Част от най-зашеметяващите градове в света – част 1

4
269
Добави коментар
inewsbg
inewsbg

Тези градове често се свързват с вълнуващи преживявания и култура, а не с красота. Но много от градските центрове в света се конкурират с най-красивите села и най-поразителните природни чудеса.

Рио де Жанейро, Бразилия

Не само заради приказният, колоритен карнавал, Рио печели място в нашия списък. Неговото крайбрежие и драматичното планинско обкръжение и общата бляскавост го поставят сред най-красивите дестинации в света.

Акценти, включително Копакабана и плаж Ипанема, с въртяща се черно-бяла алея и меден пясък, се наблюдават от гранитния връх на планината Шугарлоф и статуята на Христос, който стои с отворени ръце.

Брюж, Белгия

Компактните размери на Брюж и перфектната красота могат да го направят да изглежда малко нереално. Като класическа пощенска картичка оживява или може би град играчка, макар и напоен с аромати на бира.

Градът се характеризира с калдъръмени алеи, канали, средновековни кули и мостове.

Мускат, Оман

Мускат е ослепителен град, простиращ се на почти 40 км по протежение на Оманския залив. Наред с пищните модерни сгради като двореца Ал Алам и Кралската опера. В него се намират някои очарователни исторически квартали.

Mutrah Souq е шеметно колоритен базар. Докато традиционната арабска архитектура на Стария мускат му придава вечна привлекателност. Но бижуто в короната на Мускат е голямата джамия Султан Кабус, внушаваща страхопочитание. Сграда от блестящо злато, жив тюркоаз и хладен бял мрамор.

Дубровник, Хърватия

Старият град на Дубровник от 13-ти век изглежда по-скоро като огромна скулптура, отколкото като град.

От покривите му, до широките му мраморни пътища е почти твърде красиво, за да е истина. Дебели, красиво запазени каменни стени обхващат тази част с пътеки, които дават ясна гледка във всяка посока, от склонове с хотели и къщи до Адриатическо море, чиято сапфирена вода е осеяна със зелени острови.

Йорк, Северен Йоркшир, Англия, Великобритания

Йорк има впечатляващо родословие, основано още през 71 г. от римляните. Части от римски градове все още съществуват, но най-привличащите вниманието забележителности – от готическия Йоркски манистър до внушителния замък Йорк.

В сърцето му е Stonegate, който е облицован с независими магазини и кафенета – и под него има римски път. Shambles е друга очарователна улица, датираща от 14-ти век.

Хива, Узбекистан

Заобиколен от стени, положени през 10-ти век, Итчан Кала (Вътрешният град на Хива) разполага с уникална колекция от исторически сгради. Даващи завладяваща представа за ислямската архитектура на Централна Азия.

Там е разкошният дворец Тош Ховли или богато украсеният с плочки мавзолей Пахлавон Махмуд – най-поразителната черта на Итчан Кала. Неговите улици с кални, стени и вътрешни дворове изглеждат едва докоснати от съвременния живот.

Continue Reading