Уеб дизайн – тенденции

10
223
Добави коментар
hlape
hlape

Новите тенденции за изработката на уеб сайтове – полезна статия от дигитална агенция W-SEO.com

Модният уеб дизайн става все по-интересен за специалисти, работещи по създаването на необичайни проекти за водещи компании, известни марки и брандове. Остарелите техники за визуализация остават в миналото, отстъпвайки място на нови актуални идеи. Следните тенденции в уеб дизайна правят сайтовете популярни.

Нека да разберем кои тенденции ще бъдат на почит през следващите няколко години.

1. СВЕЖА КОМБИНАЦИЯ ОТ СМЕЛИ ТОНОВЕ

Сега е модерно да се използват богати и живи цветови схеми. Основното правило гласи, че тряба да се  използва хармонична комбинация от нюанси, чрез  допълнителни техники за тяхното намиране.

 

2. ДИЗАЙН В ДВА ЦВЯТА

Дизайнът в рамките на два цвята и техните полутонове изглежда стилен и като цяло много достоен. Новомодната технология вече е придобила популярност сред водещите уеб дизайнери. Подобна иновативна техника често се прилага, когато е необходимо ребрандиране за кратко време, като цялостната концепция и структура на сайта остават непроменени. Такова незначително допълнение ще помогне да се актуализира сайтът буквално до неузнаваемост.

дуплекс

3. МЕКИ МНОГОТОНОВИ ГРАДИЕНТИ

Градиентът загуби популярността си през последните години, но се върна през 2019 г. в актуализирана версия. Меките преходи на наситени или заглушени тонове са истинската тенденция на текущата година. Най-стилни са двуцветните градиентни преходи, състоящи се от хармонични нюанси.

 

4. ТЕКСТУРИРАНИ ПОДРОБНОСТИ

За да направите вашия уеб дизайн интересен, можете да използвате допълнителен текстурен микс. Металът и дървото са най-популярните опции.

 

5. МИНИМАЛНА АТРАКЦИЯ

Концепцията за простота ви позволява да не отвличате вниманието на потребителя от основното нещо – извличането на основната информация. Лаконични дизайнерски решения се използват за фон и допълнителни елементи. Белият фон продължава да изглежда подходящ в повечето проекти. Монохромният (когато фонът и основният обект са еднакви по цвят, различават се с помощта на сянка) също е доста ефективна техника.

Липсата на ненужни елементи позволява на потребителя да извършва действия по-бързо, незабавно да премине към незабавни действия, без да се разсейва от излишния декор. Един прост дизайн може да изглежда по-добре от много оформления в тежка категория.

Отхвърлянето на измислени елементи е продиктувано от поведението на потребителите в мрежата, които могат да разглеждат бъркотията от декоративни техники като измама или начин да скрият клопки.

 

6. НАЛИЧИЕ НА ДВИЖЕНИЕ – 3D ТИПОГРАФИЯ

В съвременния дизайн на уебсайта широко се използват триизмерна типография, подаръчни картинки, анимация. Актуализирането на реалността, познатите неща с 3D елементи е модерна тенденция, която е популярна във водещите ИТ компании:

3D типографията кара уеб пространството да „оживява“, концентрира вниманието на посетителите, отличава благоприятно дизайна от фона на другите. Подобни детайли се използват в лога; кинографика (когато на картината не всичко оживява, а само отделен елемент). Пример за ефективна демонстрация на прием може да бъде снимка на ястие, публикувано на уебсайта на кафене, ресторант, от което се издига пара. Създава се ефектът от прясно приготвената храна, който стимулира апетита и желанието да го вкусите веднага. Техниката Cinemagraph ви позволява да създадете ефект на гледане на видео, като същевременно поддържате високата производителност на платформата, тъй като тази тенденция няма да повлияе значително на скоростта на изтегляне. Анимираните скриптове са навсякъде в мрежата; те принуждават потребителите на платформата да предприемат действие – да щракнат (като, отидете на страница, закупете услуга или продукт). Следователно 3D компонентите увеличават конверсиите и спомагат за персонализиране на външния вид на уебсайта.

 

7. ЛЕСНА АНИМАЦИЯ НА ПРЕДШЕСТВАЩО СЪСТОЯНИЕ

Преместването на мехурчета, атоми, вълни може да направи ресурса интересен без много време. Важно е да не прекалявате, за да не отвличат вниманието, а да допълват общата идея за представяне на идеята „просто и с вкус“.

вълни на сайта

8. ОБЕМЕН МАГНИТИЗЪМ

С помощта на добре подбрани сенки плоските предмети могат да бъдат направени обемни и възможно най-привлекателни, поставени в ниша на цялостната композиция или преместени напред от фоновото изображение.

 

9. ИЗБРАН ФОТОМАТЕРИАЛ

Ключовите компоненти на уеб дизайна са елементи, които помагат да се предаде информация без думи. Снимката е един такъв компонент, който изисква креативност.

Ето и някои акценти:

изключителни фотографии в необичайна обстановка; снимки, съчетани с ръчно рисувани елементи; снимки с реални текстови блокове (знаци, пластмасови букви, щандове, табели, плакати); истински снимки без обработка и инсценирани сцени (честността във фотографията се оценява тази година, на върха на популярността, снимки, направени спонтанно в спокойна обстановка и естествена обстановка; уникални панорамни снимки на главната страница могат да очароват посетителя, да предизвикат истински интерес към компанията / продукта; фотографиите с цветни гелове са уникална техника за създаване на необичайни снимки с помощта на цветни източници на светлина. 11. СТРОГ БРУТАЛИЗЪМ

За отбелязване е специален начин за демонстриране на продукт в брутален стил, където квадратни, правоъгълни форми се използват главно за изразяване на твърдост. Липсата на плавни линии е друга характеристика на стила. Липсата на изобилие от малки елементи също е отличителен белег на брутализма. Всички блокове в този стил обикновено се създават с големи размери, използва се сдържана палитра от цветове (бяло, черно, кафяво, сиво), класически смели шрифтове, запомнящи се големи заглавия.

 

12. ПАСТЕЛЕНИ ЦВЕТОВЕ

Обратното на предишната тенденция е изящна комбинация от плавни линии, меки сенки, пастелни цветове. „Лекият“ уеб дизайн привлича с ефирност, дава почивка на очите, не дразни потребителите. Създава усещане на мек чар.

 

13. ВРЪЩАНЕ ОТ МИНАЛОТО

Модерите цветови  палитри, актуални през 80-те и 90-те години, се проследяват активно в съвремието. Говорим за остър контраст, киселинни цветове на интерфейса, фона, бутоните.

Чрез ретро дизайн можете да направите така, че сайтът Ви да се запомни от посетителите.

14. КРЕАТИВЕН ЕКРАН

Преходът между страниците е неразделна част от поведението на заинтересования потребител. Уеб дизайнерите се стремят да направят тези секунди удобни за потребителя. За да поддържат интереса на посетителя, те активно елиминират  скучните и остарели екрани за зареждане, като въвеждат необичайни опции. Подобни решения правят платформата изключителна, удобна и уникална.

 

15. ПРАКТИЧНОСТ НА ТРИИЗМЕРНИТЕ ОБЕКТИ

Полезни интерактивни елементи могат да направят  популярен и желан уеб обек.  3D монтажните стаи в онлайн магазините за дрехи, обувки и аксесоари са начин да разгледате нещо подробно от всички ъгли. Тази новост е многофункционална и решава много проблеми:

привлича вниманието на купувачите; увеличава печалбите (потребителите са по-склонни да купят нещо, което са успели внимателно да обмислят); прави сайта изключителен, подобрявайки външния му вид. 3D експериментите отнемат много време, но си заслужават.

 

 

Финални думи, касаещи тенденциите при уеб дизайна

Представените тенденции се изпълняват в различни версии, рядко се пресичат, тъй като всяка от тях е самодостатъчна идея за разработване на стойностен проект. В някои случаи смесването и творческото боравене с две или три от тези тенденции може да помогне за създаването на наистина запомнящ се дизайн.

Изборът на комбинации зависи от идеята и посоката на уеб ресурса, както и от таланта и визията на уеб дизайнера. Предвиденият стил на крайния продукт също трябва да се има предвид за впечатляващ резултат (ако възнамерявате да създадете специфичен дизайн в еклектичен, авангарден, футуристичен стил, неговата структура и компоненти са по-лесни за обмисляне по време на фазата на разработка).

Надяваме се, че статията ви е била интересна.

Средна оценка

no rating based on 0 votes

Марка

W-SEO.com

Продукт или услуга

Тенденции – Уеб дизайн