Екскурзия до Ковачевица-Лещен-Перущица-крепостта Перистера -Батак-яз.Батак -Хаджидимовски манастир-Гоце Делчев-Добърско

2
638
Добави коментар
NiramarTravel
NiramarTravel

 

Родопи-там,където времето е спряло!

Перущица – крепостта Перистера -Батак-яз.Батак -Ковачевица-Лещен-Хаджидимовски манастир-Гоце Делчев-Добърско и църквата с ракетата

 

Дати: 13.05-15.05.2022 / 10.06-12.06.2022 / 15.07-17.07.2022 / 26.08-28.08.2022 / 30.09-02.10.2022/ 21.10-23.10.2022

2 нощувки със закуски

Отпътуване от *Добрич,Варна,Шумен,Търговище,Велико Търново

 

1 ви ден  Варна- В.Търново –Перущица- крепостта ПЕРИСТЕРА -Батак – язовир Батак –   –  Велинград

Отпътуване от Варна около 05.00 ч .

Отпътуване от Шумен от паркинга на Била на бул.Цар Симеон Около 06:00ч.

Отпътуване от Търговище от ОМВ на кръговото по пътя за Велико Търново около 06:45ч.

Отпътуване от Велико Търново от Автогара Юг около 08:00ч.

Отпътуваме в посока Перущица. Перущица е богата на исторически паметници и находки. Най-старите свидетелства за населението по тези земи датират от VI век преди новата ера. Един от най-ценните исторически паметници в района е Червената църква, която е построена около V – VI век от новата ера. Перущица пази и до днес паметта на героите, отдали живота си в националноосвободителното движение. Априлското въстание оставя значителен отпечатък за историята на града. Освен недвижимите паметници, доказателство за героизма на местните хора от революционната 1876 година, са запазените експонати и лични вещи от онова време.Ще разгледаме Червената църква“ Света Богородица“.Ранно християнска църква датираща от IV-VI век.Църквата впечатлява със стенописите си , а това което я прави уникална е фактът , че първоначално олтарът и е бил ориентиран на север.Ще разгледаме и църквата „ СВ.Архангел Михаил“ построена между 1847-1849 г.и е била последното убежище на въстаналите жители на Перущицана по време на Априлското въстание.

Отпътуване за град Пещера. Посещение на крепостта Перистера, издигаща се на хълма Света Петка. На мястото в древността е имало тракийско светилище и римска отбранителна кула. Крепостта на гълъба, както е наричана още, впечатлява с многобройните археологически находки,сред които златни и бронзови монети от VI в. Извършеният проект по реставрация и консервация връща блясъка на крепостта и тя вече е кандидат за „Чудесата на България“.

Разглеждане на крепостта и се отравяме към Батак, един от 100-те национални туристически обекта. Посещение на емблематичния за града Исторически музей, в който се съхраняват над 500 експоната от историята на града, сред които са знамето и черешовото топче от Априлското въстание. Разглеждане на църквата „Св. Неделя”, масивна сграда от камък с много здрави врати, изградена през 1813г. Сградата е останала непокътната до ден днешен и е превърната в музей. И днес дръвникът, костите на героите, следите от ятаганите и куршумите напомнят за онези страшни и величави дни.Спирка до язовир Батак за снимки .

Настаняване в хотел в района на Батак.Нощувка.

2 ри ден Батак– Ковачевица-Лещен-Хаджидимовски манастир – Гоце Делчев

Закуска.Отпътуване за Ковачевица. Лещен и Ковачевица се наричат Съкровищниците на Родопите. Ковачевица се издига на 1000 метра надморска височина в Западните Родопи. Историята на планинското селце е наистина впечатляваща. Живот по тези земи има още от древността. Находки от надгробната могила в местността Рударя от късния период на желязната епоха и тракийското светилище от I хил. пр. Хр. в местността Козия камък са само малка част от свидетелствата за богатото историческо минало. Северно от Ковачевица, в местността „Св. Константин“, са открити едни от най-ценните национални находки от края на IV и началото на III век пр. Хр. – бронзовият шлем и бронзовата ризница. Ключово значение за развитието на Ковачевица изиграва фактът, че тук никога не е имало турска администрация и населението е живеело относително спокойно по времето на османската власт. Именно това позволява на много будни местни хора да изградят облика на селото, така че то да се превърне в просветен и религиозен център. В селото са снимани много от българските филми, сред които „Мера според мера“ и „Мъжки времена“. Един от символите на Ковачевица е църквата „Св. Никола“ – най-ценният паметник на духовността в целия район.И още много много история ще ви разкрием!Само елате с нас ! Свободно време и отпътуване към Лещен.Първото нещо, което ще ви посрещне в село Лещен, е гледката към накацалите по стръмните склонове на планината къщички, изградени в ковачевския архитектурен стил. Те още пазят в себе си истинския дух на българското село.Сред архитектурните паметници се открояват църквата „Св. Параскева” от 1836 година и килийното училище. Стенописите на църквата изпъкват с едрия си щрих и ярките си цветове. Според исторически сведения от края на XIX и началото на XX век Лещен е предимно българско село в Неврокопска кааза.Отпътуване за  Хаджидимовският манастир „Св. Великомъченик Георги Победоносец“- красиво и свято място, кацнало на един от многото хълмове в долината на река Места. С манастира е свързана интересна легенда, според която един овчар от близкото село Горна Сингартия (селото е предшественик на днешния град Хаджидимово) упорито сънувал три нощи подред млад мъж на бял кон, който му нареждал да разкопае хълма край селото. След третата нощ овчарят се вслушал в съня си и започнал да разкопава хълма. Имало доста спънки, разбира се, но накрая при разкопките била открита икона на свети Георги. Смята се, че това е иконата, която и днес може да се види в манастирския храм и която се счита за чудотворна. На мястото първоначално бил изграден малък параклис в чест на светеца, а малко по-късно бил построен и самият манастир. Манастирът е монолитен и красив, отвън прилича по-скоро на дворец или крепост отколкото на манастир.Влезеш ли в двора, красивата кула-камбанария веднага приковава вниманието ти. Разглеждане и отпътуване за Гоце Делчев .Настаняване в хотел.Нощувка.

3 ти ден Гоце Делчев – Добърско и Църквата „Св. Теодор Тирон и Св. Теодор Стратилат” -Варна

Закуска. Отпътуване за Добърско и Църквата „Св. Теодор Тирон и Св. Теодор Стратилат”, историята на която е обгърната в митове, легенди и загадки…Църквата е построена през 1614 година и представлява малка трикорабна базилика, която на пръв поглед не се отличава с нищо от всички останали църкви, които са строени по време на Османското иго. Храмът е вкопан в земята според изискванията на поробителите, няма камбанария, няма дори прозорци, а само малки процепи.С това обаче приликата с храмовете строени по онова време свършват. Едва пристъпили прага на църквата ще останете удивени от уникалните стенописи, с които е изографисан всеки сантиметър. На толкова малко пространство стенописите и иконите са повече 400, а някой от светците са изографисани по начин, по който никъде другаде не може да се види. Това, което я прави толкова популярна, е изобразяването на сцената на „Преображение Господне”. На нея изглежда сякаш Исус е изобразен в ракета. Погледнато през призмата на модерния човек наистина няма как да не се намери прилика между формите, изобразени зад Божия син, и средствата за летене в космоса, познати от областта на науката, а и фантастиката.Свободно време.Отпътуване за съответния град.Пристигане късно вечерта.

 

Цена   На човек в двойна /тройна стая Дете до 12год. Настанено с 2 ма възрастни в стая От Варна 175 лв 155 лв От Шумен 165 лв 145 лв От Търговище и Велико Търново 160 лв 140 лв

Отпътуване от град Добрич при мин.2 човека – доплащане 18 лв на човек в двете посоки

Отпътуване от Добрич при 12 човека и повече – 13 лв на човек в двете посоки

Пакетнaта цена е в лева на човек и включва:

•        Транспорт с лицензиран автобус

•        Медицинска застраховка за лица до 65 год.

•        Екскурзоводско обслужване по маршрута

•        2 нощувки със закуски в хотели 3* / 1 нощувка в района на Батак ; 1 нощувка в Гоце Делчев или района/

•         Посещение и разглеждане на  Перущица и Червената църква

•        Посещение на гр.Батак и яз.Батак

·         Посещение на крепостта Перистера край Пещера

·         Посещение на Ковачевица и Лещен

·         Посещение на Хаджидимовски манастир

·         Посещение на Добърско и църквата с ракетата „Св. Теодор Тирон и Св. Теодор Стратилат”

Цената не включва:

•        Раходи от личен характер

•        Входни такси за посещаваните обекти

•        Медицинкса застраховка за лица над 65 год. – 6 лв за целия период

Ориентировъчни Входни такси за посещаваните обекти :

•        Крепост Перистера – 4 лв възрастни / деца,пенсионери,студенти – 2 лв

·         Исторически музей в Батак – 4 лв възрастни /Историческият музей в Батак обхваща централната сграда на музея, църквата костница “Св. Неделя”, Шаровата къща и Балиновата къща./

Забележка:

•           Туроператора си запазва правото да променя последователността на посещаваните обекти описани в програмата без това да ощетява туристите.

•           Всички упоменати часове са ориентировъчни и могат да търпят промени в хода екскурзията.

•           •           Входните такси за туристическите обекти са с ОРИЕНТИРОВЪЧЕН ХАРАКТЕР и са АКТУАЛНИ към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при евентуална промяна. Туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването.

•           Преходите по програмата не са леки и не са подходящи за трудно подвижни хора или много малки деца .Програмата е натоварена с оглед на възможността да се видят повече обекти !!!!!

 

Необходими документи: валиден документ за самоличност

Начин на плащане: внасяне на 50 % от цената депозит при сключване на договор за организирано туристическо пътуване, като пълния комплект документи за пътуването се предоставя след цялостното заплащане на услугите; доплащането се извършва най-късно до 5 дни преди датата на отпътуване

Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването – 35 пълноплащащи туриста;

Срок за уведомление от страна на агенцията за неосъществяване на пътуването поради несъбран минимален брой туристи – 5 дни преди датата на отпътуване

 

 НираМар Травел ЕООД  има сключен договор по чл.97, ал.1 от ЗТ застраховка ‘Отговорност на Туроператора’ с ЗАД „Лев Инс “ АД. Сертификатът към застрахователната полица е с № 13062010011019