Опозиционен политик напусна Русия заради заплаха от арест и се отправи към България | .::GetNews::.

1
136
Добави коментар
cinemabg
cinemabg

Опозиционният политик и бивш депутат Дмитрий Гудков съобщи, че е напуснал Русия. Причината са обвиненията срещу него, които той смята за „скалъпени“, по които може да бъде арестуван.

Гудков беше задържан в Москва на 1 юни. Аргументът на руските власти за ареста беше, че политикът не си е платил наема за имот преди няколко години. Той беше освободен на 3 юни, без да му бъдат повдигнати обвинения.

„Приближавам Киев“, написа той във Фейсбук на 6 юни. „Няколко източника, близки до президентската администрация, заявиха, че ако не напусна страната, фалшивото наказателно дело ще продължи до моето арестуване“, добави той в публикацията.

В интервю за РИА Новости Гудков потвърди, че от Киев планира да замине за България. Родителите на опозиционера живеят във Варна.

Опозиционерът Алексей Навални, който в момента излежава присъда в трудов лагер, заяви, че според него делото е заведено, за да бъде принуден Гудков да напусне страната поне до парламентарните избори през септември. Гудков е бивш депутат и опозиционен активист.

„Надявам се, че с моето заминаване усърдието на жандармеристите ще намалее. Решението ми беше подкрепено от семейството и приятелите ми, които също получиха сериозна информация за заплахи и рискове“, добави Гудков в публикацията си във Фейсбук.

На 3 юни руските власти образуваха дело срещу баща му Генадий Гудков, бивш депутат от Държавната дума и критик на Кремъл, който живее в България, съобщиха местни медии. Официално потвърждение за делото срещу Генадий Гудков не беше получено.

Според руските медии обвиненията срещу него са свързани с боеприпаси, за които се твърди, че са намерени в апартамента му в Русия. Според съобщения боеприпасите са намерени при обиск, извършен по разследването срещу сина му.