Покривки за кухненска маса – изисквания и разновидности

1
155
Добави коментар
pupidrupi
pupidrupi

Всяка домакиня иска нейната кухня да бъде не само функционална, но и уютна. Кухненската покривка е детайл, който ще помогне за създаването на такава атмосфера и усещане за домашна топлина.

В ерата на съвременните технологии и развитие материалите за покривки непрекъснато се променят, което не се отразява на естетическата им привлекателност. Те стават все по-красиви и подходящи като аксесоари за кухнята. Ще разгледаме какви са изискванията за тях, от какво са направени, а също ще се спрем на препоръки при техния избор.

Въпреки че в по-голяма степен покривката за масата за хранене е нейна декорация, тя трябва да отговаря на редица изисквания. Например, да бъде изработена от безопасен материал, тъй като ще влезе в контакт с храната. Важно е винаги да се избира опция, която да отговаря на изискванията за безопасност. Днес, поради разнообразието на материалите от които се изработват, изискванията към различните кухненски покривки са различни.  Например, за направените от текстил, ръбовете трябва да са здрави и добре завършени. Неприемливо е да се отпускат при всяко пране. При други модификации е важен процентът на нишките, използвани при предене. И какви ли не още изисквания, в зависимост от използваната материя за направа на покривки.

Важна е и практичността на кухненската покривка. Тъй като тя е най-използвана, добре е лесно да се поддържа, да не се деформира, да не се набръчква или хлъзга. Покривката трябва да бъде основата на масата, нейната украса, но и да е лесна за употреба, при което не губи своите качества.

Кухненската покривка се явява като бариера, която предпазва плота на масата от бързо износване. Затова трябва да бъде устойчива при различни замърсявания, лесно да се поддържа, да е дълготрайна.

Що се отнася до естетическата страна, този атрибут трябва да се впише в цялостната концепция за стила на кухнята. И тук материалът ще бъде решаващ фактор. Покривките за кухня условно могат да се разделят според предназначението си . Те могат да бъдат ежедневни, изработени от по-практични материали. И празнични – с тематични щампи/коледни, новогодишни, сватбени, пролетни и др./ или стандартно типични /с ажурен ръб, флорални мотиви/.

Модният кухненски дизайн се нуждае от допълнителни аксесоари за покривката, например тишлайфер. Използването на малки подложки за чините позволяват да се добави специален аромат към дизайна. Те могат да бъдат изработени от контрастен текстил, корк, пластмаса, бамбук.

Често в кухните се използват покривки от винил. Те са меки, състоят се от два слоя – синтетичен филм и мека подложка. Имат широка цветова гама, използват се всякакви шарки. Перфектно защитават масата от вода и мазнини. Почистването е просто – достатъчно е да се избърше с влажна кърпа своевременно.

Силиконовата покривка изглежда по-добре в интериора на съвременната кухня. Често се нарича „меко стъкло“, защото наистина прилича на стъклен лист. В зависимост от дизайна, той може да е прозрачен или изпълнен с различни цветни пълнители. Обикновено се изрязва плътно по контура на плота и не виси отстрани на масата. Тя е плътна, доста твърда, не драпира и не образува гънки.

Що се отнася до формата на кухненската покривка, кръглите опции се считат класика, защото се вписват идеално в интериора на всяка кухня, независимо дали е с класически или модерен дизайн.