Пухкави памук-кифлички без яйца – толкова конци не сте виждали! Със сирене, шоколад или локум

1
304
Добави коментар
slavchev
slavchev

Рецептата за тези памук-кифлички отдавна циркулира в интернет-пространството. Ако вече сте опитвали фантастичната памук-погача, то задължително трябва да приготвите и кифличките от същото разкошно тесто.

Стават толкова меки и нежни, че като ги стиснеш, пръстите ти потъват в мекичкото тесто. Сладки или солени – само сменяте плънката и имате нов невероятен вкус. Ето и рецептата за разкошните памук-кифлички :
Памук-кифлички

Продукти:

За тестото:

прясно мляко – 400 мл
захар – 3 с.л.
брашно – 5 с.л.
мая – 1 кубче (42 г)
сол – 1 с.л.
олио – 200 мл
брашно – 620 г
жълтъци – 1 брой

За плънката:

яйце и сирене
настърган кашкавал
течен шоколад
локум
меки кифлички

Приготвяне:

Затоплете леко прясното мляко, разтворете в него маята и добавете захарта, заедно с 5 с.л. брашно. Оставете кашата да шупне за 15 мин. Към получената смес добавете останалите продукти и замесете меко тесто.

Оставете тесто за кифличките да втаса за около 1 час.

Готовото тесто разделете на 2 части. Всяка една разточете на голям кръг и разделете на триъгълници (приблизително 16 на брой).

С ръка натиснете краищата на всяко парче, за да се разшири, и сложете от плънката, която сте избрали. Затворете тестото в двата края над плънката и започнете да ги навивате, като леко издърпвате острата част на тестото.

Намажете памук кифличките с жълтък и сложете да се пекат в предварително загрята фурна на 190 градуса. Готовите кифлички охладете, като сладките може да поръсите допълнително с пудра захар.

Да ви е сладко!