Инхалатори за възрастни и деца, качество на ниски цени | Health Zone

1
233
Добави коментар
healthzone.bg
healthzone.bg

Видове инхалатори – Дрогерии Бизона

Съществуват няколко вида инхалатори:

Това са най-просто устроените инхалатори и единственият тип инхалатори, който можете да използвате с етерични масла и билки. Лекарството се изпарява в следствие на нагряване. Успокоява дихателните пътища и помага за отхрачването на секретите.

Едно от най-големите им предимства е, че могат да се ползват с всички видове лекарства за респираторна терапия. Освен това са лесни за поддръжка и почистване и са изключително издръжливи и надеждни.

Ултразвуковите инхалатори са значително по-тихи в сравнение с компресорните или са напълно безшумни. Превръщат лекарствения разтвор в аерозол посредством ултразвукови вълни, като за около 15 минути произвеждат между 15 и 30 мл аерозол. Поради компактните си размери са удобни за пренос, а много модели работят и на батерии.

Известни са още като мембранни инхалатори и се считат за най-високо технологични. Дрогерии Биозона препоръчва този тип инхалатори. Работата им се основава на мембрана с множество миниатюрни отвори, която посредством високочестотни вибрации преобразува лекарствения разтвор в аеорозол.

Избор на инхалатор

Изборът на правилния инхалатор е строго индивидуален и зависи от множество фактори – възраст на пациента, вид на медикамента, който ще се използва, заболяването, което ще се лекува и други. Препоръчваме да се консултирате с Вашия лекар, който ще Ви насочи към най-правилното решение.

Важни фактори при избора на инхалатор е размера на частиците.Мъглата, която разпрашват инхалаторите, съдържа частици с малки или големи размери. Различните по размер частици достигат до различни места в дихателната система – съответно горните или долни дихателни пътища. По правило частици с размер 8-10 µm (микрометра) попадат само в устата (до гърлото). Частици с размер 5-8 µm – в трахеята, тези с размер 3-5 µm – в бронхите и частиците с размер 1-3 µm достигат до бронхиолите и алвеолите. Колкото по-малък размер са частиците, толкова по-голям терапевтичен ефект има използването на инхалатора. Това е особено важно, когато ни се налага да лекуваме по-сериозно заболяване, а не просто настинка с физиологичен разтвор.

Друг важен фактор е скоростта на разпрашване на инхалатора.Скоростта на разпрашване реално определя времето, за което провеждаме инхалацията. Обикновено се следи скоростта да бъде между 0.35 и 0.45 ml/sec, за да се гарантира една по-къса като време на провеждане инхалация. Това може да се окаже важен фактор, когато се налага инхалаторна терапия на бебе или малко дете.

Ако се нуждаете от лечение в различни части на деня, може да е от полза да имате лек и преносим модел. И обратно – ако инхалаторната терапия основно ще се провежда у дома, в такъв случай размерът и теглото на инхалатора вероятно няма да бъдат от толкова голямо значение.

Удобството също е важно при избора на инхалатор. Има някои предимства на небулайзерите, които не са за подценяване – дали са мобилни, дали са лесни за почистване, за зареждане на инхалационния разтвор и т.н.

Дрогерии Биозона разполагат с богат асортимент от инхалатори. Разгледайте предлаганите от нас компресорни инхалатори, както и МЕШ инхалатори (небулайзори)