Помощ за ВиК инсталацията у дома: Често разпространени проблеми, с които всеки може да се сблъска | mav.mk

1
180
Добави коментар
clashbade
clashbade

Помощ за ВиК инсталацията у дома: Често разпространени проблеми, с които всеки може да се сблъска

Една неприятна и неочаквана ситуация може да наруши рутинния ритъм на деня ви и да ви свари напълно неподготвени, ако не сте в готовност за реакция

Битовите неволи могат да нарушат не само спокойствието ни, но и обичайния ритъм в ежедневието ни, което носи редица неприятни последствия със себе си. Препоръчително е да сте в готовност да реагирате и да познавате възможните проблеми по жилищните ВиК инсталации, за да се справите с лекота и без много напрежение.

С какви „изненади“ може да се сблъскате и как да подходите:

Дефектирали щрангове

Имотите от тип ново строителство рядко са изложени на подобни рискове. Старите сгради и панелните блокове обаче – напротив, там амортизирането на ВиК мрежата е неизбежно.

Необходима е профилактика поне веднъж годишно и инспекция на общото състояние на щранговете. Ако усетите още с влизането във входа миризма на влага и застоял въздух, възможно е това да подсказва за наличието на такива дефекти. Ако на местата, където преминават щранговете, има конденз – това е сигурен знак за пропускането им. 

Задръстена канализация

Причините могат да са различни за възникването на такъв вид авария, но при всички случаи намесата на специалист е не просто наложителна, а спешна. Иначе рискувате наводнение и замърсяване, което не е по силите ви да ликвидирате.

Поява на теч

Ако вече се е стигнало до явен пробив на вода, отново не бива да отлагате и решението е само едно – професионален екип на помощ за откриване и поправка по системата.

Често опасните зони в дома са именно мокрите помещения, където един теч може и да остане незабелязан, ако не сте наблюдателни и нямате навик да обръщате внимание на детайлите. При по-силните течове този риск не съществува и тогава веднага трябва да пристъпите към спиране на водата в апартамента.

Стари тръби, които изискват подмяна

За да бъде винаги изправна водопроводната система, тръбите трябва да са годни за употреба. В миналото се монтираха основно чугунени или поцинковани такива, където корозията е съществен фактор и нанася не само вреда, но и прави водата опасна за пиене.

Годността на чугунените тръби е не повече от 20 години. Същото де отнася и до поцинкованите. Днес се използват полипропиленови тръби, които успешно заместват старите материали, отличават се със своята висока устойчивост и издръжливост. Медните тръби също намират приложение, а тяхната експлоатация може да продължи дори цял век, но съответно и цената им е далеч по-висока.

При всеки въпрос, свързан с ВиК инсталацията, може да се обръщате за консултация към опитните експерти на  germanov-pipe.bg