Морски свинчета – какво трябва да знаете, преди да си вземете?

5
242
Добави коментар
inewsbg
inewsbg

Морски свинчета – те могат да бъдат очарователни домашни любимци. Нямат нужда от разходка като кучетата и не мяукат дразнещо като котките.

Но не си мислете, че те не са отговорност

Всяко животно изисква определени грижи. Ако искате да сте съвестен стопанин, е добре да се информирате за това какви грижи изискват тези малки приятели още преди да са пристигнали в дома ви.

Ако децата ви настояват за куче, но не искате да миете лапи няколко пъти на ден. Ако намирате котките за притеснителни, а рибите – за безсмислени, морското свинче може да е добър избор.

Морските свинчета са дългосрочен ангажимент!

Въпреки че малките пухкавелковци не живеят колкото кучетата или котките, те все пак са дългосрочен ангажимент. Средната продължителност на живот при тях е от 5 до 7 години. Като понякога може и повече, така че се пригответе за няколко години грижа и…страдание след това.

Те са социални като всички

Морските свинчета са много общителни и социални и се чувстват най-щастливи, когато живеят със себеподобни. Затова най-добре вземете две свинчета от един и същи пол, ако не искате да ви изненадат с потомство.

И при тях обаче може да се срещне “несъвместимост на характерите” и да се случи така, че да не се разбират. Най-добрият начин да предотвратите кървави схватки в клетката, е да ги запознаете от бебета.

Имат нужда от голяма клетка

Те тежат между 0,7 и 1,2кг., но имат нужда от достатъчно пространство, за да се чувстват добре. Повечето клетки, които се предлагат в зоомагазините, етикетирани като “клетки за морски свинчета” са твърде малки за тях. Може да опитате сами да им построите по-голяма клетка.

Те не са известни като животни с особен устрем към свобода и самостоятелност. Така че няма нужда да се притеснявате особено, че ще отпрашат. Материалът, от който е изработена клетката трябва да е устойчив на гризане.

Свинчетата имат доста здрави зъби и могат да разрушат клетката и да си докарат сериозни храносмилателни проблеми. Интериорът трябва да включва малка къщичка, поилка, хранилка и креда за точене на зъби. 

Те са тихи. Понякога.

Морските свинчета неслучайно се наричат “свинчета”. Те издават специфичен звук, който доста прилича на грухтенето на малко прасенце. Правят го предимно, когато очакват да получат любимото си лакомство или искат да привлекат вниманието ви.

Ако са превъзбудени обаче, морските свинчета могат да учудващо шумни. Не колкото раздразнен ротвайлер или разгонена котка. Но все пак достатъчно, че да пречат на тийнейджъра ви да си проведе онлайн урока по “човек и природа”. Все пак, ако искате тихо животно, рибите си остават най-добрият вариант.

Те са лесни за опитомяване

Въпреки че на първо време изглеждат невротични и се движат хаотично в пространството, ако проявите постоянство и нежност, може лесно да опитомите свинчето.

Много е важно да ги галите внимателно и да наглеждате децата да не ги тормозят. Морските свинчета рядко хапят, дори когато са стресирани, но детският тормоз е зловреден за всяко животно.

Те имат нужда от витамин С

Морските свинчета са едни от малкото животни, които не могат сами да произвеждат витамин С. Налага се да го поемат с храната.

Важно е да ги храните с висококачествена храна и да им предлагате изобилие от пресни храни и груба храна, като много стопани дават на свинчетата и витамин С като добавка. По-добре е да давате витамина на таблетки, отколкото да го добавяте в течна форма към водата на животното.

Те са полово зрели още в първия месец на живота си

В момента, в който свинчетата навършат един месец, е добре да разделите мъжкото и женското.

Женските морски свинчета трябва да забременяват от 5-ия до 12-ия месец след раждането си. След тази възраст за женските е опасно да раждат. Ако майката тежи по-малко от 500 грама или е по-млада от посочената възраст, не е изключено да има проблеми с раждането. Това може да доведе до потенциален летален изход.

Източник: webcafe

Continue Reading