УСПЕХ: Руска космическа ракета Союз-2.1б изведе в космоса нови 36 спътника УанУеб!

1
229
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка от днешното изстрелване. Фото: Роскосмос

14 октомври 2021 г. 18:00 ч.

Светослав Александров. Изстрелването, което днес бе осъществено от космодрума Восточний, не бе това, което първоначално се предвиждаше да е. Роскосмос очакваше през тази есен да изстреля първата модерна руска мисия до Луната „Луна-Глоб“. Продължаващите отлагания в междупланетната програма на Русия обаче за пореден път промениха космическите планове на страната и днес, вместо мисия до естествения ни спътник, бе изстреляна нова партида от интернет спътници за нуждите на британската компания УанУеб. Това бе и последният полет, предвиден през 2021-ва година от новия руски космодрум. 

Ракетата „Союз-2.1б“ излетя от площадката на Восточний в 12:40 ч. българско време. Девет минути след началото на мисията ускорителният блок „Фрегат“ се отдели от третата степен на носителя и през следващите няколко часа поетапно освободи всички 36 спътника. С това общият брой действащи сателити на групировката УанУеб възлиза на 358 от планирани 648, който е необходимият минимум, за да може фирмата да има нужното покритие. По-нататък броят спътници може да нарасне до 900.

Изстрелванията на УанУеб се осъществяват съобразно договор между компанията и европейският космически доставчик Арианаспейс. Договорката гарантира изстрелвания от три различни космодрума – от руските Байконур и Восточний, както и от европейския космодрум в Куру, Френска Гвиана. Полетите от руска територия се провеждат съгласно споразумение със Старсем – партньорство между Роскосмос, Арианаспейс и РКЦ „Прогрес“.

Във времена, в които Русия е под удара на западните санкции, отстъпва от спътниковия пазар, а приходите от пилотирани полети на „Союз“ до МКС сериозно намаляват заради въвеждането на американските кораби „Крю Драгън“ в експлоатация, договорът с УанУеб е най-сериозният източник на доходи за закъсалия руски космически отрасъл и практически гарантира бъдещето на среднотоварните руски ракети „Союз“ през идните няколко години.

Следващият полет за нуждите на УанУеб е планиран за началото на 2022 г. 

За повече информация: Роскосмос

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/