Пътуване до Германия – облекчения за български граждани

5
255
Добави коментар
DSTours
DSTours

Пътуване до Германия – облекчения за български граждани

България влиза в „зеления списък“ на Германия от 30 май

 

Поради пандемията от Covid -19 влизането в Германия е регламентирано от специални разпоредби.  От 30.05.2021 България влиза в „зеления списък“ на Германия, след като институтът „Роберт Кох“ извади страната ни от списъка с рисковите зони за пътувания. Според информация от официалната страница на германския институт се вдигат забраните и ограниченията, свързани с Covid-19 при пътувания от Германия към България.

На официалния портал на института може да бъде намерена пълна информация за дестинациите, за които не се допускат посещения и за тези, които са включени в списъка като зони без риск. Подробна информация на български език може да бъде намерена тук 

Тъй като ситуацията е динамична и постоянно променяща се, може да следите актуалните мерки за влизане в страната и на сайта на МВнР

По информация на посолството на страната ни в Берлин, при пристигане в Германия с автомобилен или железопътен транспорт за гражданите, пребивавали през последните 10 дни единствено в България, се премахват задълженията за електронна регистрация, представянето на негативен тест, удостоверение за пълна ваксинация или удостоверение за оздравяване след прекаран коронавирус и карантина.

За пристигащите със самолет отпада електронна регистрация, но остава задължението за представяне на един от следните документи:

1. Отрицателен PCR тест; 

2. Сертификат за пълна ваксинация – в дигитален формат или на хартия (например жълт имунизационен паспорт на СЗО) с ваксина, включена в списъка на Инсттута „Пол Елрих“, като последната необходима доза трябва да е поставена поне преди 14 дни;

3. Удостоверение за оздравяване след прекаран коронавирус – положителен резултат от PCR тест от преди поне 28 дни, но не повече от 6 месеца.

 

Тестовете/ удостоверенията трябва да бъдат на немски, английски, френски, италиански или испански език. Документът трябва да бъде представен на авиокомпанията преди заминаването. Тестът не се изисква за деца под 6-годишна възраст.

В Германия се признават PCR, LAMP, TMA и антигенни тестове за директно откриване на SARS-CoV-2, като пробата трябва да е взета не повече от 72 часа преди пристигане страната. Към момента не се признават тестовете за антитела. Алтернативно може да бъде представен и антигенен тест, не по-стар от 48 часа. При престой в регион с висока заболеваемост или регион с варианти на вируса тестът трябва да е не по-стар от 24 часа. Повече информация за тестовете може да немерите в интернет страницата на Института „Роберт Кох“

 

Пътуване със самолет от / до Германия

За да избегнете допълнително струпване на хора, а също и чакане по летища, по възможност изберете диктен полет. Дестинациите с директни полети между България и Германия са силно намалени, в сравнение с периода преди пандемията от covid-19.

Най-много са полетите от Летище София, като можете да изберете между редовни и нискотарифни авиокомпании. Маршрутите на lowcost превозвачите, планирани за 2021 година са София –> Дортмунд, Франкфурт – Хан, Мюнхен – Меминген, Берлин – Бранденбург, Кьолн. Редовните авиолинии летят до Франкфурт и Берлин.

 

Възможностите от Летище Варна през лятото на 2021 са:

Нискотарифни полети до Дортмунд, Баден Баден, Франкфурт – Хан, Мюнхен – Меминген, Нюрнберг, Берлин – Бранденбург, Кьолн, Хамбург, Хановер.

Редовни авиолинии могат да се намерят само с прекачване през София или Виена.

Очаква се отново да стартират и чартърните полети. Следете сайта ни за информация.

 

Възможностите за самолетни билети от Летище Бургас до Германия към момента са само Бургас – Дортмунд. Очаква се след разхлабване на мерките и посочването на България в „зеления списък“, да стартират и традиционните за всяко лято директни чартърни полети.

При нужда от съдействие за самолетни билети, свържете се с офиса на Ди Ес Турс

 

Транзитно преминаване през територията на Германия:

 

При транзитно преминаване през германско летище при пътуване от държава извън Шенгенското пространство до друга държава извън Шенгенското пространство няма задължение за регистрация, тестване/ представяне на доказателства, задължителна карантина, както и забрана за качване на борда на самолета, тъй като смяна на самолета в зона за международен транзит не се счита за влизане в Германия (пример: полет от София през Франкфурт за Вашингтон).

При транзитно преминаване при пътуване от или към Шенгенското пространство (София – Франкфурт – Мадрид) и в рамките на Шенгенското пространство (Виена – Франкфурт – Мадрид):

Не се изисква електронна регистрация и карантина;

Изисква се отрицателен тест или доказателство за ваксинация/ оздравяване след прекарана инфекция:

– за всички лица, влизащи през летища;

– след престой в регион с варианти на вируса задължително е необходим отрицателен тест (доказателство за ваксинация или оздравяване след прекарана инфекция не е достатъчно).

Не е необходим отрицателен тест или доказателство за ваксинация/ оздравяване след прекарана инфекция при транзит по суша или по море (например с кола или кораб), ако лицето не е пребивавало в регион с варианти на вируса.

Забраната за превоз от регион с варианти на вируса се отнася и за транзита.

 

Вътрешни мерки с цел ограничаване разпространението на Covid-19 в Германия:
 

* Ако честотата на заразяване за последните 7 дни на 100 000 души в продължение на пет последователни дни е под 100, действат правила и ограничения, определени от съответната федерална провинция.

Възможно е да има различния в мерките, затова е добре да се информирате предварително за разпоредбите на съответната федерална провинция, за която пътувате или в която ще пребивавате. Повече информация може да бъде намерена тук:

Общите национални правила и ограничения могат да бъдат намерени на сайта на федералното правителство. Като цяло мерките включват:

Хигиенни мерки: носене на маска в затворени помещения, спазване на дистанция и миене на ръце. В обществения транспорт и в магазините има изискване за FFP-2 маска. В затворени обществени места, както и на оживени улици и площади се носи медицинска/ FFP-2 маска. Посочените изисквания важат и за ваксинирани и преболедували лица.

Ограничаване на личните контакти до не повече от 5 души от две домакинства като не се броят деца на възраст до 14 години, както и ваксинираните и преболедувалите.

Медицински услуги – само с FFP-2 маска.

Фризьорски услуги – само с негативен тест и FFP-2 маска.

Разработена е стратегия за отваряне на ресторанти, започвайки със заведения на открито при ниска честота на заразяване за последните 7 дни. Всяка федерална провинция има собствени разпоредби.

Федералните провинции могат да разрешат индивидуален спорт за максимум 5 души от 2 домакинства; както и спортуване в групи до двадесет деца на възраст до 14 години на открито, включително на открити спортни съоръжения.

Музеите и галериите могат да се посещават след предварително резервиране при стабилна 7-дневна честота на заболяване под 100. При не повече от 50 новозаразени на 100 000 души те могат да отворят отново.

Забранени са развлекателни събирания.

 

* Ако честотата на заразяване за последните 7 дни във федерална провинция или регион в три последователни дни надвиши 100 на 100 000 души, на втория работен ден автоматично влиза в сила т.нар. „аварийна спирачка“. Конкретна информация за правилата, които важат в този случай, може да бъде намерена тук, а те най-общо включват:  

Личните контакти трябва отново да бъдат ограничени до един човек извън домакинството като не се броят деца на възраст до 14 години.
Вечерен час между 22.00 – 05.00 часа с ограничен брой причини за излизане навън.
В обществения транспорт, включително таксита, е задължително носенето на FFP2 или сравнима маска. Освен това в превозното средство трябва да се возят не повече от половината от редовния брой пътници.
Спорт на открито през деня самостоятелно, по двойки или само със собственото домакинство. Изключения има за професионални спортисти, но професионалните спортни срещи се провеждат без зрители. До 5 деца под 14 години могат да тренират безконтактно навън.
Не се разрешават нощувки с туристическа цел.
Федералното правителство може да приеме допълнителни мерки или изключения със съгласието на Бундестага и Бундесрата.
Зоологически градини и ботанически градини на открито – достъпни при представяне на отрицателен тест и FFP-2 маска;
Затваряне на театри, опери, кина (освен тези на открито), музеи, изложби, клубове;
Затваряне на заведенията.

 

На 09.05.2021 г. правителството на Германия прие облекчения за ваксинирани и преболедували коронавирус, които включват:

Премахване ограниченията за контакт с други хора – ваксинираните и преболедувалите вече не са броят при частни събирания на хора;
Изключване от ограниченията за излизане – вечерния час;
Изключения при безконтактен индивидуален спорт;
Не се изисква отрицателен корона-тест при посещения на магазини, фризьори, зоологически градини и т.н.
Отпада карантината при пристигане (с изключение при влизане от регион с варианти на вируса)

Запазва се задължение за спазване на правилата за дистанция, носене на маска и миене на ръце за ваксинирани и преболедували.

 

При нужда от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолство на Република България в Берлин на телефон +49 30 201 09 22, имейл: [email protected], с Генералното консулство във Франкфурт на Майн:  +49 69 509278 1320, +49 69 509278 13 10, с Генерално консулство на Република България в Мюнхен: +49 89 171 176 14; +49 89 171 176 15.