Перфектната лятна запеканка с тиквички- мога да живея само на това, друго не ми трябва

1
199
Добави коментар
albenapet
albenapet

Приготвяне:

30 мин

Готвене: 60 мин

Общо: 90 мин

Хранителна стойност: 500 kcal

Всяка постоянно заета домакиня има специална рецепта, която може да се приготви в случай на катастрофална липса на време. Много често това е бърза запеканка. Истината е, че просто  нарязвате съставките и ги изпращате във фурната и продължавате да правите по-важни неща.

Днес ще ви предложим друга рецепта за вкусна запеканка с кайма, картофи и тиквички.

 Всичко в това ястие е перфектно: съставките се импрегнират взаимно с ароматни сокове под слой от разтопено кашкавалче. Опитайте, ще ви хареса.

 

съставки

700–800 g тиквички

кайма 900–950 g

картофи 1 кг

домат 500 g

кашкавал 200-250 g

Заквасена сметана 2 супени лъжици

сол 2 ч. Л.

Черен пипер (смлян) на вкус

подправки на вкус

 

подготовка

Обелете и нарежете лука и чесъна. Лукът се запържва в тиган в слънчогледово олио, докато се получи прозрачен, добавя се чесън в съда една минута преди да да го махнете. Разбъркайте и премахнете от котлона. Измийте тиквичките, изрежете стъблото. Нарежете зеленчуците на филийки (с дебелина около 3 мм) и ги посолете. Измийте и нарежете на тънки филийки доматите.

Смесете мляното месо с пържения лук. Обелете картофите и нарежете на тънки кръгове (по-добре е да използвате специална ренде, за да направите парчетата възможно най-тънки).

Ние препоръчваме предварително да го сварите до полуготови, но може и без, въпрос на ваша преценка

Нанесете филийки картофи равномерно върху тава за печене, намазана с слънчогледово масло. Поръсете ги със сол, черен пипер и разбъркайте.

Следващият слой е ред на каймата. След това подредите тиквичките и доматите. Изпратете във фурната, загрята до 200 градуса за 30-40 минути.

Докато ястието се пече, настъргайте кашкавал. Когато се приготвят тиквичките и картофите, извадете от фурната, намажете със заквасена сметана и поръсете с кашкавал. Отново изпратете във фурната за 15-20 минути

Преди сервиране, поръсете готвенето с нарязан зелен лук или копър.

 Идеално ястието се комбинирано с доматен сок.