Фън шуй за цветята

24
Добави коментар
did90
did90

„Как да превърнем балкона и дома си в райски оазис?“ е въпросът, който най-често изниква в съзнанието ни при вида на китните паркове, цветни градини и дворове лятно време. Фън шуй е решението на тази загадка.

Да създадеш  флора, предизвикваща настроение, чувство за спокойствие, уют и щастие съвсем не е толкова трудно колкото изглежда. Следвайки древната китайска философия фън шуй можете да изградите такова помещение, което да ви дава хармония, здраве, любов и богатство. Използвайки методите на фън шуй и подредбата на растенията, според това древно изкуство, ще засилите положителната енергия в дома си.

Освен радост за окото растенията са и живи организми, които са мощни източници на енергията Чи, пронизваща всичко живо. Поставянето на растенията в ъглите на стаите допринася за оживяването на това неизползваемо пространство, неутрализира се негативната енергия и се произвежда Чи на тези места. Подходящо за глухите коридори и ъгли, които създават ефект на мрачност и тъга и пречат на свободния приток на Чи, са окачените кашпи със стайни растения.

При подбора на растенията за вашия дом трябва да имате предвид и тяхната форма, височина, цъфтящи ли са или не, дали листата са овални или заострени. Растенията с остри листа съдържат повече Ян (светлото, топло и мъжко начало) и са проводници на енергията Чи. Това важи и за видовете, растящи право нагоре. Растенията с овални листа пък са отражение на качеството Ин (тъмното, хладно, влажно женско начало). Това се отнася и за увивните, стелещи се и падащи надолу растения, които образуват дъга или розетка.

Ако се чудите, кои са подходящите растения за големи помещения с много празно пространство като вашия хол например, се насочете към големите, едри растения с обемни корони като филадендрон, фикус, вашингтония или пък дървесни видове като драцената. Според фън шуй те създават живот в дома и могат да играят ролята на вид декорация. Друг начин за постигане на конфорт и уют в по-големите стаи от дома ви е използването на раздвижени композиции от малки растения. Подходящи са и цветарниците, разполагащи цветята във височина. Прекаляването с броя на растенията в едно помещение обаче може да има негативно влияние като спирането на Чи енергията и създаването на усещането за илюзорно стесняване на помещението. Добре отгледаните и с вкус подредени малко на брой растения създават винаги по-голям ефект и уют. Тесните стаи също са подходящо място за растения. Видовете трябва да бъдат малки и за предпочитане с овални и изчистени форми и в пастелни тонове (ако са цъфтящи).

Споменавайки ицъфтящите растения, трябва да знаете, че те, заедно с плодоносните и като цяло едрите видове, дават повече енергия от листните. Колкото по-пищни са растенията, толкова по-голям е „енергийният облак“, който ни заобикаля. Ако сте любители на  багрите трябва да внимавате, защото някои от цветовете се „карат“ едни с други. Трябва да се съобразявате и с цветовете на интериора.  В едноцветни помещения, с пастелни или черно-бели тонове, са изключително подходящи декоративните цветни видове, които създават настроение.

А сега да обърнем внимание и на това коя част на апартамента ни е най-подходящото място, което ще бъде перфектния дом за любимите ни растения. За всеки е ясно, че различните видове имат различни предпочитания за светлина, топлина, влажност. Някои обичат повече слънце, а други пък виреят чудесно предимно на сянка. Според фън шуй обаче, всички растения в дома са представители на елемента Дърво, който най-добре се съчетава с елемента Огън. Това означава, че за разполагането на стайни растения, най-подходяща е южната част на интериора. Също е препоръчително да не отглеждате домашни растения в центъра на помещението, на югозапад и на североизток.

Ако искате да създадете уютна атмосфера в гостната и трапезарията, където преобладава активното начало Ян, се ограничете в броя на растенията. А в трапезарията, където традиционно преобладава началото Ин, избягвайте разполагането на бодливи растения. Те пречат на хората да се отпуснат. Това помещение може да превърнете в дом за растения с плавно закръглени листа и нежно зелени тонове. Тези видове са подходящи и за спалнята, където трябва да има спокойна и умиротворяваща обстановка. Това е място за отдих и в него трябва да преобладава началото Ин – меките тонове и закръглените форми. Едрите растения в саксии и окачените кашпи, поставени в спалнята, ще освежат въздуха в стаята и ще благоприятстват за добрия ви сън. Едно растение в саксия на перваза пък ще бъде идеалното решение за вашата кухня, а разположението до прозореца ще бъде максимално комфортно за живота на растението. За кабинета ви, където е място за активна умствена дейност, е важно да знаете, че там трябва да преобладава началото Ян. Използвайте стайно растение в саксия, като го разположите при стената, веднага до вратата. Това ще активизира енергията Чи, която попада в стаята.

Освен, че възпрепятстват негативните влияния, растенията също могат да бъдат източник на нежелани ефекти. Ето някои от тях:

Избягвайте отглеждането на кактуси – те са източник на кавги и спорове (Навярно не искате да рискувате приятелските си и колегиални взаимоотношения). Тези растения не трябва да се поставят на по-малко от метър разстояние от мястото за почивка, работното място или спалнята. Ако все пак сте любители на кактусите се старайте да не ги отглеждате в югозападната част на дома си, която е зоната на човешките отношения. Ако ги поставите на перваза пък ще се сдобиете със своеобразна „психозащита“ срещу крадци.

Ако имате увивни или директно падащи надолу растения в дома си – Махнете ги! Смята се, че са причина за бавното и трудно протичане на живота на човека, в чиято стая има такова растение. Бръшлянът пък има силата да гони мъжете от къщата, в която се отглежда. Силно ухаещите цветя не се препоръчват, защото силният им аромат не винаги е приятен.

Но най-важното, което трябва да знаете за растенията е, че се нуждаят от вашата естествена, внимателна грижа, положена с любов. Това е условието за пълното разгъване на енергийните полета на растенията.

13.06.2009/Ели Йорданова