От „Осемте джуджета“ до Върховната прокуратура. Как се издигна Димитър Франтишек | .::GetNews::.

1
200
Добави коментар
cinemabg
cinemabg

Една година журналисти те описват като участник в престъпление, а в края на годината ти се издигаш в кариерата, без да е ясно дали изобщо са те разследвали.

Това се оказва напълно възможно, сочи неофициална информация на Свободна Европа.

Според нея бившият ръководител на Специализираната прокуратура Димитър Франтишек Петров е получил още по-висок пост, след като името му нашумя в разследването „Осемте джуджета“ на неправителствената организация „Антикорупционен фонд„.

Първата част от общо четирите епизода на разследването излезе на 24 юни 2020 г. В нея производителят на асансьори Илия Златанов разказва за схема за изземване на бизнеса му, реализирана от бивши и настоящи висши представители на следствието и прокуратурата. Образувана е проверка.

Близо година по-късно прокуратурата мълчаливо отказва да отговаря на журналистически въпроси за евентуалните резултати от проверката, чиято съдба остава неизвестна за обществото. На този фон един от споменатите в разследването – бившият ръководител на Специализираната прокуратура Димитър Франтишек Петров, се радва на сериозно кариерно израстване.

Според неофициална информация на Свободна Европа наскоро той е бил командирован на най-високото ниво в системата на държавното обвинение – Върховна касационна прокуратура (ВКП). Новото му назначение беше потвърдено от два независими един от друг източника.

ВКП е последното стъпало от професионалното развитие на прокурорите и достигането му по естествен път – чрез явяване на конкурси, предполага постигането на отлични резултати на всяко едно от по-долните нива в прокуратурата в продължение на години. Повишаването по този начин изисква и демонстриране на високи нравствени качества. Казано с други думи – замесването в скандали и съмнителни практики не би трябвало да помага, а тъкмо обратното.

Не е такъв случаят с Димитър Франтишек Петров. Името му публично е свързвано с няколко прояви, несъвместими с професията му. Бил е и обект на прокурорски проверки, които винаги завършват с един и същ резултат – отказ за образуване на разследване.

Заместник на Гешев

Франтишек се радва на личното благоразположение на настоящия главен прокурор Иван Гешев, чийто заместник беше в спецпрокуратурата. През 2018 г. Гешев лично го номинира за временно изпълняващ длъжността ръководител на специализираната структура. Пост, заеман до юли 2018 г. от самия Гешев, когато се издигна до заместник на тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров.

Първоначално мястото му начело на спецпрокуратурата беше заето от Даниела Начева, но тя подаде оставка и в края на октомври 2018 г. Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), единодушно подкрепи Франтишек временно да заеме поста.

Същото се случи и в края на юли 2019 г., когато той беше избран за титуляр. В средата на май 2020 г. обаче изненадващо подаде оставка. През юли същата година Франтишек се кандидатира за ръководния пост в Апелативната специализирана прокуратура, но четири месеца по-късно се оттегли от конкурса, в който беше единствен участник.

Към онзи момент в Софийската градска прокуратура вече беше в ход проверката по случая“Осемте джуджета„, в който главни герои бяха бившият ръководител на Столичната следствена служба Петьо Петров-Еврото и жена му Любена.

Потърпевшият Илия Златанов неведнъж назова и името Франтишек, когото твърдеше, че е виждал при Еврото във вече бившия софийски ресторант „Осемте джуджета„. Прокурорът беше споменат и от бившия депутат от НДСВ Бойко Ламбовски, който разказа, че именно той го е извикал на среща с Петьо Петров.

Според разказа на Златанов ролята на спецпрокуратурата, чийто ръководител тогава е Франтишек, е била да освободи сериозно количество злато и голяма сума пари, иззети като доказателства. Бизнесменът твърдеше, че уговорката му с Еврото е предполагала да си разделят това имущество, но в крайна сметка Златанов не е получил нищо. Франтишек не е коментирал и до днес обстоятелствата, описани в това разследване.

Две повишения

По-малко от три месеца след публикуването на историята „Осемте джуджета“ и образуването на проверката на СГП по нея, прокурорът се оказва повишен със заповед на главния прокурор от 11 септември 2020 г. Франтишек е командирован в Апелативната специализирана прокуратура от 14 септември 2020 г., видно от актуалното съдържание на публичния регистър на командированите магистрати от прокуратурите, поддържан от ВСС.

Като основание за това са посочени наличието на общо 12 свободни щатни бройки там (включително две на зам.-ръководители), 16-годишният му юридически стаж, рангът му на апелативен прокурор и „много добрата“ му оценка от последното му атестиране.

Според регистъра на ВСС тази информация е била валидна към 12 май тази година. Наскоро обаче Франтишек е получил кабинет във Върховната касационна прокуратура, което означава, че е получил и нова заповед за командироване през последните седмици. Какви са основанията за нея все още не е известно, тъй като данните за командированите магистрати след 12 май все още не са актуализирани в регистъра.

Така бившият ръководител на спецпрокуратура извървява пътя от окръжно до върховно ниво за осем-девет месеца. Нещо непосилно за колегите му, които разчитат на явяване в конкурси по обичайния ред.

Дела и откази

Като прокурор, Димитър Франтишек Петров е известен с работата си по някои обществено значими дела. Както и с отказите си да образува разследвания срещу емблематични фигури като участниците в скандалните записи от „Яневагейт“ и наскоро санкционирания за корупция от САЩ бивш депутат от ДПС Делян Пеевски, например.

Прокурорът беше част от антикорупционното звено в Софийската градска прокуратура и лично наблюдаваше знакови процеси като тези срещу бившия премиер Сергей Станишев, експредседателката на Софийския градски съд Владимира Янева и бившия директор на „Вътрешна сигурност“ в МВР Тодор Костадинов.

Франтишек наблюдаваше и едно от делата срещу лидера на „Атака“ Волен Сидеров и заместника му Десислав Чуколов след поредицата им от нахлувания в НАТФИЗ и близък до академията магазин през есента на 2015 г.

Освен това той постанови отказ да образува разследване за набеждаване срещу Пеевски, след като прокуратурата се отказа да разследва сигнала на ексдепутата за готвеното му убийство. Същият обвинител прекрати и досъдебното производство по „Яневагейт“. Мотивите му за тези актове не бяха обявени публично.

Франтишек присъстваше лично на ареста на Десислава Иванчева и Биляна Петрова заедно с Иван Гешев. Водеше и акция в офиси на „Алфа Финанс Холдинг“ в рамките на вече прекратеното разследване срещу съиздателя на „Капитал“ и „Дневник“ Иво Прокопиев за пране на пари във връзка с продажбата на дружеството „Каолин“.

Миналото лято дъщерята на Илия Златанов – Пролетина, пък разпозна Димитър Франтишек Петров по време на спецакция в семейната им къща. Тогава прокурорът не пожела да коментира дали действително е бил там.

Свободна Европа го потърси за коментар и по повод командироването му във ВКП, но той помоли да върне обаждане, тъй като в този момент е „на едно събрание“. Потърсен по телефона няколко часа по-късно, Франтишек отклони обаждането.

Свободна Европа се обърна и към говорителката на Софийската градска прокуратура Антоанета Панчева с въпроса на какъв етап се намира проверката за „Осемте джуджета„. Тя обаче заяви, че може да отговори само след писмено запитване. Изпратихме такова, но отново не получихме отговор. По същия начин се развиха нещата и предишните два пъти, когато писмено потърсихме информация по тази тема – в края на миналото лято и в началото на тази година.

Из кадровото досие

Димитър Франтишек Петров е завършил право в НБУ, след което през 2004 г. става следовател в Силистра. През 2006 г. е назначен за прокурор в Софийската районна прокуратура, а от 2011 до 2018 г. е командирован в СГП. Именно в този период прави впечатление на ръководните фактори в държавното обвинение, които през 2018 г. го лансират за ръководител на спецпрокуратурата.

Няколко месеца преди да поеме временно поста, овакантен последователно от Гешев и Начева, срещу Франтишек беше подаден сигнал от баща на ученик, който твърдеше, че прокурорът е ударил шамар на детето му и го е хванал за гушата. Според твърденията на бащата инцидентът беше станал пред лавката в училището, където учат децата на прокурора.

Този сигнал обаче не доведе до разследване. Нещо повече – бившият главен прокурор Цацаров директно отрече подобно нещо да се е случвало. „Публикации в определени медии, касаещи негови деяния, които други медии са съобщили, не отговарят на истината“, заяви Цацаров на 31 октомври 2018 г.

След това членовете на Прокурорската колегия на ВСС игнорираха този случай. Не бяха обсъдени и данните от кадровото му досие, според които през 2017 и 2018 г. Франтишек е бил обект на две прокурорски преписки, които завършват с отказ за образуване на досъдебно производство заради липса на данни за извършено престъпление.

Освен това през 2017 г. му е наложена „забележка“ от тогавашния градски прокурор, която впоследствие е отменена от ВСС. На следващата година Петров е порицан с „обръщане на внимание“ отново от бившия градски прокурор Емилия Русинова.

източник www.dunavmost.com