Хороскопи | Съновник | Гадания | Магии | Оракули

26
Добави коментар
radkoaleks
radkoaleks

птица, диви птици, хищни птици, птица в клека, клетка за птици, лебед, сова, орел, чапла, щъркел, патица, гъска, кокошки, глухар, врабче, лястовица, врана, ястреб, гълъб, гургулица, лешояд, първа помощ, помощ на птица

Всеки престой на диво животно трябва да се провежда при съблюдаване на санитарни условия, обръщайте внимание дали се хранят с апетит, какви са фекалиите,имат ли глисти, имат ли плешиви участъци по кожата. Активна ли е птицата или седи изгърбена? Ако едно животно се разболее, веднага го изолирайте, а клетката дезинфекцирайте.

Клетките се почистват всеки ден,веднъж в седмицата се дезинфекцират.Ако животните се отглеждат през зимата,те се нуждаят от витамини(те се продават в аптеките).Полезно е да давате покълнали зърна на ечемик,овес,царевица,жито),почиствайте навреме келтката от остатъците храна,това е особено важно през лятото,когато храната бързо се разваля.

Водолюбивите птици, щъркели, жерави, чапли, сиви яребици се отглеждат в празни стаи, те може да бъдат и неотоплени, но защитават птиците от вятъра и течението и са с добро естествено осветление. За да не се травмира птицата при излитане, на тавана се поставя мрежа или кърпа. През зимата птиците се държат на суха постелка от слама, сено, талаш. Ако температурата в помещението пада под нулата , трябва да го подгреете с някакъв ел.уред. Птици от различни видове се държат поотделно, това особено се отнася за черен щъркел, ням-лебед,белочела водна кокошка. Постоянната подложка от талаш или торф спестява време при почистване на помещението, където са птиците.

За грабливите птици и совите се използват стаи или воалиери, или клетки със мрежа на дъното. Във воалиерата може да поставите съд с пясък,който се сменя след замърсяване. Под долната част на клетката се поставя палета, тя се мие или се подменя хартията.

Трудно се отглеждат в плен малки сови и бухали, които през нощта се бият в клетките. Птиците може да се спасят като се поставят в клетки с дървени пръчки, прострени над леки рампи. Много е сложно да се отглеждат врабчоподобни, това може да стане във воалиера с пясъчно покритие на пода. Речния или морски пясък трябва да бъде ситен и често да се сменя, поставят се ванички с вода, за да не пресъхва кожата на краката им. Не дръжте във воалиерата чакъл с остри ръбове, за да не се наранят краката им, тези птици се отглеждат по същите правила като канарчетата, папагалите. Те се отглеждат в нормални клетки с подходящи размери. В случайте, когато птицата е неспокойна, покрийте клетката с някаква светла тъкан.

Много важен момент е храненето на дивите птици, ако птицата е отслабнала до толкова, че да не може да се храни сама,внимателно отворете клюна и поставете парче храна, дайте вода с капкомер. Следете за качеството на храната,в никакъв случай не хранете с недоброкачествени продукти, развалени месо или риба, плесенясали или кисели зърнени храни. Дълго съхранявана храна може да предизвика отравяне, срока на съхранение е не повече от 3 месеца. Най-подходяща е храната за домашни птици, винаги трябва да има прясна вода, тя се сменя два пъти на ден. За водолюбивите птици водата се налива на такова ниво, за да могат да си плакнат ноздрите, ако птицата се намира в клетка, най-добре провесете поилката.

За зърненоядните птици в различни пропорции се използва просо, овес, коноп, ориз, слънчогледово семе, маруля, трева, рапица, овесено брашно, бисквити. При слаби и изтощени птици хляб и хлебни трохи могат да предизвикат нарушение на храносмилането и смърт. Насекомоядните птици се хранят със ситно нарязано говеждо месо, сърце, твърдо сварено яйце, изцедено сирене, настърган морков, брашнени червеи. Тези бързоразвалящи се храни се сменят 2-3 пъти на ден, хранилките се мият. Плодоядните птици освен храна за насекомоядни трябва да получават и ябълки, офика, глог и др.

Хищните птици гълтат всичко с костите, кожата, козината, перата, а несмлените остатъци остават неусвоени. За това при хранене с чисто месо, те бързо отслабват, временната замяна на естествената храна на хищните птици може да бъдат вътрешни органи от домашни животни с полепнали пера и козина.

Хищните птици и чаплите често попадат при нас с признаци на отравяне, те не могат да се хранят самостоятелно и не се държат на краката си. На първо време трябва да се хранят насила 3-4 пъти на ден, ако птицата гълта поставената храна в клюна, в повечето случаи скоро ще започне да приема храна самостоятелно и ще оживее. Такива птици се държат 1-2 седмици,докато не укрепнат.

Клоните за птиците обезателно трябва да се привързват или закрепват, така че да могат да кълват пъпките и филизите. Не е зле да давате червена боровинка, парчета ябълка, морков, цвекло, добавяйте витамин С -1 грам на 1 кг.храна.

Забранява се продължителното задържане на птици с признаци на инфекциозни заболявания, от неизяснен характер. Обезателно се обърнете към ветеринар, иначе птицата може да се разболее. Ако държите голямо количество птици, поставете пред вратата кутия със дървени стърготини напоени с дезинфекционен р-р. Такъв р-р е 3-5% р-р на формалин, 5% р-р калцинирована сода, 20% р-р на гасена вар, във воалиерата и другите помещения, където има птици или животни, сменяйте обувките.

Как да върнем в природата дивите птици, живяли известно време в дома ни?

След като са били в малка клетка,те са забравили да летят, да търсят храна и да се пазят от хищници. Ако те са живеели повече от половин година при вас, не трябва да ги пускате, защото ще загинат. Това можете да направите с птици,намиращи се в плен 2-4 месеца, в краен случай до 6 месеца. Птиците се пускат само в края на пролетта или през лятото, но не през прозореца или в двора ви, а в гората или в полето. Ако живеете на село, клетката с птицата е добре няколко дни да поседи в градината, след това отворете вратичката, но не я вадете от клетката,давайте храна известно време при отворена врата, поставяйте вода. Така се случва,че птиците се връщат да се хранят… продължава