Последици от безсънието: Ето какво се случва с тялото ни при недостатъчно сън, описано подробно ден след ден

2
190
Добави коментар
slavchev
slavchev

loading…

Всеки знае, че сънят ни е жизнено необходим и ако будуваме твърде дълго време, има реална опасност да умрем. След 5-тия ден рискът се увеличава заради вероятността от сърдечен удар в резултат на халюцинации.

Когато спи човек възстановява силата си след работния ден. По време на сън подсъзнанието ни се отърсва от напрежението и обработва натрупаната през деня информация. Мускулите на тялото ни почиват, вътрешните органи тихо функционират, съзнанието е изключено.

Защо е толкова важно да получаваме достатъчно сън и в никакъв случай да не се лишаваме от него за дълго време? Лесно ще си отговорите на тези въпроси ако видите какво се случва с човек, страдащ от продължително безсъние.

 

Първият ден
1 ден без сън. Със сигурност ще си спомните ситуация, когато не сте успели да си легнете през цялата нощ. Накрая се чувствате уморени, имате лоша памет и концентрация, нервни сте, боли ви глава, страдате от лошо храносмилане – това обикновено се случва след безсънна нощ. Паметта и концентрацията не могат да функционират нормално поради факта, че неокортексът не се е възстановил през нощта. Всички системи в тялото са свързани, така че и другите органи отговарят на безсънието. Липсата на сън за един ден не е фатална за здравето, но ще повлияе на настроението и общото ви състояние.

2-3 дни
Не само се появяват смущения при концентрацията, но започват проблеми и с координацията на движенията. Фронталният лоб не може да работи правилно без подходяща почивка, затова човек може да забрави за творческото мислене. Човек, останал без сън в продължение на 3 дни, е в състояние на нервно изтощение. Може да се появят нервни тикове, пристъпи на паника. Апетитът ще се увеличи, защото при стрес се отделя голямо количество от хормона кортизол, което насърчава желанието за хранене. Появява се апетит за пържено, солено, пикантно, въпреки че храносмилателната система работи лошо. Колкото и да е странно, ако човек се опита да заспи в този период, ще му е много трудно – отново поради претоварване на нервната система.

4-5-и ден
Ще се появят халюцинации. Човек ще говори несвързано, трудно е да разбере какво се случва с него, решаването на най-простите задачи стане ужасно мъчение. В този случай раздразнителността и гневът ще се увеличат пропорционално на времето, прекарано без сън. Причината за това е, че теменният (париетален) лоб и префронталната кора на мозъка отказват да работят.

6-7-ти ден
Американският студент Ранди Гарднър направил експеримент и не е заспивал 11 дни. Още на седмия ден той се държал изключително странно, преживявал силни халюцинации и показал симптоми на болестта на Алцхаймер. Слабост в крайниците, неспособността да се разсъждава и силна параноя са нещата, с които той трябвало да преживее в името на научния експеримент.

Сред причините за безсънието са нервното и мускулното пренапрежение, болката и храносмилателните разстройства. Стресът, ярката светлина, неудобното легло са това, което пречи на съня. Самото безсъние се счита за причина за много заболявания, лекарите казват: ако искате да се почувствате добре, първо се отървете от безсънието.

Но се случва човек да се лиши от сън за няколко дни по заради много работа. Тогава трябва да е на ясно с последствията.

Освен това се препоръчва да се спи през нощта, а не през деня, защото в пълна тъмнина човешкото тяло произвежда хормона мелатонин. Той удължава младостта, подобрява мозъчната функция, предпазва човека от рак. Сънят е лекарство, от което се нуждаят всички.

Източник: ЗДРАВЕ.ТО