В какво се състои щастието според науката – да почерпим мъдрост от книгите – GradaBG

1
155
Добави коментар
clashbade
clashbade

Механизмите на човешкия ум и фундаменталните въпроси относно щастието

Според скорошно изследване има доказателства, че щастливите служители са с 37%
по-ефективни. Иначе казано, ако всички ваши подчинени се чувстват пълноценни, вие плащате на 100 души, за да вършат работата на 137. Нещастните служители са с 10% по-непродуктивни –  сметките не са във ваша полза.

Д-р Дийн Бърнет, невроучен, блогър в „Гардиън“ и автор на книгата „Щастливият мозък“ има какво да каже по въпроса за всички онези, които са се втурнали да търсят своето удовлетворение.

Да почерпим вдъхновение и мъдрост от споделените в произведението му идеи. Не забравяйте, че всяка от вашите книги в библиотеката може да се превърне в източник на проникновение и да ви предложи решение при преодоляването на различни житейски проблеми.

Какво ни прави щастливи?

Чувството за принадлежност

Не може поне веднъж, когато сте питали майка си дали отидете на рожден ден в късенчас, на който всичките ви приятели ще отидат, тя да не ви е отговаряла сконтравъпроса: „Аковсичките ти приятели скочат от скала, и ти ли ще скочиш?“ Етокак всъщност трябваше да й отговорите:

Имайки предвид, че в хода на еволюцията мозъкът ни е развил вътрешна нужда отчуждото харесване и одобрение и тя често е по-силна от рационалния начин завзимане на решения, макар да има очевидно негативни последици за собственото мидобруване и дори оцеляване, ако съм изправен пред ситуация, в която всички моиприятели, които преди това никога не са скачали от скала, изведнъж едновременнорешат да направят точно това, не бих могъл да обещая, че няма да се подчиня,допускайки, че поведението им има основателна причина, което би ме подтикнало даги последвам. Накратко, при положение че мозъкът функционира по този начин, да,вероятно и аз бих скочил от скалата.

Нека се посмеем

Знаете ли защо комедията е толкова важен жанр? Защото е невъзможно да се смееми да бъдем тъжни едновременно.

Смехът е емоционална свръхреакция, при това – типична не само за нашия вид –шимпанзетата, дори плъховете се смеят.

Счита се, че той е еволюционна придобивка, която по същността си е сигнал запреживяване на удоволствие и приемане; все едно казваме „няма проблем,продължавай“ и показваме, че нямаме намерение да причиним вреда никому. Известное, че смехът съдейства за удължаване на продължителността на взаимодействиятаот игрови тип, например като гъделичкането. Това обяснява защо толкова много сенаслаждаваме на смеха; той означава, че предстои още игра, което ни носиудоволствие.

Любовта

Някои изследвания установяват, че влюбването намалява на активността на зони катоамигдалата и задната част на цингуларната гънка, които са ключови за идентифициранеи обработка на отрицателна стимулация и емоции. Това ни прави физиологично по-малко способни да се тревожим за всекидневни неща; следователно любовта ни правищастливи. Мозъкът е залят от вещества, провокиращи усещания за наслада ивъзнаграждение, а способността ни да чувстваме тревожност и стрес намалява.

Един от начините мозъкът ни да поддържа стабилност е като изгради модел на света,основан на нашите спомени, вярвания, предишен опит и нагласи. Много бързолюбимият човек се превръща в основен елемент от щастието ни, затова мозъкът търсиначин да го интегрира.

Изследвания показват, че при двойки, които са заедно от десетилетия и които всеоще твърдят, че са щастливи и влюбени, се наблюдава активност в съответнитедопаминови центрове, както е при току-що влюбилите се двойки. В този смисълизглежда напълно възможно мозъкът да е способен да съхранява дългосрочномеханизмите, отговарящи за положителните и удовлетворяващи преживявания.

Д-р Бърнет не спира дотук. Той изследва редица аспекти на нашия сложен вътрешенживот, за да разкрие изненадващи истини за това кое ни прави щастливи.Написана на жив език, изпълнена с остроумия, книгата „Щастливият мозък“ е като една малканаучна антология на щастието, която може да откриете за себе си в издателство „Изток – Запад“.