Блогът на Апостол Апостолов :: ГАЛАКТИЧЕСКА ПРОСТОТИЯ

1
209
Добави коментар

                                                             ГЛУПОСТИ НА ТЪРКАЛЕТА

 

 

Приетото от Народното събрание решение за машинно гласуване е на път да минира изборния процес и да доведе до пълен хаос на задаващите се през юли предсрочни парламентарни избори. Около това мнение се обединиха експерти в областта на изборното законодателство.

 

Те смятат, че машините за гласуване са уязвими на кибератаки и това може да постави под съмнение честността на вота. Повод за притеснението на специалистите е обстоятелството, че едни от най-развитите европейски държави начело с Холандия и Германия се отказаха от машинния вот.

 

Проблемът с киберпрестъпленията се състои в тома, че колкото и да си компетентен, винаги ще се намери някой, който е по-компетентен от теб. И евентуално по-заинтересован.

Освен това при машинното гласуване, което се проведе на парламентарните избори, бе нарушена тайната на вота. Защото членовете на секционните избирателни комисии можеха да видят с очите си предпочитанията на гласоподавателите от първата или втората страница на бюлетината. 

  

Има и още нещо. Поне 500 хиляди души от възрастното население на България не са докосвали компютър. Те ще трябва за първи път в живота си да се сблъскат с едно електронно устройство. Съществува съвсем реалната опасност те да не могат да упражнят своето конституционно право на глас. Ще им попречи и още нещо…

 

Досега в секцията можеха да гласуват едновременно двама души и въпреки това на много места имаше дълги опашки. С изцяло машинното гласуване, когато във всяка секция ще има само една машина, опашките ще са километрични

Да не говорим за хората с увреждания, които изобщо няма да имат достъп до машините. Достъп до тях няма да имат и болните на легло.

 

Последно, но не най- маловажно. Как ще стигнат машините до избирателните секции зад граница, кой ще ги поеме там и къде ще ги съхранява, остава загадка.

Машинното гласуване е гигантска идиотщина, идиотщина на квадрат, която силно намирисва на чорба и непрани зелени чорапи.

 

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ, Esq.