self-instructor: Изработване на деколте на рокля с прикачане на мостра

4
Добави коментар

В тази тема ще разгледаме един начин за обработка на деколте на дреха, а именно с прикачане на окроена мостра. Този начин се използва за обработка на деколтета на рокли, блузи и топове, корсети и бюстиета с различна форма на деколтето – обла, триъгълна, квадратна или сложна.

Окроените мостри представляват парченца от лицевия плат с ширина 3-4 см, които повтарят кройката на предната част и гърба на дрехата в областта на деколтето.

На същия принцип могат да се обработят и гавадурите на рокли, сукмани и топове.

Гавадура е ръкавната извивка на дреха, която няма ръкав.

Окроените мостри се подготвят още при скрояването на дрехата. Обикновено в готовите кройки са дадени като детайли, но ако липсват много лесно може да си ги скроите сами като повторите кройката в областта на деколтето. Ширината на детайла обикновено се прави около 3-4 см.

Мострите се скрояват от лицевия плат. Добре е да се крои на права нишка, както се крои самата дреха. Ако ги скроите на верев има опасност да се раздърпа деколтето.

Тук е мястото да спомена, че този начин за обработка на деколте се използва предимно за нормални, твърди платове.

За разтегливи платове, трико, дантела, шифон и плетени платове, по-подходяща е обработката на деколтето с прикачане на веревна лентичка.Този начин ще разгледаме в следващата тема.

Да предположим, че ще работим по рокля с обло деколте и цип на гърба. За да обработим деколтето и ще ни трябва мостра за предната част и две мострички за гърба – лява и дясна.

След скрояването им от лицев плат мострите се подлепят от опаковата страна:

Дебелината на подлепващото зависи от материята, от която е изработена роклята. За тънки материи е най-добре да се ползват тънки подлепващи от юталин, за да не стане грубо и грозно деколтето, ако се направи с плътна текстилна лепенка.

Мострата остава отвътре и не се вижда при готовата дреха. Въпреки това е добре да ефинна, за да не прави грозни ръбове, особено ако роклята е от лъскав плат (сатен например)

След подлепянето мострите се зачистват във външния си край на оверлог или на зиг-зага на машината:

Съединяват се късите им страни в раменете:

След това се разглаждат резервите:

Следва прикачане на мострата: Поставете съединените мостри лице с лице с корпуса на роклята.

Разбира се корпуса на роклята е предварително сглобен – раменете са зашити, резервите им разгладени.

Изминете на машината съединителен шев по цялата обиколка на деколтето:

След това орежете резервата, за да не пречи да се обърне нормално деколтето: Достатъчно е да оставите резерва около 5 мм

Следва една много важна стъпка: Сега ще направим клъцки по резервата до самия шев по цялата обиколка на деколтето:

Клъцките се правят с връховете на ножицата или със специална ножичка с къси остри връхчета.

Когато режете внимавайте да не срежете тегела. Важно е да има клъцки по деколтета и гавадури, за да се обърне нормално лицевия плат и да не гърчи дрехата.

Най-лесно се правят клъцки с обикновена ножица. Хванете върховете и с палец и показалец накъсо, почти до самия им край и с двата пръста движете ножицата. По този начин можете да контролирате най-добре дължината на клъцката и да не срежете шева. Ако опитвате за пръв път да правите клъцки може да потренирате на парченце плат предварително.

След като накълцате деколтето изгладете резервата към мострата:

Укрепете резервата с лицев шев на 1 мм по цялата обиколка на деколтето:

След това правим финално гладене на деколтето и мострата вече остава от вътрешната страна на дрехата. От външната страна не се вижда шев.

Поставете заячки в раменете и ципа, за да стои добре мострата и да не се показва:

Заячки може да направите на машината като повторите тегела на ципа и в улейчето на раменния шев. Може да прихванете края на мострата за резервите на раменете и ципа и с няколко бодки на ръка.

Ако искате да се вижда лицев шев по деколтето още при гладенето, след накълцването на резервите, изгладете резервата с филетка от вътрешната страна:

След, което изминете лицев тегел на 1 мм или на 1 краче в зависимост от модела на роклята.

На същия принцип се обработват всякакви рокли с различни деколтета:

Прави:

Триъгълни:

Квадратни или правоъгълни:

Деколтета със сложна форма:

Роклите, които виждате в темата са от колекцията на Goddiva

В момента в онлайн магазина има голяма разпродажба Роклите са красиви и добре ушити. Предлагат се на повече от страхотни цени. Убедете се сами.