Можеше ли да бъде предотвратена катастрофата край Микре | .::GetNews::.

1
191
Добави коментар
cinemabg
cinemabg

понеделник, 07 юни 2021, 10:30 ч.

Пет души загинаха при тежка катастрофа на главния път София-Варна, край село Микре. Един човек е в тежко състояние. Участъкът край ловешкото село е един от най-опасните у нас и там често стават такива инциденти.

„Този пътен инцидент не ме учудва, защото се прекалява със скоростта. Не се спазва Законът за движение по пътищата. Намаляваме скоростта при камерата, защото знаем, че можем да бъдем санкционирани. Създава се изкуствена тапа с ограниченията и след това всеки дава газ. Ако обърнете внимание, катастрофите стават след участъци с въведени временни ограничения в скоростта”, обясни автомобилният експерт Красимир Костов.

По думите му, основната причина за катастрофата не е възрастта на шофьорите, а в липсата на култура на пътя.

Жертвите във фаталния участък са 18 за последните четири години, без вчерашните.

„Ние управляваме пътната безопасност, без да разбираме какво точно трябва да правим. Когато тези хора загинаха, течеше акция на МВР за превишена скорост и неправилно изпреварване”, каза в студиото на „Здравей, България” Дияна Русинова от Европейския център за транспортни политики.

Според нея, за да се избегнат подобни инциденти, трябва да започне да се прилага систематичен подход и да се управляват „черните точки” по пътищата.

„За този участък трябва да се направи обследване, още сега. Да се изработят мерки. Ако не трябва да се изпреварва, да се направи така, че това да не може да стане. Да се направи и корекция на тази гора от знаци”, призова Русинова.