Прокуратурата, Пеевски и кучето на нивата | .::GetNews::.

1
178
Добави коментар
cinemabg
cinemabg

„По отношение на лицето Пеевски през годините от страна на прокуратурата са били извършени редица проверки. Предстои същите да бъдат анализирани„. 

Това заяви Сийка Милева, говорителят на главния прокурор Иван Гешев, коментирайки безпрецедентните санкции от страна на САЩ срещу български граждани заради тежка корупция, заплашваща обществото и подкопаваща устоите на демократичната държава. Делян Пеевски и Васил Божков са най-известните имена сред санкционираните.

Интересни думи. И понеже паметта на българина, а и на хората по принцип, е къса, в следващите редове ще си позволя да припомня някои знакови случки в отношенията между държавното обвинение и този „само един депутат“ на име Делян Пеевски. Правя го с надеждата нещо да се промени, но и с очакването, че прокуратурата ще търси усилено начин да не се промени. Правя го и в името на анализа!

Да започнем с едни знаменити думи: В обвинителния акт по КТБ го няма г-н Пеевски, но ги няма и Путин, и Обама. Кой ги каза ли? Сегашният главен прокурор Иван Гешев, който беше водещата фигура на държавното обвинение по мегаделото за най-голямата кражба в българската история! Анализът го оставям основно на четящите – само напомням, че сегашният американски президент Джо Байдън беше вицепрезидент на Барак Обама.

По отношение на КТБ, припомням и какво разкри Антикорупционният фонд (АКФ), към който г-н настоящият главен прокурор има едно особено отношение. Например – г-н Гешев и екипът му успяха ли да разпитат ключови хора предвид връзката на КТБ с проваления проект „Южен поток“ и да стане ясно дали и какво е участието на Пеевски в този проект, както и най-важното – по какъв начин? Който иска да си спомни!

По-директното по отношение на Пеевски – на единственият документ от над 400 разпита в следствието, в който някой е споменал поименно Делян Пеевски според АКФ. И каква в крайна сметка е неговата връзка с обръч от компании, взели сериозни кредити от КТБ и работили по неосъществения „Южен поток“? В съда това сега не се разглежда!

Но да се върнем и по-назад, преди Иван Гешев. Преди 7 години, „Протестна мрежа“ внесе сигнал, касаещ точно Пеевски и КТБ. При това, месеци преди КТБ зрелищно да се сгромоляса. Тогава главен прокурор беше Сотир Цацаров, сега той е председател на Антикорупционната комисия. И какво стана – две различни звена на прокуратурата отказаха изобщо да разследват, а докато отказваха, КТБ рухна и куп пари на българските данъкоплатци заминаха – по нечии джобове! Да анализираме ли защо или да чакаме прокуратурата да анализира? Или пак няма основания?

Всичко написано дотук касае само КТБ, където нещата ще се точат още години наред. А в правото има един термин, казва се „давност“. За колко престъпления този термин е влизал в употреба, защото прокуратурата не си е свършила работата (без да иска т.е. толкова си може или абсолютно нарочно)? Много хора забравят, че съдът отсъжда според това не само какви са доказателствата, ами и кой в какво е обвиняван. Обвиненията ги определя прокуратурата, не съдът!

„Корупцията не само лишава гражданите от ресурси, но и подкопава институциите, предназначени да ги защитават“ – част от казаното от директора на Американската служба за контрол на чуждестранните активи Андреа М. Гаки при обявяването на санкциите срещу Пеевски и Божков. В този ред на мисли – кои институции, предназначени да защитават българските граждани, са подкопани? Време е за категоричен отговор на този въпрос и носене на отговорност!

А за Пеевски – този път САЩ говорят с конкретни години и имена. Те са за случило се след КТБ – по-скоро, та дано този път не дойде време пак да си говорим за давност. След известно време …

Автор: Ивайло Ачев / Actualno

източник www.dunavmost.com