Невроза при децата, възможна причина

8
Добави коментар
svettonchev
svettonchev

прегледана 355 пъти | добавена на 07.02.2013 г.

В нашите деца всички ние, навярно, искаме да видим самите себе си. Нека детето ми да бъде това, което аз не успях да бъда, нека то да получи всичко в живота, което аз неуспях, нека то сбъдне всички мои мечти… Понякога така сме заслепени, че вече не виждаме своето дете, не го чуваме, не го чувстваме. Ние извайваме идеално (в нашите представи) същество. И в разгара на тази нелека работа, всички неуспехи преписваме на разглезеното дете, неговия егоизъм, незрялост или пубертета. И изобщо не мислим, че ние някъде сме допуснали грешка, причинили сме на детето страдание, не сме му дали достатъчно любов, и днешните му проблеми, говорят за болест. Името на болестта – невроза.

Кои са причините за неврозата при децата и как да се справим с нея?

Натрапчив ритуал При петгодишната Катя съществува Голям Спален Ритуал. Преди да си легне, детето трябва да постави чехлите на определено място, по определен начин, съответно трябва да произнася определени думи – цяла ритуална реч. Ако по време на речта тя се отклони, трябва да започне всичко отначало. Катя поставя чехлите така, че да няма нито една бръчка, тогава преминава на пръсти всеки път да вземе своята нощница.

Когато възрастните се опитват да се намесят, у момичето започва страшна истерия: тя знае, че за нарушение на този ритуал ще я наказват, но да обясни кой я заставя така странно да се готви за сън, Катя не може.

Според психотерапевтите, неврозата на момичето започва, когато баща и напуска семейството, което тя тежко преживява, а майката е решавала личните си проблеми, и ни и е било до детето. Въпреки това, психотерапията и любовта на майка скоро дават резултат: Катя се възстановява

Снимка:  David Castillo Dominici / FreeDigitalPhotos.net

Детски страхове Иван се страхува от тъмнина и самота. Той скоро ще навърши шест, но майка му всяка вечер, оставя в стаята да свети лампата, в противен случай детето просто не спи. И ако се случи да се събуди в тъмното, започва силно да плаче. Разбира се, всички деца в една или друга степен се страхуват от тъмнината, защото тя се намира в дълбочината на страха от смъртта. През първите години от живота си, това е съвсем естествено, но когато 5-7-годишно дете всеки път изпитва ужас в тъмна стая, това вече е невроза. Иван все още се страхува, че майка му ще го напусне, да не го забрави някъде, да се изгуби, и той се е вкопчил в ръката на майка си, като удавник за сламка. Наскоро те са тичали към автобуса, и майката за секунда изпуска ръката на момчето. Викът, който той издава е толкова силен, че хората на улицата се изплашили.

Иван е без баща. Майката и бабата обожават и глезят момчето, но в същото време за първи път решили да го изпратят в по-голяма група на детската градина, за да се подготви за училище и за него това било тежък удар, който е довел до невроза.

Ако детето ви има страхове, опитайте се да се намерите причината. Говорете с Вашия терапевт. Може би детето просто не получава  достатъчно внимание, обич, привързаност от ваша страна. От семейни проблеми могат да отвлекат вниманието му интересни занимания, и преучаването на децата към детски заведения  да е постепенно, така че да не причинява невроза.

Когато в семейството има тревога Деца и развод, неизвестно как, но детето винаги знае, че в семейството нещо не е наред, както и да се опитвате да скриете това. Родителите на Юлия никога не са обсъждали пред нея собствените си проблеми, те очевидно поддържат обичайните отношения, дори организират семейни празници. Затова, че въпросът с развода вече е решен, може да се узнае само от напрежението, което понякога се чете в лицата на възрастните, когато детето не е в стаята. Но момичето се е „заразило“ от напрежението. При нея, по време на хранене или пиене се получават някакви странни спазми, започва да я хваща за гърлото, не може да гълта. Възниквали внезапно – при рязко изваняване на телефона, в резултат на грубо отношение, а и без видима причина. Момичето се задавя с храна и вода. По-късно се появяват спазми при дишане, със сълзи в очите му няколко секунди не може да диша, нито да издиша. Изплашените родители, водят Юлия на лекар, който открил спазмите, още вегетативно-съдовата дистония и нарушение на сърдечния ритъм.

Момичето получило помощ от психотерапевт, който от всички телесни симптоми, разпознал невроза. А на родителите им трябвало много търпение, любов и такт, заради техните отношения  да не страда детето.

Етикети

невроза,