Торта Бяла неделя | Gastronom.bg | Рецепти, кухня, диети, заведения, специалитети

13
Добави коментар
gastronom.bg
gastronom.bg

Торта Бяла неделя
От: Йоана Попова

Повод:

 

Прочетено: 4030
Оценка: 6.00
Препоръчано: 4

За блата:
7 бр. яйца
7 с.л. захар
7с.л. брашно
2 ч.л. какао
За крема:
1 л прясно мляко
180 г брашно
40-50 г нишесте
400 г захар
200 г масло
За сметановия крем:
1 л бита сметана
400 гр захар
За крокана:
1 кг захар
300 г орехови ядки
За декорацията:
300 мл сметана
200 г бял шоколад
100 г кафяв шоколад
шоколадоф кувертюр
За сиропа:
1 ч.ч. захар
2 ч.ч. вода

 

Яйцата за блата се оставят на стайна температура, след което жълтъците и белтъците се разделят. Белтъците се разбиват в голяма купа със захарта. Жълтъците се прибавят един по един, след което постепенно се изсипват брашното и какаото. Полученото пандишпанено тесто се разстила в намаслена форма за торта и се изпича в предварително загрята на 220 градуса фурна за 20-30 минути.
Млякото се кипва в тенджерка с 400 г захар, като се разбърква с помощта на бъркалка. Прибавят се 180 г брашно и 40-50 г нишесте, като продължава да се бърка. След като кремът е добре изстинал се добавя и маслото.
Сметаната за сметановият крем се разбива със захарта, като част от нея се отделя за разтопяване на белия шоколад.
Захарта за крокана се разтопява и в нея се изсипват натрошените орехови ядки, разбъркват се и сместа се разстила върху намаслена равна повърхност. След като изстине, втвърдената смес се натрошава на ситно.
Захарта за сиропа се разтваря във водата, загрява се и се оставя да изстине. Изпеченият блат се разрязва на три равни части, които се сиропират равномерно. Първият сиропиран блат се намазва с млечен крем и се поръсва с плътен слой крокан. Покрива се с втори блат, който се намазва със сметанов крем и също се поръсва с крокан. Отгоре се поставя третият сиропиран блат, тортата се покрива със сметанов крем, като по края на тортата се прави декоративен сметанов ръб с помощта на шприц, за да не изтече заливката от белия шоколад. В средата се излива разтопеният бял шоколад и с помощта на шприц се правят линии от разтопен кафяв шоколад. Линиите се пресичат с нож, така че да се получат вълнички. От шоколадовия кувертюр се издълбават ролчици и се подреждат в кръг върху декоративния ръб, а стената на тортата се украсява с крокан.

 

КОМЕНТАРИ (0)
ПРЕПОРЪЧАЙ
ДОБАВИ В ЛЮБИМИ