Счетоводство на онлайн магазин/ecommerce

5
136
Добави коментар
vsichkifirmi
vsichkifirmi

През последните няколко години се наблюдава значителен скок в развитието на електронната търговия. Най-популярни за такъв тип търговия си остават онлайн магазините като средство за онлайн търговия, а вече повече от 2 млн. души в световен мащаб зе занимават с това. Тук възниква и въпросът за счетоводството, защото видът търговската дейност дава отражение и на това. Онлайн пазаруването често се използва поради липса на време в забързания модерен свят. От електронната търговия можем да се сдобием със стоки за дома, мебели, цветя, дрехи,храни, напитки и др. Един онлайн магазин разполага с всички онези стоки, които ще намерите в магазините, ако отидете в близкия търговския център.

Искате ли да правите бизнес с електронна търговия?

Когато планирате да се занимавате с електронна търговия на първо място трябва да си откриете фирма. Най-добре регистрирайте фирма, която да бъде ЕООД или ООД. Ние от счетоводна къща MLaccount имаме възможност да Ви съдействаме с регистрацията на фирмата. След регистрацията ще е необходимо да водите счетоводство на тази фирма, тъй като ще имате разходи и приходи. Цялата документация трябва да се отразява и контролира от опитен счетоводител, който ще Ви съдейства при появили се казуси. Ако по една или друга причина спрете да се занимавате, с каквато и да било дейност много лесно ще я продадете след това. 

Какви са особеностите при онлайн магазин/електронна търговия/ ecommerce?

И физическия магазин и онлайн магазин извършват една и съща дейност- търговия със стоки. И в двата случая фирмата се нуждае от качествено счетоводно обслужване. При електронната търговия има и една допълнителна регистрация на самия електронен магазин в НАП. Ако сте избрали да осъществявате дейност чрез електронна търговия, трябва да знаете, че регистрацията се прави непосредствено преди да бъде извършена първата продажба. Може да се свържете с нас и ние ще подадем необходимата документация.

На задължителна регистрация подлежите, ако електронния Ви магазин използва някои от следните начини на плащане:

Плащане с дебитни и кредитни карти;Наложен платеж – когато не е чрез лицензиран пощенски оператор;Плащане с чек;Плащания, за които е необходимо издаване на касов бон.

За да не попадате в обекта на регистрация в НАП, плащанията във вашия електронен магазин трябва да се извършван по един от следните начини:

Плащане по банков път;Директен банков превод;Наложен платеж – когато е чрез лицензиран пощенски оператор.
Каквo се подава в НАП след регистрация на електронен магазин/онлайн магазин/ecommerce?

След направената регистрация към НАП, търговецът е длъжен всеки месец да подава към НАП стандартизиран одиторски файл съгласно приложение №38. Този файл съдържа информация за направените поръчки в електронния магазин, по които са направени доставки през съответния месец. Тази информация трябва да се подаде до 15-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнася по електронен път в Национална агенция по приходите. Ние от счетоводна кантора MLaccount Ви предлагаме тази услуга, а именно да подаваме месечната информация към НАП вместо Вас, както и да извършваме всички останали счетоводни услуги, от които може да се възползвате.

Необходима ли е регистрация по ДДС на електронен магазин/онлайн магазин/ecommerce? 

Условията за регистрация по ДДС са еднакви, както при физическата търговия на стоки и услуги, така и при електронната търговия. При достигане на облагаем оборот от 50 000 лв. или повече за период не по-дълъг от последните 12 последователни месеца преди текущия месец, лицето е длъжно в 14-дневен срок от изтичането на данъчния период, през който е достигнало този оборот, да подаде заявление за регистрация по ЗДДС. При онлайн магазин доста често се използват услуги от или извън ЕС. Това са например реклами в Google или FB, или използването на платени платформи за онлайн търговия като Wix, WordPress, Shopify. При ползването на този вид услуги, Вие трябва да самоначисявате ДДС с протокол и по този начин възниква задължение за задължителна регистрация по чл. 97а от ЗДДС.

При онлайн пазаруването ДДС-то е същото, както при стоките закупени чрез физическо пазаруване. Плащанията онлайн са сравнително сигурен и бърз метод между физическите и юридическите лица при пазаруване онлайн. Така се избягва и физическия контакт с парите като разплащателно средство. 

Има ли разлика в счетоводството на електронен магазин/онлайн магазин/ecommerce?

От счетоводна гледна точка, когато Вие като собственик на ecommerce магазин, когато имате увеличение на приходите, те се дебитират, а когато отчитате намаляване имате кредитиране. Същото е и при физическия магазин.

Когато Вие като търговец зареждате своят ecommerce магазин със стока, тогава Вие имате дебитиране, а при продажба на тези стоки – съответно намаляването им се случва кредитиране. 

За да можете ефикасно да се занимавате с онлайн търговия, като търговец трябва да знаете, че всеки ecommerce магазин трябва да има няколко елемента – витрина, система за поръчки и система за разплащания, система за доставка на стоките. Всички тези елементи от счетоводна гледна точка се наричат дълготрайни нематериални активи. Тези активи подлежат на амортизация. При откриването на електронен магазин, ще възникнат разходите за направата на уебсайт и закупуването на хостинг. Той се отчитат счетоводно като Разходи за икономически елементи. Както при всеки стартиращ бизнес и тук ще се нуждаете от реклата. Разходите за реклама се признават за данъчни цели и се отразяват счетоводно. Разходите за доставка на закупените стоки се доставят с нагледно и пълно изготвени документи за доставка, посредством най-добрата система за доставки и по най-добрия начин – това може да е собствен транспорт или куриерска фирма.

Нито един онлайн магазин не би могъл да има печалба, ако не се извършват разходи за реклама, популяризиране в социалните мрежи и Google се отчитат счетоводно като разходи за икономически елементи, но отчитането се извършва с помощта на съответните документи като отчети, фактури и др.

За всеки, който те първа иска да се занимава с онлайн бизнес и да има свой електронен магазин е добре да знае, че този модел е едно голямо предизвикателство, изисква доста упоритост и търпение, малко маркетинг и реклама за да може този бизнес да расте и да се популяризира с времето. Опитайте и сами се убедете, че няма невъзможни неща в този свят.

Ако Ви предстои откриване на електронен магазин, не се колебайте да ни потърсите за съдействие. Ако вече имате онлайн магазин и се нуждаете от счетоводно обслужване, може да ни потърсите на тел. 0894011851 или на [email protected].