Recepti: Метеоритен дъжд

13
Добави коментар

Метеоритният дъжд,ще бъде най-силен днес 13.08.2009, когато Земята преминава през поток от отломъци от комети

Когато остатъците от нея се сблъскат със земната атмосферат, те изгарят, често оставяйки ивици светлина в небето – падащи звезди. Известно е поверието, че когато видим падаща звезда и си пожеламе нещо то се сбъдва.

Метеорите идват от съзвездието Персииди и могат да бъдат видяни по цялото небе. Метеортите са прашинки, остатъци от кометата. Суифт-Тътъл, които изгарят когато навлизат в земната атмосфера. Светлината от луната, която е в последна четвърт ще ни попречи да видим светлината на метеорите. И все пак, ако тази нощ не вали дъжд, можем да се качим високо в планината и да наблюдваме метеоритния дъжд. Все пак той се случва веднъж в годината.

*** За да може да се наблюдават падащите звезди трябва да се знае точно кога падат, в коя област на наебето да наблюдаваме и най-важното небето да е съвсем чисто. Това налага да излезем от големия град и да се качим в планината.

Когато намерите вашето местнеце за наблюдение на звездите съсредоточете погледа си в най-тъмната част на небето, за да свикнат очите ви, а и падащите звезди могат да се появят къде ли не на небосвода.

Падащите звезди падат далече от видимите съзвездия, в чиято чест са наречени (напраимер Леонидите се наричат така, защото се виждат основно на фона на съзвездие Лъв)При добри условия наблюдателите на Персеидите през август могат да видят до 100 метеора в час.

Метеоритен дъжд Персеиди е с период на активност – началото на август, пикът на активност се пада на 12 август през нощта. Тогава ще се виждат по 50 метеора в час. Персеидите се смятат за един от най-красивите звездни дъждове, защото е най-ярък.

Преди години бяхме на поход в Пирин планина, на хижа Яворов в тъмното стигнахме да предварително избраното място и това беше най-звездната нощ.