Десет любопитни туристически дестинации в България, за които може и да не сте чували | Hobby News

1
147
Добави коментар
pixelmedia
pixelmedia

май 07, 2021
  Hobby Team

 

Настъпващата пролет е време, в което много хора провеждат своите дълго очаквани почивки и екскурзии. За мнозина ситуацията, в която се намираме и свързаните с нея ограничения за пътуване в чужбина, са повод да преоткрият красотата и историята на България. Туристическата онлайн платформа Luxury Discounts, която е и организатор на кампанията “Безопасна почивка”, публикува десет любопитни, но малко популярни, дестинации у нас. Те са добър вариант за семейно пътуване или просто за разходка с приятели през предстоящите празници, при спазване на всички изисквания за безопасност.

 

Аладжа манастир край Варна

 

На 14 км. от морската ни столица се намира скалният Аладжа манастир. Помещенията му са издълбани във варовикова скала, висока почти 40 метра. Названието му означава “пъстър” (от турски език), а според легендите негов патрон е Свети Спас. Днес манастирът е популярна туристическа дестинация, посещавана от хиляди туристи. На негова територия се реализира аудио-визуалният спектакъл “Легенди от Аладжа манастир”. От 1968 г. обектът е обявен за архитектурно-строителен паметник с национално значение.

 

Археологически комплекс Калето

 

Намиращ се в близост до гр. Мездра, комплексът Калето често е наричан кръстопът на цивилизациите, тъй като в него са събрани останки от цялата човешка история. При археологически разкопки в него са открити находки от праисторията до късното Средновековие. Днес местността свързва Дунавската равнина със Софийското поле, а в миналото от там е минавал пътят, свързващ римския град Ескус със Сердика. Комплексът, разположен на скалист рид, надвесен над р. Искър и до днес пази следи от цивилизации на цели 7000 години.

 

Язовир Пчелина

 

Една любопитна дестинация в близост до София е язовир Пчелина. Той се намира на около 20 км. от гр. Радомир и покрива площ от 5.38 кв. километра. Мястото, което е изключително живописно, по времето на Османската империя е имало специален статут, тъй като там са живели българи, служили в османските войски. Днес над язовира се намира местността “Скалата”. На нея е разположена църквата “Свети Йоан Летни”, в която са запазени стенописи от 15 и 16 век. Всяка година през пролетта доброволци се събират да почистват язовира.

 

Стобските пирамиди

 

Друг природен феномен, който е и чудесно място за разходка в близост до София, са Стобските пирамиди. Тези скални образувания са се оформили от лесно рушащи се скали и почва, в следствие на течащата вода от дъждове или снеготопене, която е отмила горния скален или почвен слой. Живописните им композиции носят различни дадени им от народа имена – Кулите, Чуките, Самодивски комини, Зъберите, Братята и др. Най-известната група, наречена Сватовете, е свързана с древна легенда. 

 

Хотнишки водопад

 

Хотнишкият водопад, известен още под името “Кая бунар”, e най-високият в областта на Велико Търново – цели 30 метра. Река Бохот, която го захранва, е дълга 32 км. и извира край великотърновското село Ново село, минава през село Балван и след това покрай село Хотница, за да продължи към Дунавската равнина и накрая да се влее в река Росица, недалеч от останките на античния римски град Никополис ад Иструм. Посещението до водопада може да се комбинира с посещение до античния град край село Никюп, а също и с посещение до Еменския и Зараповския водопади.

 

Въженият мост до с. Лисиците

 

Изграден в най-тясната част на язовир „Студен кладенец“, това е най-дългият въжен мост на територията на страната ни – цели 260 метра. До него се достига от с. Широко поле или по жп линията, водеща към селото като районът е изключително живописен. Красива гледка е и крепостта “Моняк”.

 

Крепостта Овеч

 

Каменната крепост Овеч, разположена на 50 км. от гр. Провадия, е известна с няколкото си имена, най-старото от които е византийското Поврат. Тя съществува още от трети век като се е използвала от траки, римляни, византийци, българи и турци. Най-силният период на укреплението е през ХІІ – ХІV в., когато Овеч е военен, религиозен, икономически и административен център в региона. Днес в близост до него се намират говорещият кладенец, дълбок 79 м, митрополитската църква, рицарският затвор, кулата с дяволската пътечка и Калугерските дупки.

 

Шуменска крепост

 

Това е една от най-известните забележителности в района на град Шумен. Тя е построена от траките и през годините е възстановявана от римляни, византийци и българи. Крепостта е имала важна роля по време на Първото и Второто българско царство, когато градът се е намирал зад стените й и постепенно се е превърнал във важен икономически и културен център за страната. Днес Шуменската крепост е възродена като музей на открито. А най-голям интерес за посетителите представлява възстановената кула на крепостта, от която се разкрива красива гледка към град Шумен и природния парк Шуменско плато.

 

село Елешница

 

Разположено в долината на река Златарица, на 18 км. източно от Разлог, селото разполага с богато културно наследство. Край Елешница са открити предмети и съдове от тракийско време. Днес в района има минерален извор с лечебни свойства и са изградени два балнеоложки лечебни центъра. В близост се намира и църквата „Св. Атанас“, която е известна с ценния си иконопис.

 

Червената църква

 

Раннохристиянска базилика Червената църква се намира на 2 км. североизточно от Перущица. Изградена още през ранното средновековие, днес тя е архитектурен и археологически паметник от национално значение, под егидата на ЮНЕСКО. Храмът е изграден от червени римски тухли, разположени върху масивна каменна основа, на което дължи характерния си цвят и популярното си наименование.