Блогът на Апостол Апостолов :: КЪДЕ СЕ ЖИВЕЕ НАЙ-ДОБРЕ

1
159
Добави коментар
tocco
tocco

                                                            ПРИМЕР ЗА ПОДРАЖАНИЕ

 

Средната годишна заплата в Люксембург възлиза на 65 801 евро! В съседна Германия средната годишна заплата е 47 928 евро. Знаем какво произвежда Германия, но какво произвежда Люксембург? Люксембург не произвежда нищо. Ама как така?…

 

Херцогството е само малко по- голяма от София, но е привлякло повече богатства от БВП на Япония. В Люксембург има регистрирани  55 000 офшорни компании, които управляват активи на стойност от 6 трилиона евро!

Заради данъчните си предимства и особените имотни закони, Люксембург е привлекателен за редица милиардери, спортисти, хора на изкуството, политици, кралски семейства и известни личности като Тайгър Уудс, Шакира, Анджелина Джоли и Брад Пит. Дори и за краля на Бахрейн. Повечето от тях притежават компании, съществуващи само на хартия, чрез които притежават недвижими имоти, частни самолети, яхти или пр.

Всичко това е напълно законно. Има и ред допълнителни предимства – дискретност и много нисък данък печалба. 

Според френското издание Le Monde най-малко 266 милиардери управляват богатството си от Люксембург – почти колкото е броят на милиардерите, живеещи в Европейския съюз.

През 2019 г. индонезийски милиардер Суканто Таното използва регистрирана в Люксембург компания, за да купи сграда в Мюнхен на стойност 350 млн. евро. Името на милиардера е скрито зад компании, регистрирани в Люксембург, Каймановите острови и Сингапур.

 

Други богаташи, включително зетят на бившия диктатор на Тунис Бен Али и деца на руски олигарси, са използвали люксембургски компании, за да купуват френски замъци, вили и парижки апартаменти.

 

Това не всичко – не е тайна, че стотици международни гиганти като Amazon, LVMH, Kering, Altice, Pfizer имат финансови филиали в страната.

През 2017 г. стана ясно, че Люксембург е ощастливил Amazon с незаконни данъчни облекчения на стойност около 250 милиона евро. Според правилата на ЕС за държавните помощи това е незаконно, тъй като е позволило на Amazon да плати значително по-малко данъци, в сравнение с другите дружества. Сега някои правителствата във Великобритания и ЕС притискат технологичните компании да плащат повече данъци в страните им.

 

Разбира се Люксембург отрича, че е данъчно убежище. „Люксембург не предоставя благоприятен данъчен режим за мултинационални фирми, нито за технологични компании. Те трябва да спазват същите правила и да се съобразяват със законодателство като всяка друга компания в Люксембург“, се казва в изявлението на правителството.

 

Защо се провали марксизмът ли? Една от причините е тази: любителят философ Карл Маркс, който съсипа живота на милиони хора, така и не проумял, че парите също така са стока. Най- ценната стока.

 

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ, Esq.