УСПЕХ: Руска ракета Союз-2.1б изведе на път към МКС модула Причал!

1
175
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка от днешното изстрелване. Фото: Роскосмос

24 ноември 2021 г. 18:50 ч.

Светослав Александров. Днес в 15:06 ч. българско време от космодрума Байконур беше проведено успешно изстрелване на ракета-носител „Союз-2.1б“ с модифициран товарен кораб „Прогрес М-УМ“. Корабът ще достави на Международната космическа станция най-новото попълнение към руския сегмент – модула „Причал“. 

Скачването на „Причал“ към „Наука“ ще бъде проведено в петък, на 26-ти ноември, в 17:26 ч. българско време.

Русия решава да създаде модула „Причал“ в средата на по-миналото десетилетие, след като става ясно, че страната няма пари да завърши своя сегмент в оригиналния му вид. Първоначално е предвидено да бъде конструиран „Универсален модул за скачване“, който трябва да е по-голям дори от служебния модул „Звезда“. Към него следва да бъдат прикачени два големи изследователски модула. Но това се оказва прекалено трудна задача за закъсалата финансово руска космонавтика. Затова планът е изменен – за да се пестят средства, построеният през 90-те години резервен модул на „Заря“ е преобразуван в научно-изследователски модул „Наука“. И за да може все пак да има възлов модул, е взето решение за конструиране на малкия „Причал“.

„Причал“ напуска чертожната дъска през 2011 г. и е завършен за няколко години – в приличен срок, имайки предвид десетилетните забавяния в руската космонавтика. И все пак дори той не може да излети навреме заради забавянията на „Наука“. Но „Наука“ най-после бе изстрелян през това лято, което откри възможност за полета и на „Причал“ до края на 2021-ва.

„Причал“ е възлов модул. Той притежава шест порта за скачване, с един от които ще бъде захванат за „Наука“. Това означава, че останалите пет ще са свободни да посрещат други модули и космически кораби на Русия. Но както пише авторът Пийт Хардинг за НАСА Спейсфлайт, двата Научно-енергетични модула, които Роскосмос подготвя в бъдеще, няма да бъдат прикачени към „Причал“. Във връзка с факта, че най-старите компоненти на МКС „Заря“ и „Звезда“ проявяват все по-сериозни признаци за износване, руснаците направиха заявка, че ще напуснат МКС и ще създадат нова станция на базата на Научно-енергетичните модули. Съответно за тях ще бъде създаден нов възлов модул по подобие на „Причал“.

Що се касае до „Причал“, в настоящия си вид, без да посрещне по-нататъшни модули, неговата добавка към МКС е практически безсмислена.

Но независимо от горните разсъждения, факт е, че „Причал“ лети. Надяваме се, че този път скачването ще е успешно и без отклонения от плана. 

Видеозапис от днешното изстрелване – Youtube връзка

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/