Покривки и салфетки за масата – разновидности и необходимост от правилен избор

1
168
Добави коментар
pupidrupi
pupidrupi

Трудно е да се представим изискана маса без разкошна покривка и салфетки. За да постигнем желания ефект, трябва да познаваме различните варианти на покривки и салфетки, правилата за техния избор, оформянето на масата и правилното сервиране, за да създадем исканата атмосфера.

Днес има огромно разнообразие от покривки, позволяващи да се създаде изискана обстановка. Класически бели варианти с разнообразна форма. Разноцветни модели, които чудесно се съчетават с интериора. Покривки с бродерии, които изглеждат разкошно. Детски варианти, ежедневни, тематични и други. Трябва само да изберем правилния модел, за да постигнем красива и изискана ежедневна или празнична атмосфера.

Специалистите съветват покривката да повтаря формата на масата. Най-интересни са вариантите за оформянето на кръгла маса. Печеливши са комплектите от кръгла покривка, като основна, и малка квадратна отгоре, като допълнение. При този вариант е чудесно цветовете да са контрастни и да образуват идеална комбинация.

Прекрасно изглежда и покривка, имаща формата на пътека. Изборът ще е великолепен, ако е в съчетание с плота на масата. Отново печеливши са контрастните варианти, които могат да се украсят с цветя и плодове.

Тъканта на покривката, от изкуствени или натурални материали, трябва да съответства точно на предназначението на масата. За тържествени случаи са предпочитани изделия от естествени материи. Такива покривки изглеждат тържествено, създават красива тържествена обстановка с добавени салфетки, които са разположени по стилен начин. Освен това, прекрасно хармонират със стила на декора, а и съответстват на правилата на етикета. Но трябва да се помни, че те изискват специални грижи и затова се използват само в определени случаи.

Всяко семейство си има собствени традиции. Прекрасно решение е правилно сервираната маса, позволяваща организиране на закуска, обяд или вечеря. И ежедневните покривки са улеснение за целта. Разбира се, естествените материали изглеждат особено изискано. Но сложната им поддръжка налага ползването на ежедневни покривки от практични материи. В магазините има много варианти от които можем да изберем  и редуваме няколко за красиво оформление на масата. С различни форми и цветове, с ажурени модели, те не се нуждаят от особени грижи и винаги предлагат разнообразие. Стига да направим правилния избор според формата на масата и интериора на помещението.

Особено внимание трябва да се обърне на цвета на покривката. Тържествен повод изисква специално решение. Стандартен вариант се явява бялата покривка, която винаги се вписва в декора на всяко помещение. Неутрални цветове като бяло, бежово или кафе имат предимство, особено ако са изискано допълнени със салфетки с красив дизайн. Светлата покривка може да се използва за основа и да се допълни с красива цветна настолна пътека.

Правилата за сервиране са достатъчно строги. Декорацията на празничната маса е немислима без салфетки, най-вече от тъкани. Те могат да са в същия цвят като покривката или в друг, може и в контрастен нюанс, в тон с други атрибути от масата или интериора. С помощта на салфетките може да се оформи чудесна тематична маса, да се внесе разнообразие в декора, да се прояви фантазия, която да подчертае собствения стил и изисканост.

При сервирането на масата внимателно трябва да се следи за съчетаването на цветовете на покривка, салфетки, чинии и други аксесоари и елементи на декора. Дизайнерите съветват да се постига максимална хармония между тях. И така, в тон с правилата на етикета, съвременното разнообразие от покривки и салфетки ще ни позволи винаги да постигнем красиво и изискано оформяне на масата у дома.