Водно или електрическо подово отопление – какво ги отличава и кое да изберете

1
181
Добави коментар
clashbade
clashbade

С какво модерните водни инсталации привличат потребителите пред традиционните електрически системи, които са познати от десетилетия

Усещането за комфорт и удоволствие е несравнимо, независимо какъв вид ще изберем – водно или електрическо подово отопление. Причината за това се крие във факта, че топлината се издига отдолу нагоре.

Краката ви са затоплени достатъчно добре, а на височината на главата ви температурата е малко по-ниска, което е за предпочитане. В горните въздушни пластове прахът е минимален и няма рискове от предизвикване на алергии. Вероятността от образуване на мухъл също е сведена почти до нула.

Спестеното пространство за отоплителни уреди е голям плюс, защото не се налага да съобразявате интериора си с избрания начин за осигуряване на необходимите градуси в помещенията.   

При монтаж на система за подово отопление има съществени разлики, когато се насочим съответно към водно или електрическо като вариант. 

Електрическо подово отопление

То се захранва от електрическата мрежа и е съставено от кабели, инсталирани в пода по протежението на цялата площ на стаята. Приложимо е във влажни зони, като в такива случаи се избира висока степен на защита на мрежата. Термостатът е препоръчителен, тъй като с негова помощ може да се следи температурата да не надвишава 30 градуса – нещо, което може да нанесе повреда на самата инсталация.

При монтажа и управлението му няма нищо сложно, а освен термостат, комплектите обикновено включват подов датчик, изолационна тръба, инструкции.

Характерно за електрическото отопление на пода е, че не отнема от височината на стаята, което от своя страна означава и по-бързо загряване, тъй като кабелите се поставят непосредствено под настилката.

Водно подово отопление

Бързо, лесно и сравнително евтино е инсталирането на водно подово. То се изгражда от пластмасови тръби, които са високотехнологични и не са застрашени от корозия. Водата за тях може да бъде затоплена от котли с твърдо гориво, котли на газ, термопомпа или слънчеви колектори.

Различните опции за подгряване правят този вид много предпочитан, особено когато по някаква причина има риск електрозахранването да бъде прекъсвано в определени дни.

Към който и метод да се насочите, важно е да не допускате компромиси нито при проекта, нито в последващия етап с качеството на вложените материали. Желателно е продуктите да са придружени от сертификати за безопасно използване в Европа. 

Монтажът, избора на вида подово отопление, оразмеряването на системата и точните препоръки трябва да бъдат възложени на професионална фирма. Ако се нуждаете от консултация и конкретни насоки за тези системи – потърсете услугите на Германов Пайп – Germanov-pipe.bg/service/otoplitelni-instalacii/