15.11 Започват коледните пости

8
Добави коментар
litov
litov

« Обратно в статии
15.11 Започват коледните пости

Коледните или Рождественските пости започват от днес и завършват на 24 декември-Бъдни вечер. Те не само издигат духовно-нравствените стремежи у християнина над телесните усещания, но се оказват и изключително здравословни.
По време на постите не бива да се консумират ястия от животински произход-месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал. Само на Никулден се разрешава риба, т.е. набавят се хранителни съставки, които позволяват да се издържи на белтъчния недостиг. Той е напълно поносим при консумация на боб, соеви продукти, ядки.

Основната цел на поста е, като потискаме желанията на тялото, да възстановим нарушената хармония между духовното и плътското в себе си. В този период организмът се освобождава от токсични остатъци. Повлиява се благотворно състоянието на кръвоносните съдове, сърцето, бъбреците, стомаха, червата и други органи и системи. При здравословен проблем обаче е разумно ограниченията в храненето да се прилагат след предварителна консултация с лекар, за да се избегнат нежелани последици. Това се отнася и до захранването от финала на постите до новогодишната вечер. Ако във вихъра на празниците човек започне отново да яде безконтролно, здравословният ефект от хранителните ограничения е нулев. Телесното тегло със сигурност се повишава. Усещането за тежест и общ дискомфорт е неизбежно. Ето защо менюто от Бъдни вечер до Нова година трябва да се обогатява постепенно. За целта към растителната храна се добавят мляко и по-леки млечни продукти. Малките количества постепенно се увеличават, включват се растителни масла. Също постепенно и първоначално в малки количества се консумират задушени зеленчуци с парченца месо.

Първите няколко дни се яде често, но по малко. След седмицата количеството на храната за един прием се увеличава, но нараства и интервалът между храненията. Преди Нова година те трябва да са четири. Най-добре е подправките да се включат към шестия ден. Постепенно се увеличават зърнените храни.

Принципът на постепенност се отнася и до напитките. Може да се започне с капка алкохол към ароматен чай. На новогодишния празник за предпочитане са червените вина, които съдържат антиоксиданти с противосклеротичен ефект. Не съществуват ограничения за пиенето на билкови чайове с мед, както и за натурални плодови и зеленчукови сокове.

 

Гласувай за статията Имот Днес – Порталът за имоти Варна

« Обратно в статии