Регистрация на ЕООД и ООД – документи и начин на подаване

5
158
Добави коментар
vsichkifirmi
vsichkifirmi

Да се регистрира фирма в България вече е изключително лесно и напълно възможно. Така се насърчава бизнеса, а от Вас зависи дали бихте искали да стартирате и развивате бизнеса си лесно и бързо. Именно за това е необходимо да имате своя фирма. За да се сдобиете с такава Ви е необходима само лична карта. А каква да бъде вашата фирма – ООД или ЕООД? Много специалисти препоръчват ООД (Дружество с ограничена отговорност) или ЕООД (Еднолично дружество с ограничена отговорност) като най-достъпен вариант за всеки, който иска да прави бизнес.

Каква е разликата между ООД и ЕООД?

Фирмите ЕООД и ООД представляват една и съща правна форма. Те имат една единствена разлика и това е броя на съдружниците. Разликата е в това, че ООД има само един съдружник, който се нарича едноличен собственик на капитала. ЕООД се състои от минимум двама съдружника. Дружеството на капитала в ЕООД принадлежи само на единствения съдружник, докато при ООД съдружниците отговарят с дяловата си вноска на капитала на дружеството. При ООД всеки един от тях има равни права върху дружествения капитал и дружествения договор

Ако напусне съдружник от фирма, която е ООД с двама съдружника, то фирмата се превръща е ЕООД. По същия начин е и ако във фирма ЕООД се появи нов съдружник, фирмата се превръща в ООД.

Какви документи са Ви необходими за регистрация на ЕООД и ООД?

 Ако желаете да имате собствена фирма е необходимо да се изготвят следните документи при регистрацията:

Дружествен договор, в който е вписано името на фирмата, имената на съдружниците, предмет на дейност, седалище и адрес на управление, размер на учредителния капитали и името на управителя (за ООД и ЕООД). Името на фирмата най-добре да бъде уникално само по себе си, свързано с нейната дейност.Документ за внесена държавна такса (за ООД)Документ за внесена сума по банков път, която сума представлява учредителният капитал. Тази сума ако е над 100 лв първоначално могат да бъдат внесени 70% от нея. Минималния капитал, с който може да регистрирате фирма е 2 лв.Решение и протокол на общото събрание за това, кой ще бъде бъдещият управител (за ООД)Учредителен протокол (за ЕООД)Заявление за вписване в Търговския регистър (за ООД и ЕООД)Декларация по чл.13 ал.4 и ал.5 от Закона за Търговския регистърДекларация по чл.142 от Търговския регистър, която декларация Ви забранява да извършвате някакъв вид конкурентна дейностДекларация по чл.141, ал.8 от Търговския регистър, която се подава от Управителя на фирмата, в случай че той има право да бъде назначен за такъв
Как се подават тези документи?

Най-общо това са необходимите документи за регистрация, и на двата вида фирми. Ако разполагате с електронен подпис (препоръчително е да имате такъв) можете с него да подадете в Търговския регистър целия списък от документи през сайта на регистъра или всички документи сканирани отново на същото място. С електронен подпис много лесно можете да подадете всички документи онлайн без да се налага да ходите до самия регистър. Ако друг подава документите, но от чуждо име е добре този акт да бъде извършен с нотариално заверено пълномощно, както и всички документи да бъдат нотариално заверени.

Фирмата е бизнес идея, а всеки би искал неговият бизнес да има здрави и сигурни основи. Преди да положите основите на нов успешен бизнес, най-добре проучете всичко както се казва от А до Я и едва когато сте сигурни действайте смело. Във всяка точка от страната ни може да бъде регистрирана фирма. При добра организация и мъничко свободно време удоволствието от регистрацията би Ви отнело едва няколко часа или най-много половин ден.

Какво следва след регистрацията на фирмата?

След регистрацията на Вашата фирма, ще Ви е необходимо и стриктно осчетоводяване на цялата документация. Тъй като все още не извършвате дейност, но е необходимо да се консултирате със счетоводител дали е необходимо да регистрирате Вашата фирма по ДДС. Закона позволява доброволна регистрация или задължителна – ако се отговаря на конкретните условия. Виж в сектор регистрация по ДДС.

Ние от счетоводна кантора MLaccount имаме възможността да Ви предложим цялостно счетоводно обслужване на Вашата фирма, без значение в каква правна форма е тя.

При въпроси относно регистрирането на ЕООД или ООД можете да се обърнете за съдействие на тел. 0894011851 или на [email protected]