Защо се загряват клемите на акумулатора – какво трябва да знаете, за да не се налага често да сменяте акумулатора

1
257
Добави коментар
clashbade
clashbade

За да може акумулатора на колата да издържи възможно най-дълго, състоянието му трябва да се следи внимателно. Тоест, редовното му почистване, внимателното следене за евентуално окисляване ще ви позволят да идентифицирате точната причина, поради която отрицателните клеми могат да започнат да се загряват. Шофьорите на коли много често обаче забравят да наблюдават състоянието на тази част, в резултат на което са принудени да сменят акумулатора често. Предвид, че трудно се намира качествен евтин акумулатор, подобно поведение е безразсъдно.

Обръщайки по-сериозен поглед към поддръжката, всеки водач ще успее да минимализира риска от възникване на проблеми с акумулатора.

Принципът на работа на клемите на акумулатора

Принципът на работа на клемите на акумулатора е прост: през проводниците напрежението се подава към стартера. Следователно, ако повърхността е повредена от плака или окисление, способността за предаване на ток е намалена, работата на електрическите вериги спира да функционира. Тези подробности са в основата както на работата на бордовия компютър, така и на електромеханична поддръжка. Ето защо е важно да се следи състоянието им, да се избират продукти от доверен производител, така че частите на автомобила да не се повреждат възможно най-дълго и температурата на проводниците да не надвишава допустимите стойности. Допълнителна функция на клемите е да предотвратят неправилното свързване на акумулатора с основната система, за да се избегнат къси съединения, които впоследствие да провокират пожар.

Най-честите причини да се повиши наблюдението и да се следи за неизправност на долните проводници са евентуалното окисляване и увеличеното нагряване. То може да разтопи съседните части. Също така, нарушаването на контактните или проводни връзки може да доведе до сериозни последици, тъй като мощността, предавана през текущия проводник, достига 600А. Освен това контактите на електрическото оборудване са ежедневно изложени на сериозни натоварвания от външни фактори, например различни химикали, нестабилни температури на въздуха и прочие. Това също може да доведе до загряване на клемите на акумулатора.

Източник: Dikar.bg