Защо е създаден продавалник.бг ?

1
260
Добави коментар

Този пост ще бъде кратък и пояснителен по-скоро за потребителите. Страницата е създадена базирано на много отзиви от потребители на OLX.bg, които са и потребители на бившия prodavalnik.com. Предимно коментари и различни статии подтикнаха създаването на този „фен сайт“, който да бъде трибют, тоест, възпоменание на любимия на всички емблематичен сайт за безплатни обяви със лесно запомнящия се лозунг „Лесно купи, лесно продай!“ – Продавалник.

Той не бе просто уебсайт за обяви или място за купуване и продаване, всъщност с времето се превърна много повече в социална мрежа, буквално нещо като онлайн бит пазара от едно време, мястото където се събираха хората, говореха си, едновременно с това продаваха, търсеха, купуваха разни неща, къде нова стока, къде домашни стари потребни или непотребни вещи и т.н. За това изпозлвам и думата емблематичен.

Бе много добре измислен от българските програмисти, които го изобретиха, много богат от към опции и просто достатъчен и функционален. Освен всичко се превърна и в първият онлайн МОЛ, мястото където можеше да купиш не само вещи втора употреба, имоти и разни други, но мястото в което можеше да купиш буквално почти всичко ( законно имам в предвид, а не нелегални стоки и услуги ), мястото където можеш да потърсиш всякакви разнообразни услуги без да се луташ в препълнения, а в много случаи и празния в дадена сфера „чичо“ Google.

Въпреки многото подобрения, които всъщност собствениците Nasper на OLX направиха по платформата, която замести тяхната на домейна им, продавалника много лиспва на потребителите и все още е така. Стария prodavalnik няма да го има вече, просто така е с всеки бизнес в целия свят, едни се развиват, после ги купуват и така нататък. Но, разбира се, благодарение на технологиите и в частност, на archive.org и тяхния мега уеб архив от запазени уебсайтове и многобройни техни „снимки“ в различни периоди от времето реших да създам този сайт. Нещо като спомен от миналото, не просто от извършени продажби, а от много запознанства покрай сайта, визията и ….някак си просто беше нещо българско и уникално за времето в което се появи. А самото име също.

Сещам се за документалния игрален филм за Макдоналдс, точно не мога да цитирам репликата, но Сегашният собственик на Мак доналдс, който го превзема от братята Макдоналд, създатели на компанията. Един от братята Макдоналд при сделката за откупване и делене на компанията отива в тоалетната заедно с Рей Крок и го пита „Защо просто не открадна идеята?“ и да я направи със собствено име, Рей му отговаря „Че всички които вече са опитали да откраднат идеята не са успели, защото има само едно нещо важно, коеот им липсва“ брата го пита, какво е лиспващото и рей отново отговаря “ И дори ти не знаеш какво е то, не е просто системата, а името, великолепното име Макдоналдс“. Така де, малко перифразирах, за да не удължавам излишно текста. ето целият клипе с тази реч, за да добиете представа, какво всъщност имам в предвид.

Разговора между един от създателите на Макдоналдс и Рей Крок по време на сделката за продажба на дяловете на компанията и т.н.

Точно това представлява според мен и името продавалник, емблематично, уникално, страхотно, единствено. Не случайно се превърна като дума в речника на хората. И в ден днешен, седем години по-късно OLX все още е наричан продавалника, тук таме олкс ( вместо оелекс ). За жалост аз съм от простолюдието, не от богатите и нямам възможност да откупя оригиналният сайт, домейна и правата за собственост върху търговската марка и щях да го възстановя в оригиналния си вид. Но и да имах вече е късно, не от към друго а защото ерата на тези сайтове може би ще приключи ако навлезе дълбоко търговията във Фейсбук, за огромна жалост, тъй като не само е неудобен Маркетплейса, не само му лиспват възможности, но е и хипер следящ и ограничаващ много видове обяви. Но това е друга тема. Но пожелавам успех в развитието на оелекс, а на вас приятно припомняне, спомнете си и за смешните забавни обяви, които имаше в сайта. Ще се постарая да ги вкарам и тях в статии.

https://продавалник.бг | https://пазара.бг | https://obiava.biz | https://prodavalnik.top