Луксация на патела | Physio Be Active | Кинезитерапия | Физиотерапия

26
364
Добави коментар

Коляното е става с две степени свобода на движение. Сгъва се и се разгъва, като по този начин удължава и скъсява долния крайник и позиционира точно в пространството подбедрицата и ходилото. Колянната става се явява междинно звено, което съчленява бедрената кост и костите на подбедрицата. Анатомично е сложно изградена става. Динамично се поддържа основно от мощната бедрена мускулатура, а статично от ставните лигаменти. Често е обект на травматични увреди, каквато може да бъде и луксация на пателата. По правило луксация на патела е характерно за дамите, поради по-голямата еластичност на връзките. Пателарната сублуксация е позната още като нестабилност на пателата.

Анатомични особености на пателата

Пателата е сезамоидна кост, разположена е в предната част на колянната става. Тя покрива и защитава ставата. Капачето е вплетено дълбоко в сухожилието на четириглавия бедрен мускул. Когато бедреният мускул се контрахитра, капачето се измества нагоре по посока на контракцията и обратното. При сгъване то попада в междукондилната ямка. Този механизъм подсказва, че правилното позициониране на пателата е в пряка зависимост от силата на бедрената мускулатура. Тя е динамичния стабилизатор, който гарантира правилно попадане на капачето в междукондилното пространство и запазването на ретропателарния хрущял. Статични стабилизатори се явяват страничните коленни връзки, които се разполагат от двете му страни. Те предпазват излизането на капачето странично, което по своята същност представлява луксация на патела или изкълчване на капачето на коляното.

Видове луксация на патела Вродена луксация, поради необичайно развитие или недоразвитие на ставните компоненти. Стари заболявания или патологични промени в колянната става също могат да създадат предпоставки за нараняване.Травматична луксация. Получава се в резултат на екстремна активност или спортен контакт водещи до изместване на пателата. Механизмът на травмата е усукване при леко сгънато коляно. Страдат предимно млади и активно спортуващи хора. Преобладава засягане на девойките и жените, поради по-хлабавите ставни връзки при тях. Често дислокираната патела се намества спонтанно. Но има и случаи със сериозно разкъсване на стабилизиращата ретинакулна връзка. Коляното е болезнено с ограничен обем и нарушена функция. Наблюдава се хемартроза. Болката е в областта на медиалния ретинакулум и страничния ръб на пателата.Хабитуална луксация. Наблюдава се луксация на капачето при сгъване в коляното с последваща спонстанна репозиция.Според посоката на изместване наблюдаваме: вертикална, торзионна и странична луксация на патела, както и сублуксация. Диагностика и лечение

При съмнение за луксация на патела е необходимо да се обърнете към лекар ортопед-травматолог. Той ще изследва ставната стабилност, ще отчете мястото на болката и функционалния дефицит. При наличие на травматичен момент ще бъдете насочени към рентгенография на ставата. При необходимост от по-пълни изследвания може да бъдете насочени към ядрено-магнитен резонанс. В зависимост от клиничната картина и резултатите от образните изследвания можете да бъдете насочени към консервативно или оперативно лечение.

И в двата случаи, ходът на възстановяване преминава през физиотерапия и кинезитерапия, чийто задачи и цел е максимално бързо възстановяване на засегнатия крайник и връщане на пациента към обичайния ритъм и ход на живот. За повече информация можете да се обърнете към нас.