

Хората задължително похапват шоколад по Коледа, пият и топло какао. Но ако четириногите ви се докопат до тези лакомства, това няма да свърши добре. Какаото съдържа теобромин, който в по-големи количества е опасен за живота на котките. Затова не оставяйте шоколад на открити и лесно достъпни места. Пухкавите ви приятели обичат и пернати. Но не бива да им давате костите от коледната пуйка или гъска. Птичите костици лесно се трошат и може да причинят вътрешни наранявания. В повечето случаи единствено спешната операция може да спаси вашия любимец.

Направете Коледа възможно най-спокойна за мъркащия си любимец.

Трябва да предпазвате котката си не само от опасностите, но и от целия стрес, който неизменно съпътства Коледните празници. Ако заминавате за един ден, най-добре е вашата писана да си остане у дома в познатата обстановка. Но ако отсъствате по-дълго, поверете я на близки или приятели (задължително е да обичат и да разбират от котки!). Като алтернатива може да обмислите котешкия хотел.

Не забравяйте обаче, че всяка котка има различен характер. Затова животните не са еднакво застрашени. Все пак статистиката от изминалите години показва, че нещастните случаи, някои дори с фатален изход, най-често стават именно по Коледа. Вие най-добре познавате домашния си любимец и можете да ограничите източниците на опасност в дома си. Въпреки това имайте едно на ум: дори ако котката ви никога досега не се е опитвала да дъвче растение, винаги има първи път!

Източник Обекти

Снимки Shutterstock